Передплата 2024 «Добра кухня»

Тримайте нирки у теплі

Пієлонефрит: чому виникає, хто ризикує захворіти, як вберегтися

Гострий пієлонефрит вимагає негайного звернення по медичну допомогу. Фото One Medical
Гострий пієлонефрит вимагає негайного звернення по медичну допомогу. Фото One Medical

Взимку завжди є ризик зазнати переохолодження організму. Одна з вразливих частин нашого організму — сечовидільна система. Найпоширеніше захворювання нирок — пієлонефрит. Недуга вражає людей різного віку та статі: маленьких дітей, молодих жінок і літніх чоловіків.

Хто у групі ризику цього захворювання? Чому воно вини­кає? Як проявляється? Як запобігти патології? Пояснюють фахівці Першого медоб'єднання Львова.

Пієлонефрит — це запалення нирок, яке провокує бактеріальна інфекція. У 70−80% випадків — кишкова паличка. Запалення може виникати як на тлі здорової сечостатевої системи, так і внаслідок супутніх захворювань, зокрема сечокам’яної хвороби. Сприяють розвитку пієлонефриту загальне зниження імунітету, стрес та пе­реохолодження. Хвороба небезпечна тим, що швидко прогресує і може вивести з ладу не лише хвору нирку, а й усю сечовидільну систему.

Інфікування відбуваєть­ся двома шляхами:

  • висхідним, коли бактерії з уретри чи сечового міхура підіймаються вище, до нирок;
  • гематогенним, коли ін­фекція з абсцесів та інших гнійних осередків потрапляє до нирки з кров’ю й лімфою. Ось чому гайморит і ангіна також можуть призводити до пієлонефриту.

Розрізняють дві форми клінічного перебігу пієлонеф­риту — гострий та хронічний. У гострій фазі хвороба прогре­сує блискавично, з вираже­ною інтоксикацією і може при­звести до смерті хворого. Ось чому за появи специфічних симптомів потрібно негайно звернутися по медичну до­помогу, а саме:

  • болю в попереку;
  • частого й болючого сечо­випускання;
  • підвищення температури тіла до +38°С і вище, ознобі;
  • сильного головного болю;
  • каламутної або кривавої сечі;
  • нудоти та блювоти.

Хронічний пієлонефрит має схожу клінічну симптома­тику, але не таку яскраву.

Жінки хворіють у 5−6 ра­зів частіше за чоловіків. Це пов’язано з особливостями анатомії їхньої сечостатевої системи, зокрема короткою й ширшою уретрою. Тому у жі­нок значно частіше, ніж у чоло­віків, кишкові бактерії висхід­ним шляхом потрапляють до сечової системи. Також жінки частіше хворіють на цистит, який також може переходити в пієлонефрит. Найбільше ри­зикують жінки активного ре­продуктивного віку. Причина криється у початку статевого життя, вагітностях і пологах. А ще — у специфіці жіночої спід­ньої білизни. Носіння стрінгів додатково сприяє потраплян­ню кишкової інфекції до сечо­вих шляхів.

Чоловіки ж, навпаки, мають високий ризик захворіти на пі­єлонефрит у літньому та старе­чому віці. Це пояснюється тим, що у представників сильної статі запалення нирок — це пе­реважно вторинна хвороба, яку провокують патології передмі­хурової залози (простати).

Як запобігти пієлонеф­риту

  • Періодично здавайте за­гальний аналіз крові й сечі;
  • щорічно проводьте УЗД сечостатевої системи;
  • вчасно проходьте профогляди: жінки — у гінеколога, чоловіки — в уролога;
  • не дозволяйте прогре­сувати вторинним інфекціям (тонзиліту, гаймориту, карієсу тощо);
  • уникайте переохолоджень.

За наявності симптомів піє­лонефриту негайно зверніться до лікаря. Вчасне звернення гарантує, що вдасться уник­нути ускладнень, а хвороба не перейде в хронічну форму.