Передплата 2024 ВЗ

Діти тонуть тихо!

За повідомленням ДСНС, з початку 2023 року українських водоймах втопилося понад 600 осіб, з яких понад 50 — діти. Лише за останній тиждень липня вода забрала життя 30 людей

Ось уже й останній мі­сяць літа. Ще маєте шанс відпочити біля води, адже саме це найбільше подобається дітям. Однак перебування з дити­ною біля води — не просто веселі ігри, пірнання та плавання, а й ве­личезна відповідальність за життя та здоров’я малюка.

Дитина недооцінює небезпеку води і часто дорослі не встигають зауважити моменту, коли дитина тоне, адже не кричить, не б'є рука­ми по воді, як у фільмах, — це від­бувається швидко і тихо. Малень­ка дитина не уявляє собі до кінця, що вона не всесильна, і тому весь час намагається перевищува­ти межі дозволеного, ігнорувати заборони і знову продовжувати «експериментувати». Тому необ­хідна допомога дорослих у ство­ренні для малюка безпечного се­редовища. Дитина, перебуваючи біля водойми, — неважливо, чи це море, річка, басейн, — повинна пе­ребувати під невсипущим нагля­дом дорослих, буквально на рівні витягнутої руки. Не слід малюка заводити до води без його бажан­ня: навіть якщо він уміє плавати, велика кількість води та глибина можуть викликати у дитини справ­жню паніку. Якщо у вас вдома є облаштований басейн, подбайте, щоб він був надійно огороджений з усіх боків. Ірина Том’як, педіа­триня медичного центру «Бар­вінок» застерігає батьків малят залишати їх самих навіть у дитячій ванночці чи маленькому надув­ному басейні. «Малюк у воді без нагляду дорослих — це підтвер­дження вислову, що втопитися можна і в ложці води. Дитині до­статньо погнутися за улюбленою іграшкою чи послизнутися, навіть сидячи у ванночці, тазі, чи навіть перебуваючи поряд із відром чи каструлею з водою, щоб за кілька секунд сталося непоправне. На­віть якщо ви катаєтеся на човні чи катері, одягніть на дитину ряту­вальний жилет».

За словами дитячого тре­нера з малюкового плавання Аліни Антонишин, часто батьки, одягаючи на дитину нарукавни­ки, надувне коло чи навіть дитя­чий надувний жилет, помилково вважають, що тим убезпечують малюка. «Нема надійнішого за­хисту для малюка, що перебуває у воді, аніж належний догляд до­рослих. Надувні дитячі кола, м’ячі, нарукавники — не врятують дити­ну, більше того, батьки іноді на­віть не підозрюють, що ці засоби можуть віднести дитину вдалину від берега або через будь-яке по­шкодження з них може поступово вийти повітря. Надувне коло таїть небезпеку, що дитина переки­неться вниз головою і опиниться у воді, як у пастці; самостійно по­вернутись у правильне положення вона не зможе».

Правила безпеки біля води від ДСНС

Заборонено:

  • допускати у воді ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг;
  • подавати хибні сигнали небезпеки;
  • заходити глибше, ніж до пояса дітям, які не вміють плавати;
  • купання дітей без супроводу дорослих.

Схожі новини