Передплата 2024 ВЗ

Наталія ГОРБАЧЕВСЬКА: «Основний принцип фестивалю – щоб люди мали можливість безкоштовно подивитися усі концерти»

Розмова з виконавчим директором Alfa Jazz Fest про закулісся фестивалю

Львів готується до надзвичайно важливої події — з 24 по 27 червня у нашому місті відбудеться 6-й міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest-2016. Ці літні дні для Львова стануть особливо спекотними — у місто з’їдуться тисячі туристів та українських меломанів. Яких виконавців цього року зможуть побачити і послухати шанувальники джазової музики, які новинки підготували організатори, журналісту “ВЗ” розповіла виконавчий директор Alfa Jazz Fest Наталія Горбачевська (на фото).

- Чим відрізнятиметься цьогорічний Alfa Jazz Fest від минулорічного?

- Є ряд моментів, за якими фестиваль відрізнятиметься від минулорічного. Насамперед, це збільшення пікнікових зон. Вперше цього року ми рухаємося у напрямку стадіону для того, щоб людям, які приходять послухати музику безкоштовно, було зручніше. Основний принцип фестивалю — щоб у всіх людей була можливість безкош­товно подивитися всі концерти. А для того, щоб мати таку можливість і враховуючи, що з кожним роком кількість шанувальників джазової музики збільшується, ми проаналізували, яким чином зможемо у Парку культури збільшити пікніковий формат. Це і є наближення до стадіону. Окрім того, Alfa Jazz Fest-2016 ми продовжили на ще один день, оскільки світові джазові фестивалі тривають тиждень, а іноді й два. Сподіваюся, що настане такий час, коли всі говоритимуть, що у Львові Alfa Jazz Fest триває два тижні. Відкриття і закриття цьогорічного фестивалю будуть дуже помітними. 24 червня на площі Ринок відомий піаніст Вадим Неселовський зі США, який народився в Україні, та львівський Академічний молодіжний симфонічний оркестр “INSO-Львів” презентуватимуть унікальну авторську програму. Особливим буде і закриття, оскільки на ньому виступатимуть українські музиканти з відомим американським піа­ністом Майклом Абене. Майкл Абене приїде на тиждень раніше і буде проводити з нашими музикантами репетиції.

- Сцени у місті мають вільний вхід. Єдина сцена, куди для перегляду концерту в партері треба придбати квиток, — сцена ім. Е. Рознера у Парку культури та відпочинку. Які цього року ціни на квитки?

- Порівняно з минулим роком ціни не принципово вищі. Мінімальна вартість квитка 250 гривень. Є квитки по 400 і 800 гривень. Максимальна — 3500 гривень, але таких дуже мало. Це лише кілька центральних рядів. Крім того, за одним квитком наші гості відвідають одразу два концерти. Скажімо, о сьомій вечора почався концерт, на якому виступив один музикант, а за дві години виступає інший. Фактично, людина, заплативши вартість вхідного квитка, має можливість послухати два повноцінні концерти. Минулого року один з тих музикантів, який був у нас на фестивалі, виступав у Києві. У Львові його і ще іншого музиканта люди слухали за 250 гривень, а у Києві ціни були значно вищі. Пояснення просте: ми не є комерційним проектом. Це меценатський проект.

- Видання The Guardian включило Alfa Jazz Fest до десятки найкращих європейських фестивалів.

- Це правда. Ми пишаємося цим фактом. Адже молодий львівський джазовий фестиваль стоїть поруч із найкращими фестивалями Швейцарії, Франції з багаторічною історією. Цього року ми відчуваємо, що відчутна кількість іноземних гостей їде у Львів послухати своїх улюблених джазових виконавців.

- Куди зазвичай ідуть зіб­рані кошти?

- Це невелика частка у бюд­жеті фестивалю, яку ми витрачаємо на організаційні питання. Скажімо, тентову конструкцію, яку привезуть з Брюсселя. В Україні нема такої. Плюс стільці, чохли, гонорар, музичне звукове обладнання... Зрозуміло, що фестиваль себе не окуповує. Щороку, коли ми погоджуємо бюджет фестивалю, спочатку йдемо до ключових партнерів, просимо їх підтвердити готовність підтримати фестиваль. І тільки після цього починаємо переговори з музикантами. Своєю чергою, ми повинні слухачам гарантувати якісну подію, щоб вони отримали задоволення і наступного року прийшли знову.

Фестиваль також бере участь у благодійних проектах. Це і майданчик для дітей у парку, де проходять концерти. Допомога реабілітаційному центру в лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова. Цього року є також кілька ініціатив.

- Музикантів довго доводиться вмовляти приїхати на фестиваль?

- Сказати, що виконавці стають у чергу, щоб приїхати в Україну, було б великим перебільшенням. Продюсери і менеджери нам чесно пояснюють: “У нас вибір — їхати у Францію, Швейцарію чи в Україну. А ми ось тут про вас новини слухаємо”. Є музиканти, які бояться летіти в Україну літаками. Ми їх веземо автобусами і автомобілями з Польщі. На переговори, переконання і пояснення музикантам витрачаємо багато часу та величезні зусилля. Але воно того варте. Як тільки музиканти приїжджають до Львова на фестиваль, повертаючись додому, діляться своїми позитивними враженнями. Це найкраще промо для нашої держави.

- Що вимагають знаменитості у райдері?

- Джазові музиканти якраз і відрізняються від інших знаменитостей тим, що не вимогливі. Це зовсім інша категорія людей. Звичайно, є нюанси, як-от у когось алергія на щось, або хтось хоче взяти зі собою улюбленого песика, чи дружина якогось з музикантів родом з Украї­ни і мріє відвідати рідне село. Тоді доводиться садити їх у машину і везти на батьківщину предків. Але усе це позитивні речі, і ми із задоволенням виконуємо такі прохання.

- На імідж фестивалю, очевидно, спрацювала і перемога Джамали на “Євробаченні”?

- Кілька років тому Джамала виступала у нас на фестивалі. Концерт з величезним успіхом пройшов на площі Ринок. І цього року маємо сюрприз. У вів­торок, до Дня Конституції, Джамала виступить на головній сцені фестивалю у парку. Вперше український музикант буде виступати на цій сцені. Детальніше про цей концерт ми розповімо найближчими днями.

- Окрім музикантів, щороку серед запрошених є спеціальні гості. Хто буде тепер?

- Щороку на Alfa Jazz Fest до Львова приїжджають майже десять послів, які працюють в Україні, а також дипломати з-за кордону. Не хочу називати конкретних прізвищ, але буде багато цікавих гостей.

Довідка «ВЗ»

Alfa Jazz Fest — міжнародний джазовий фестиваль, який щороку відбувається у червні у Львові, починаючи з 2011 року. Фестиваль традиційно проходить на трьох сценах — у Парку культури ім. Богдана Хмельницького, на сцені імені Едді Рознера (вхід за квитками), сцені на площі Ринок (вхід вільний) і сцені у дворику палацу Потоцьких. Щороку у Львові відбувається вручення Міжнародної музичної премії Alfa Jazz Fest Awards імені Едді Рознера. Премія заснована з метою відзначення музикантів, які зробили вагомий внесок у розвиток джазової музики.