Передплата 2024 ВЗ

“Не можна сваритися, скандалити, брехати, хамити, вживати лайливі слова - навіть у думках”

Отець Назарій Гнатів — про сповідь, Великий піст і Прощену неділю

У понеділок, 19 лютого, починається Великий піст, що триватиме сім тижнів, останній із яких, Страсний - на честь спогаду про останні дні земного життя Спасителя, Його страждання і смерть. Священики переконують, Великий піст встановлено як період загального духовного очищення й освячення. Чому цей піст особливо суворий? Від чого треба відмовитися у цей час? Про це розповів священик УПЦ КП із церкви Святителя Іоана Златоустого, отець Назарій Гнатів.

- Отче Назаріє, з понеділка починається Великий піст. Чи існує відмінність між цим постом і менш суворими?

- Кожен християнин має знати, що таке піст взагалі. Кожна людина, яка приходить у цей світ, усе своє життя веде боротьбу з підступами диявола. Цей піст започаткував Ісус Христос, коли віддалився у пустелю на 40 днів, щоб звершити свою місію — прийняти гріхи людей, взяти їх на себе і своїм Воскресінням спасти людство.  

- У піст не можна їсти м’ясних і молочних продуктів. Тільки у тому полягає піст?

- Заздрість і прокльони не допоможуть, навіть якщо не їсти м’яса. Не можна лаятися, сваритися, скандалити, брехати, грубити, вживати лайливі слова - навіть у думках. Це час стриманості, покаяння і милосердя. За вченням святих отців, таких, як Іван Золотоустий, Василь Великий, не все, що входить в уста людини, є грішним, а все те, що з цих уст виходить. Посту повинен дотримувати кожний християнин, окрім хворих, вагітних жінок, дітей, старших осіб і тих, хто подорожує. 

- Великому постові передує Прощена неділя. Чому в цей день треба просити пробачення одне в одного?

- Починати піст з образою і гіркотою в душі не можна. Саме тому існує Прощена неділя, коли можна помиритися з тими, кого образили, попросити прощення навіть у померлих, і зі спокійною душею почати піст. Нехай у хаті буде мир – між невістками, зятями, тестями, свекрами. Нехай буде мир у нашій зболеній Україні. Прощена неділя – це шанс очистити душу від гріхів. Чому саме цього дня треба просити пробачення? Наші предки вірили, що саме на Прощену неділю відбудеться страшний суд. Останній день перед постом  – це духовне очищення. А як можна очиститися, маючи за душею непрощені гріхи й образи?

- У Великий піст треба йти до сповіді. Однак, дехто йде  до сповіді в останній тиждень — перед самим Великоднем. А там такі черги вишиковуються, що годі вистояти

- Іноді люди відтягують сповідь, бо не впевнені, що зможуть довго втриматися від гріха. Відтягувати сповідь не можна, бо це недовіра до Бога, який обіцяв чути нас. Навіть відтягнута на короткий термін сповідь може обернутися для людини бідою, бо ніхто ніколи не знає часу свого кінця. Тому не варто чекати останнього дня перед святом, аби очистити свою душу. Краще протягом посту зробити це кілька разів.

- Дехто вважає себе безгрішним і не вважає за потрібне сповідатися

- Сповідь — одне зі семи християнських таїнств, у якому той, хто сповідує свій гріх і кається перед священиком, невидимо розрішується від них. До сповіді, як і до іспиту у школі чи інституті, треба готуватися. І розповідати священику тільки про свої гріхи, і в жодному разі не про чужі.  У сповіді треба поставити перед Всевишнім себе, свою власну ситуацію, життя. Але не казати, що, наприклад, «чоловік — пияк», «невістка погана», «діти не слухають»... Такі слова не “клеяться” зі щирим особистим покаянням.