Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Продукти, які розріджують кров: смачна профілактика проти тромбів

Ті, хто має густу кров, у групі підвищеного ризику щодо розвитку серцево-судинних захворювань і тромбів. Особливо часто від цього страждають люди, старші за 45 років. Їм рекомендується додавати в раціон особливі продукти, які знижують густину крові. Важливо уточнити, що вони не замінюють лікування, а лише доповнюють його: вода, олія, ромашка, морська капуста, риба, червоне вино, часник

Вода. Вода життєво необхідна організму, в тому числі і для нор­мальної густоти крові. Здорова норма — 1,5−3 л за день. За не­достатнього вживання води кров згущується, підвищується ризик появи тромбів. Тому простий спо­сіб розбавити кров — випити води в чистому вигляді або хоча б чаю.

Олія. Оливкова, лляна, вино­градна та інші олії містять корисні для крові антиоксиданти, фенол, вітамін Е і омега-3 кислоти. Дослі­дження показують, що вживання олій знижує рівень речовин, які призводять до утворення тромбів. Олія корисна для крові тільки до термічної обробки, тому її краще додавати в готові салати або про­сто вмочати в олію хліб.

Ромашка. Ромашковий чай — дуже корисний продукт для всіх власників густої крові. Ромашка є природним антикоагулянтом і пригнічує активність тромбоцитів.

Морська капуста. Користь морської капусти і її розріджу­вальні властивості добре відомі. Це одна з багатьох причин додати цей продукт в раціон. У морській капусті та інших морепродуктах багато йоду, який підвищує тонус судин і знижує в’язкість крові.

Риба. Корисні жирні омега-3 кислоти ефективно розріджують кров. Для профілактики тромбо­зу варто їсти рибу жирних сортів і риб’ячий жир. Останній спри­яє розсмоктуванню вже наявних тромбів. Лікарі радять їсти рибу не рідше 3 разів на тиждень.

Червоне вино. Шкірка чер­воного винограду багата полі­фенолами — потужними антиок­сидантами, які перешкоджають утворенню тромбів. Однак чер­воний виноград важко знайти в магазинах не в сезон. Його замі­нює вино з червоного винограду. Пам’ятайте, що алкогольні напої можна пити у дуже помірній кіль­кості.

Часник. Ще один антикоагу­лянт, який варто включити в ра­ціон всім власникам густої крові. Для більшої користі часник краще їсти в сирому вигляді, наприклад, розчавити його ножем і додати в овочевий салат або картоплю.

Валентина Миколів.

Схожі новини