Передплата 2024 ВЗ

«Під час шоу «Х-фактор» мені було соромно...»

Лідер «Бумбоксу» Андрій Хливнюк — про гастролі за кордоном, двомовність та скандальний телепроект.

У Львові відбувся концерт відомого українського гурту «Бумбокс», який  презентував новий міні-альбом «Голий Король». Фронтмен гурту Андрій Хливнюк «Голого Короля» називає своїм діалогом з країною. Про концертний тур «Бумбоксу», пісні російською, ставлення до гастролей у сусіда-загарбника і своє бачення талант-шоу «Х-фактор» Андрій Хливнюк розповів журналістові «ВЗ».

-  «Бумбокс» повернувся з американо-канадського туру. Як вас зустріла закордонна публіка?

- 80 відсотків аудиторії наших концертів за кордоном —  емігранти, велика частина яких з України. Вони люблять і чудово знають пісні «Бумбоксу». Приймають нашу групу так, наче до них приїхали родичі, з якими давно не бачилися. Для мене немає такого чіткого поняття, як публіка. Це окремі люди, окремі долі, окремі всесвіти. Країни і кордони для колективу, який гастролює, — це умовна штука. Люди в усьому світі переймаються тими самими проблемами. Всім хочеться побути разом і зрозуміти, що вони там, на чужині, не самотні.

- В одному з інтерв’ю ви сказали, що, крім української, принципово продовжуєте співати російською, і що не хотіли б чути фразу «співаєте мовою окупантів». Чому?

- Певна кількість узурпаторів влади в сусідній країні намагається підмінити свої злочини (а кожен злочин проти людства має ім’я та прізвище) культурою, літературою, мовою великої спільноти, яка існує вже багато сторіч, і нав’язати нам боротьбу з тим, що є невід’ємною частиною світової культури. Пушкін, Достоєвський чи Пастернак ніколи не стануть Путіним. Я можу писати будь-якою мовою. Хочете забороняти? Не проблема. Для рок-музики це не так важливо. Так, набагато легше стало дихати від того, що з радіо кудись зникли різні юродиві, від яких було просто нудотно. Проте святе місце порожнім не буває. Його займуть домашні «скоморохи»...

- Ви не виступаєте в Росії,  бо вважаєте це питанням гідності. А як ставитеся до своїх колег, які все ж дають концерти східному сусідові?

- Людям, які з тих чи інших причин не можуть відмовитися від такого ласого ринку, бажаю великого успіху і раджу відкладати гроші в матраци. Рано чи пізно все це закінчиться. Якщо вони таке роблять заради грошей, то нехай затуляють усі дірки (купують собі нові машини, налаштовують каналізації) зараз, бо потім буде пізно.

- Інтернет «підірвав» ваш відкритий лист до російського репера Василя Вакуленка (Басти), якому заборонили в’їзд до України через його гастролі в окупованому Криму. Чому вирішили звернутися до давнього друга публічно і як зараз можете описати стосунки з Бастою?

- Я був шокований, побачивши у мережі дискусію про заборону в’їзду для цієї безумовно талановитої людини (Баста є справді цікавим сучасним виконавцем). Мені боляче, що він негласно підтримує агресивну політику узурпаторів влади у своїй країні, наших ворогів. Дуже шкода, що людина позиціонує себе моїм ворогом. Я багато років товаришував з Бастою, і почути від нього зверхню відповідь на лист було як відро холодної води на голову.  Зараз у нас із цим репером немає ніяких стосунків.

- Можете як колишній суддя «Х-фактора» оцінити вплив таких проектів на молодих виконавців?

- Коли я був музикантом-початківцем, не брав участі у таких талант-шоу. Були хіба різні музичні фестивалі, які давали путівки в життя, зокрема й мені. Найголовніше їхнє завдання — надання сценічного досвіду: роботи зі звуковою апаратурою й великою кількістю людей. Для когось талант-шоу дуже важливі. Одним важливо почути «ти молодець» і закінчити це все. А іншим треба побачити, що вони ні на що не здатні, але потім зібратися й дострибнути до Місяця. Я не на їхньому місці, щоб прогнозувати їхню долю. Але під час цього шоу мені було дуже соромно, я хотів провалитися під землю. Ті кастинги по 10 годин на день, люди, які кажуть, що їм сам Господь Бог сказав, що вони будуть Елвісами Преслі… Когось по телевізору просто побачили мама, бабуся й тітка Галя, хтось справді буде великим артистом. А дехто зрозуміє ціну телевізійної слави, колективної роботи, побачить, як усе це працює, усвідомить, наскільки цинічним є світ шоу-бізнесу, й… отримає свої 50 гривень на маршрутку додому та зробить висновки. 

Фото зі сторінки гурту «Бумбокс» у Facebook.

Схожі новини