Передплата 2024 ВЗ

Шукатимуть шкідливі трансжири у продуктах

Таке дослідження проведуть вперше в Україні і складуть карту «точок», де продають небезпечні продукти

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Львові вперше в Україні фахівці зроблять комплексне дослідження продуктів на вміст трансжирів (небезпечні для здоров’я трансжирні кислоти, які утворюються під час «згоряння» олій у процесі смаження їжі на пательні). У великій кількості трансжири можуть призвести до серцево-судинних захворювань через накопичення і відкладення жиру в кровоносних судинах та мембранах. Нагадаємо, 3 жовтня 2023 року в Україні набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Документ обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 грамів на 100 грамів загальної кількості усіх жирів у виробі. Дослідження продуктів проводять фахівці ВООЗ у партнерстві із Львівським центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Обіцяють створити мапу продажу харчових про­дуктів, де виявлено пе­ревищення вмісту трансжирів, та скласти список продуктів, які вживати не рекомендова­но, оцінити склад продуктів на вміст трансжирних кислот, на­трію та калію. «Політика „ну­льового“ вмісту трансжирів має на меті захистити українців від причини серцево-судинних за­хворювань, — сказав на бри­фінгу у Львові представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт. — Проєкт ВООЗ щодо дослі­дження продуктів на трансжири допоможе українцям врятува­ти життя. Також проєкт підви­щить обізнаність громадськос­ті щодо ризиків для здоров’я». За результатами соціологічно­го дослідження, яке провели ще у 2021 році, 61% доросло­го населення України регуляр­но вживає продукти, що містять трансжири. 28% респондентів переконані, що в їхньому меню трансжирів немає, але, як ви­явили наступні питання, з них 73% все ж вживають трансжири не рідше двох разів на тиждень. Майже чверть респондентів не знають, у яких продуктах мо­жуть міститися трансжири…

«Фахівці Львівського облас­ного центру контролю та про­філактики хвороб вивчають дислокацію кіосків та закла­дів громадського харчування, які реалізують продукцію, яка може містити трансжири (кар­топля фрі, шаурма, люля-ке­баб, круасани), — повідоми­ла заступниця генерального директора з епідеміологіч­ного нагляду та профілакти­ки неінфекційних захворю­вань Львівського обласного центру контролю та профі­лактики хвороб МОЗ України Ольга Брезецька. — У рамках досліджень закупимо вироби, які споживає найбільший від­соток населення та які будуть визначені експертами проєк­ту, проведемо підготовку проб та передамо для лаборатор­них досліджень (до визначених проєктом лабораторій). Дослі­дження проведуть на облад­нанні українських лаборато­рій, одна з яких розташована у Хмельницькому».

Схожі новини