Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це неправда, що нам не можна вагітніти»

Стюардеса з Харкова Оксана Марченко працює в Еміратах і  веде в соцмережі популярний блог.

29-річна Оксана Марченко з Харкова працює стюардесою на авіалініях Об’єднаних Арабських Еміратів. Пройшла жорсткий відбір. Ця авіакомпанія останнім часом віддає перевагу не красуням дівчатам, а чоловікам — стюардам.

У компанії кажуть, симпатичні стюардеси зазвичай виходять заміж за пілотів і з кар’єрою прощаються... Але удача усміхнулася українці. Оксана не розкриває усіх секретів, що стосуються її роботи, зарплати, посилаючись на корпоративну етику. З інших джерел я дізналася, що стюардеси Арабських авіаліній заробляють дві тисячі доларів. При цьому безкоштовно живуть у розкішних готелях у тих країнах, куди літають.

Оксана  — магістр соціології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. літає по всьому світу, “за плечима” уже близько 60 країн. Вона охоче розповідає про своє життя в ОАЕ та розвінчує деякі міфи.  

- Оксано, розкажіть, як потрапили до авіакомпанії ОАЕ. Важко було пройти кастинг?

- Інтерв’ю відбувалося у Києві. Дуже суворий відбір пройшла з першого разу. Було півтисячі охочих, взяли на роботу лише десятьох. це був гідний привід пишатися собою (усміхається. - Авт.). Компанія дає шикарні умови та можливість подорожувати по усьому світу. До речі, моя перша робота була саме у Дубаї, у туристичній агенції. Турист бронює тур вдома, і з моменту приземлення в ОАЕ ним займається туристична компанія (екскурсії, проживання, харчування).

-  Кажуть, коли дівчата підписують контракт з цією авіакомпанією, то не мають права два роки вагітніти...

- Наша компанія строго ставиться до поширення будь-якої інформації про роботу. У цих питаннях діє корпоративна етика... Щодо мови - англійську достатньо знати на високому розмовному рівні. Щодо вагітності, це неправда. Нам можна вагітніти у будь-який час. Головне, бути одруженою та легалізувати шлюб в ОАЕ.

- Чи існує конкуренція між стюардесами?

- (Сміється. - Авт.). Не уявляю, у чому може полягати конкуренція. Компанія подбала про все. Наприклад, у нас немає розподілу по країнах і містах. Усі можуть літати у будь-яку точку світу. Ми — команда і намагаємося допомагати одне одному. Розуміючи, що у якийсь момент кожен з нас може врятувати іншому життя. Наприклад, під час екстреної посадки. Але забобонів і поганих прикмет у нас немає.

- У вас романтична професія, хоча й ризикована. Як це: сісти у літак і метнутися на іншу півкулю?

- Буває, у формі треба бути по 14-15 годин поспіль. Перед вильотом морально себе на це налаштовую.

- Скільки часу живете у Дубаї, які враження?  

- У Дубаї живу шість років. Навіть не припускала, що ми з чоловіком затримаємося тут так надовго. ОАЕ — багата країна, де все для людей. До таких умов швидко звикаєш.  Хоча деякі мої колеги кажуть, що не люблять це місто  (хто за літню спеку, пил, хто за штучність). Без сумніву, як і у будь-якій точці світу, можуть бути свої нюанси, але не любити Дубаї неможливо.

- А з чоловіком ви де познайомились?

-  З Юрою познайомилися у Харкові, коли обоє були студентами. Свого часу разом переїхали в ОАЕ. А ще з нами живе симпатична кішка Преля.

- Ви багато літаєте. Розкажіть про найбільш яскраві враження.

- Найбільш приємне у роботі — нові країни і нові люди. Завдяки Instagram  знайомлюся з українцями у різних країнах - нашими земляками, які свого часу переїхали до Німеччини, Італії, Австралії, Америки, Нової Зеландії. Такі люди, як правило, показують найцікавіші місця.  Я вигадала цю “фішку,” коли тільки почала літати, а тепер це стало нормою. Люди пишуть під спеціальним тегом #ksuhin_fly звідки вони, а я з ними зв’язуюсь, коли збираюся відвідати їхню країну. Улюблені мої країни — Таїланд - масажі, їжа, та Австралія  - найсмачніша кава саме там, природа і неймовірні люди. Європу люблю за її історію, атмосферу і відносну близькість до ОАЕ (рейси тривають 5-7 годин). А ось не сподобалось у Лагосі (Нігерія). Там не виходимо з готелю, небезпечно.

- Як вам арабська кухня?

- Люблю усі кухні світу. Просто деякі страви дуже гострі. До арабської кухні спокійно ставлюся, і у мене немає улюблених страв. Хіба що крім салату табуле і пасти хумус.  Ну, а найбільш улюблена — українська, безумовно.  

- У вас нещодавно була дівоча вечірка. Які враження?

- Чудові! Отримую багато повідомлень про те, що після мого блогу дівчата вирішують змінити своє життя. Він надихає їх “вийти з зони комфорту”. Це дає величезну мотивацію фотографувати, знімати відео та радіти життю. Якщо ти надихаєш людей, значить, живеш недаремно. Поки  була у відпустці, вирішила разом з маркетологом Каріною об’єднати наші сили та організувати дівочі посиденьки. Зробила в Instagram анонс і запросила усіх охочих прийти на таку вечірку. Відгукнулися мої читачі, які переважно живуть у Дубаї. Поділилася з ними досвідом, як зробити блог в Instagram цікавим, а Каріна - як зробити його популярним. Було круто!

Схожі новини