Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи дотрясуть Труханова?

Блудного мера Одеси нарешті затримали

За експромт-пересуваннями одеського градоначальника Геннадія Труханова можна було географію вивчати. Після новорічної відпустки — відрядження до Афін. Далі — швейцарський Давос, вояж до Чехії. Мерське крісло Труханова півтора місяця порожнім залишалося. І ось детективи НАБУ, які чи не найбільше чекали повернення блудного мера в Україну, таки дочекалися. 14 лютого Труханова «взяли» у Бориспільському аеропорту, куди він прилетів із Варшави. Там же і підозру вручили — у кримінальному провадженні «за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси». Йдеться про оборудку з придбання мерією приміщень занедбаного заводу «Краян» за захмарно завищеною ціною. Услід за Трухановим, у «Борисполі» затримали і його заступника - Павла Вугельмана, який прилетів в Україну з Тель-Авіва. Чи не опиняться одеські ділки у бігах швидше, ніж дійде до суду їхня справа? Про це — у розмові з політичним експертом Андрієм Юсовим.

- Без певних гарантій від високих покровителів у владі, з якими пов'язують як «живучість», так і «плавучість» Труханова, в Україну він навряд чи повернувся б?

- Перша хвиля реакції на повернення Труханова («значить, домовилися, і скоро знову буде на свободі») зрозуміла, зважаючи на гіркий досвід в інших резонансних справах, коли після затримання та вручення підозр фігуранти виходили на волю під заставу чи домашній арешт. Зрештою, знаючи Труханова, який сміливістю не вирізняється, можна припустити, що його повернення і справді було кимось санкціоноване та обумовлене обіцянками щодо безпеки. Тим паче, що оформлене у мерії труханівське відрядження до Чехії ще не закінчилося.

Хочеться сподіватися, що із Трухановим буде не так, як із Насіровим чи Розенблатом. По заводу «Краян» є очевидні факти зловживань. Хоча виникає питання: чому підозру вручили лише за цією справою, якщо було ще два кримінальних провадження (щодо оборудки із Одеським аеропортом та привласнення «ремонтодорожніх» коштів), в яких фігурував Труханов? Яка доля цих проваджень?

Якщо Труханова не запроторять до СІЗО, він може продовжити свій «бігунський» вояж. Але цього разу — із квитком в один кінець
Якщо Труханова не запроторять до СІЗО, він може продовжити свій «бігунський» вояж. Але цього разу — із квитком в один кінець

- Чи допускаєте, що у разі м'якого запобіжного заходу (без тримання у СІЗО) Труханов втече, скажімо, до Росії, паспортом якої давно обзавівся?

- Швидше за все, йтиметься не про Росію, а про західний напрямок. Як, наприклад, у випадку з іншим проросійським агентом Гужвою, який втік від українського правосуддя в Австрію. Багато таких утікачів полюбляють  лакшері-життя із західним комфортом. Попередній мер Одеси Костусєв втік до Лондона. Натомість інший екс-градоначальник, Боделан, обрав Санкт-Петербург. Думаю, у Труханова більше спільного з Костусєвим, ніж з Боделаном. Труханов любить розкішне життя, у нього на Заході активи, бізнес. Але якщо вже зовсім скрутно буде, можливо, побачимо його й у Росії. У Труханова аж два російських паспорти. 

- Чи може Труханов стати «сакральною жертвою» не лише для НАБУ, а й для Банкової? Для красивої антикорупційної картинки для Заходу потрібна хоча б одна доведена до реального вироку резонансна справа. Це може бути справа Труханова?

- Такий варіант можливий. НАБУ зацікавлене у тому, щоб демонструвати свою ефективність і результативність, із чим наразі є проблеми. Інтерес Банкової натомість, особливо із прив'язкою до ситуації зі Саакашвілі, - продемонструвати, що увага української правоохоронної системи спрямована не на розправу з політичними опонентами, а на боротьбу з представниками старого режиму. Екс-«регіонал» Труханов більше асоціюється з попередньою владою. Хоча мером став вже після подій Революції гідності.

У разі усунення Труханова з мерського крісла, виконувачем обов'язків міського голови стане секретар міськради. А це — представник «БПП». Тут теж простежується інтерес Банкової.

Схожі новини