«Тиха хвороба» вбиває без болю

Хворим на цукровий діабет лікарі радять обмежити вживання винограду і бананів. Вони містять у собі багато глюкози, яка підвищує рівень цукру у крові


Христина Москва, лікар-ендокринолог

Часто буває: поснідаємо зранку, за годину вип’ємо горнятко чаю з печивом, ще за годину — шоколадом поcмакуємо. Щоб усе це перетравити, у ротовій порожнині утворюється слина, починає працювати шлунок, підшлункова залоза. І якщо упродовж дня час від часу щось жувати, то підшлункова залоза постійно виділятиме інсулін, важливий для засвоєння глюкози. Врешті-решт, вона «втомиться» це робити.

Норма рівня цукру у крові для жінок і чоловіків однакова: з пальця – від 3,3 до 5,5 ммоль/л, з вени – від 4 до 6 ммоль/л

І коли в організмі інсуліну, щоб перекрити рівень глюкози, не вистачатиме, а людина при цьому веде сидячий спосіб життя, не дбає про своє харчування, це може призвести до цукрового діабету 2-го типу. Чому це захворювання називають пандемією сучасного світу? Яка ідеальна пауза між прийомами їжі?

Як знизити рівень глюкози у крові? На ці та інші запитання відповідає лікар-ендокринолог, к. м. н., викладач кафедри ендокринології ЛНМУ імені Данила Галицького Христина Москва.

— Пані Христино, існує два типи цукрового діабету. Чим вони відрізняються між собою?

— 1-ий тип цукрового діабету є аутоімунним захворюванням. Воно поступово знищує клітини підшлункової залози, які виділяють інсулін. Цукровий діабет 2-го типу виникає з інших причин. На його розвиток впливає малорухомий спосіб життя (без фізичних навантажень), неправильне харчування (у тому числі переїдання), стреси, недосипання, куріння, надмірне вживання алкоголю. Не останню роль відіграє й спадковість. Якщо на діабет хворіли батьки, то велика ймовірність, що й діти захворіють.

— Чимало лікарів радять їсти 5−6 разів на день…

— Існує низка патологічних станів, які справді потребують такої кількості прийомів їжі. Це, наприклад, хвороби шлунково-кишкового тракту (виразки, гастрити), стани після оперативних втручань, необхідні перекуси й під час певних схем інсулінотерапії тощо. Але загалом харчування повинно бути

триразовим. Між прийомами їжі повинно минути 4−5 годин, бо якщо людина кожну годину-дві щось жує, інсулінозалежні клітини перенасичуються глюкозою. Частину глюкози клітини використовують, ще частину — відкладають у так зване «депо» (глікоген). Решта — продовжує циркулювати у крові. Відчуваючи її надлишок, підшлункова залоза починає виділяти більше інсуліну. Як результат, виникає гіперінсулінемія та гіперглікемія. Якщо поїли і почуваєтеся ситими, а за півгодини знову хочеться щось з’їсти, випийте склянку води кімнатної температури.

Щоранку натщесерце теж бажано випивати склянку води кімнатної температури, а через 30−60 хвилин поїсти: вівсянку, сир із сухофруктами або сметаною. Така їжа дасть організмові енергію, достатню кількість мікроелементів, і людина не відчуватиме важкості у шлунку. Це корисно і для обміну речовин, і для зменшення рівня цукру у крові.

— Якої жирності сметану найкраще споживати?

— Не раджу купувати молочні продукти з малими відсотками жирності або знежирені. До них виробники часто додають лактозу, великі концентрації фруктози для покращення смаку, крохмаль… На упаковці ці добавки, як правило, не вказуються (виробники мають право їх не згадувати). Тим часом домашнє незбиране і збиране молоко володіє лише корисними властивостями.

Найкраще вживати сільську домашню збирану сметану. Щоб смакувати сепараторною, треба бути впевненим, що у печінці і жовчному міхурі нема

патологій. Тому важливо проконсультуватися з гастроентерологом. Велику кількість глюкози, яка збільшує рівень цукру у крові, містять у собі виноград і банани.

— Як знизити рівень глюкози у крові?

— З допомогою фізичних навантажень (аеробних вправ) — вони змушують клітини працювати. Для зменшення у крові рівня глюкози дуже добре займатися ходьбою, плаванням.

Фізичні навантаження можуть нашкодити лише тоді, коли рівень цукру у крові занижений або підвищений (наприклад, нижчий ніж 5,5 або понад 14−16 ммоль/л). Норма рівня цукру у крові для жінок і чоловіків однакова: з пальця — від 3,3 до 5,5 ммоль/л, з вени — від 4 до 6 ммоль/л. Цукровий діабет 2-го типу називають «тихою хворобою». Розвивається повільно і вбиває без болю. Може «дрімати» в організмі 5−7 років. Що важчий діабет — то більше відмирає нервових клітин. Відтак людина не відчуває болю.

— Хто найменше хворіє на діабет 2-го типу?

— Люди, які живуть у горах, віддалених селах, бо багато працюють фізично, дихають чистим повітрям, їдять екологічно чисті продукти (переважно молочні, овочі, фрукти, а не м’ясо). За висновками вчених, тривалість життя коротша у народів, у яких основою раціону є м’ясо (ескімоси, ефіопи). Це — 48−55 років. Жителі Середземномор’я частіше вживають рибу і живуть довше — у середньому 75−80 років. А народи Сходу (японці) продовжують собі життя до 85−90 років, бо їдять переважно рис, овочі, зелень і пророслі зерна.

Це — т. зв. коктейль здоров’я і молодості. У таких продуктах багато корисних білків, жирів, вуглеводів і мікроелементів.

Кожні три місяці пацієнтам з цукровим діабетом 2-го типу важливо здавати аналізи на глікований гемоглобін, а здоровій людині — раз на рік. Глікований гемоглобін — це середній показник цукру у крові протягом трьох останніх місяців. Відтак ендокринолог має можливість визначити правдивий рівень цукру у крові пацієнта. Важливо також обстежити всі внутрішні органи.

Якщо у поліклініці аналізів на глікований гемоглобін не роблять, можна звернутися у Львівський обласний державний ендокринологічний центр.

Фото з приватного архіву Христини Москви та iStock