Шукатимуть шкідливі трансжири у продуктах
Таке дослідження проведуть вперше в Україні і складуть карту «точок», де продають небезпечні продукти
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499953/fastfud.jpg)
У Львові вперше в Україні фахівці зроблять комплексне дослідження продуктів на вміст трансжирів (небезпечні для здоров’я трансжирні кислоти, які утворюються під час «згоряння» олій у процесі смаження їжі на пательні). У великій кількості трансжири можуть призвести до серцево-судинних захворювань через накопичення і відкладення жиру в кровоносних судинах та мембранах. Нагадаємо, 3 жовтня 2023 року в Україні набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Документ обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 грамів на 100 грамів загальної кількості усіх жирів у виробі. Дослідження продуктів проводять фахівці ВООЗ у партнерстві із Львівським центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Обіцяють створити мапу продажу харчових продуктів, де виявлено перевищення вмісту трансжирів, та скласти список продуктів, які вживати не рекомендовано, оцінити склад продуктів на вміст трансжирних кислот, натрію та калію. «Політика „нульового“ вмісту трансжирів має на меті захистити українців від причини серцево-судинних захворювань, — сказав на брифінгу у Львові представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт. — Проєкт ВООЗ щодо дослідження продуктів на трансжири допоможе українцям врятувати життя. Також проєкт підвищить обізнаність громадськості щодо ризиків для здоров’я». За результатами соціологічного дослідження, яке провели ще у 2021 році, 61% дорослого населення України регулярно вживає продукти, що містять трансжири. 28% респондентів переконані, що в їхньому меню трансжирів немає, але, як виявили наступні питання, з них 73% все ж вживають трансжири не рідше двох разів на тиждень. Майже чверть респондентів не знають, у яких продуктах можуть міститися трансжири…
«Фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб вивчають дислокацію кіосків та закладів громадського харчування, які реалізують продукцію, яка може містити трансжири (картопля фрі, шаурма, люля-кебаб, круасани), — повідомила заступниця генерального директора з епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ольга Брезецька. — У рамках досліджень закупимо вироби, які споживає найбільший відсоток населення та які будуть визначені експертами проєкту, проведемо підготовку проб та передамо для лабораторних досліджень (до визначених проєктом лабораторій). Дослідження проведуть на обладнанні українських лабораторій, одна з яких розташована у Хмельницькому».