Післясвяткова недуга
Йдеться про гострий панкреатит — захворювання, яке супроводжується збільшенням і набряком підшлункової залози, у важких випадках її руйнуванням (некроз) і гнійним запаленням.
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/503505/pankreatyt.jpg)
Алкоголь, жирна і гостра їжа, жовчнокам’яна хвороба — ось основні пускові фактори гострого панкреатиту, — розповідає лікар-гастроентеролог Ірина Бойко. — Надмір жирної, багатої білками їжі з одночасним вживанням значної кількості алкоголю призводить до посиленого вироблення підшлунковою залозою ферментів, які «розплавляють» клітини підшлункової залози, а якщо процес надто активний, розвивається гостра серцево-судинна, дихальна, ниркова недостатність. Не виключений і летальний кінець.
Захворювання починається з інтенсивного оперізуючого болю у верхніх відділах живота, що віддає в спину, нудоти, блювоти, відсутності апетиту, здуття живота. У деяких випадках передвісником захворювання може бути стан дискомфорту, що проявляється короткочасним болем у животі, рідким стільцем, загальною слабкістю, серцебиттям, лихоманкою. Зважаючи на серйозність захворювання, за появи перших ознак і симптомів негайно викликайте «швидку». Чим раніше поставлений правильний діагноз і розпочато відповідне лікування, тим більше шансів на сприятливий результат захворювання.
До приїзду «швидкої» відмовтеся від їжі і пиття, які сприяють додатковому подразненню підшлункової залози і стимулюють вироблення панкреатичних ферментів. Прикладіть до хворого місця пакет з льодом, загорнутий у рушник. Врешті, підійде все, що лежить у морозильній камері холодильника, наприклад, пакет із замороженими овочами. Не приймайте жодних ліків — вони змазують картину захворювання і ускладнюють діагностику. Щоб зменшити біль, лягайте в ліжко і розслабте м’язи живота.
Не відмовляйтеся від лікування в стаціонарі, навіть якщо вам здасться, що стало легше. При багатьох захворюваннях органів черевної порожнини, у тому числі і при гострому панкреатиті, може спостерігатися нетривалий період полегшення, але дуже швидко болі відновлюються, часто ще інтенсивніші.
Щоб ефективно лікувати панкреатит, треба чітко розуміти, що відбувається, — тому в лікарні відразу ж проводять екстрене обстеження (рентген, УЗД та ін.) І роблять необхідні аналізи. За легкого та середнього ступеня важкості гострого панкреатиту насамперед потрібно зняти спазми та болі і придушити вироблення ферментів підшлункової, плюс знизити інтоксикацію і запобігти зневодненню — хворому ставлять крапельниці з фізіологічним розчином, глюкозою. Два-три дні - жодної їжі, необхідно багато пити — лужні мінеральні води без газу. Ситуації бувають різні: наприклад, гострий панкреатит може викликати проблеми з диханням, гіпоксію. Значить, потрібна подача кисню через маску, іноді й реанімаційне лікування, а це можливо тільки в лікарні. Серйозне ускладнення — відмова нирок, і тоді хворому необхідний діаліз. Деякі форми гострого панкреатиту вимагають екстреної операції. Лікування ж хронічного панкреатиту, як правило, консервативне: лікар призначає препарати для полегшення болю, ферменти, якщо підшлункова залоза виробляє їх мало. Іноді потрібен і інсулін, щоб регулювати рівень глюкози в крові. Щоб запобігти захворюванню або його рецидиву, небезпека якого дуже велика протягом всього життя пацієнта, необхідно дотримуватися дієти з виключенням гострих, жирних, смажених страв, відмовитися від алкоголю. У їжу можна вживати: овочі - відварені або тушковані, печені яблука, вегетаріанські супи з добре провареними овочами, нежирне м’ясо, рибу та птицю, бажано у відварному вигляді або приготованими на парі, молочні каші. Потрібно уникати стресових ситуацій, а якщо це неможливо, не запивати і не заїдати їх. Помірне вживання алкоголю, здорове харчування, фізична активність — цього цілком достатньо, щоб підшлункова залоза залишалася здоровою.