Передплата 2024 «Добрий господар»

Це тільки язик без кісток…

Остеопороз довго не має симптомів — аж до першого перелому. Як зупинити прогресування хвороби

У склянці молока міститься третина добової потреби у кальції для дорослої людини, і чверть — для дитини. Фото Glacial Ridge Health System
У склянці молока міститься третина добової потреби у кальції для дорослої людини, і чверть — для дитини. Фото Glacial Ridge Health System

Як пише польське видання «Moje zdrowie», від цієї недуги потерпає кожна четверта жінка після 60 років. Остеопороз ніяк не проявляється — до першої зламаної кістки. Але є й хороша новина: не лише від генетики, а й від способу життя залежить, як швидко буде знижуватися наша кісткова маса.

Багато людей вважає, що кістки ростуть тільки у дитинстві й коли досягають величини, закодованої в генах, вже не змінюються. Ця помилкова думка сприяє тому, що у багатьох з віком виникає «букет» хвороб, включно з остеопорозом.

Кістки, так само як і м’язи, мозок чи печінка, — це живі тканини, й зміни у них відбуваються впродовж усього життя. Складаючись з білків, своєю твердістю та міцністю завдячують значному вмісту кальцію. Попри свій вигляд, кісткова тканина є еластичною. Клітини в ній постійно оновлюються — за умови, що в них нон-стоп надходять необхідні речовини. Ближче до 40 років кальцію у наших кістках починає відкладатися щораз менше, і ті поволі «слабнуть».

Цей процес є цілком природним та відбувається поетапно, тож може минути багато років, перш ніж людина зауважить зміни. Є люди, у яких, попри поважний вік, кістки залишаються в ідеальному стані. Проте у більшості з нас щільність кісткової тканини з часом знижується.

Підступна хвороба

Остеопороз розвивається переважно у жінок після менопаузи, й причина цього криється у зменшенні продукування гормонів, зокрема естрогену, який у репродуктивному віці відповідає за мінералізацію кісток. Це завдяки цьому гормону кістки абсорбують більше кальцію, ніж втрачають. У такий спосіб мудра природа подбала про те, щоб жінки витримували фізичні навантаження, якими супроводжується виховання потомства. Після менопаузи рівень естрогену знижується, а разом з ним — і вміст кальцію у кістках, які стають більш крихкими, хоча певний час ми цього й не помічаємо. Подумаєш, надколовся зуб чи хруснув шийний хребець? З ким не буває? Але одного дня «на рівному місці» ламається кістка, хоча цьому не передувало ані серйозне падіння, ані сильний удар. Якщо хвороба прогресує, перелом може трапитися навіть за різкого руху головою чи навіть… чхання. До цього пацієнт буде скаржитися на погане самопочуття чи хронічний біль, не підозрюючи, що причиною є остеопороз. Це вже пізніше, коли доведеться звертатися по допомогу у зв’язку з переломом, людина пройде діагностику та дізнається про свою проблему.

Їжа для міцних кісток

Чи можна уникнути остеопорозу або пригальмувати прогресування цієї хвороби? Лікарі стверджують, що так. Ключову роль у перебігу остеопорозу відіграє харчування. Успішно боротися з цим захворюванням можна двома способами. По-перше, у щоденному меню повинні з’явитися продукти, збагачені кальцієм та вітаміном D. По-друге, з раціону слід вилучити їжу, яка «вимиває» цінний кальцій з кісток або утруднює його всмоктування.

Чого уникати

Перелік продуктів-табу, які сприяють розвитку остеопорозу, очолюють нікотин та сіль. Ця «парочка» діє як пилосмок, який старанно визбирує кальцій з усього організму, після чого виводить його зі сечею. Тож варто додавати у страви не сіль, а натуральні спеції (базилік, орегано тощо).

Люди, які споживають багато алкоголю, швидко втрачають кісткову масу, й цей деструктивний процес відбувається в них ще замолоду.

Кісткова тканина втрачає кальцій і внаслідок деяких ліків:

  • стероїдів;
  • тетрацикліну;
  • гормонів щитоподібної залози;
  • кровоспинних засобів та
  • антацидних препаратів.

Пацієнти, схильні до розвитку остеопорозу, повинні також зважати на продукти, збагачені фосфором. Річ у тім, що кальцій і фосфор змагаються між собою, хто перший і хто більше з них засвоїться. Ось чому продукти, в яких є багато кальцію, слід їсти окремо від тих, які є джерелом фосфору, наприклад, червоне м’ясо чи напої типу коли.

Що варто їсти

Справжнім клондайком кальцію є молочні продукти. Склянка молока містить 300 мг цього мікроелемента, що покриває третину добової потреби дорослої людини та чверть — дитини. Чудовим джерелом кальцію є також твердий сир. Трохи менше його міститься у лососі, броколі, білокачанній капусті й соєвих продуктах. Необхідно також пам’ятати, що кальцій буде краще засвоюватися у поєднанні з вітаміном D.

Де шукати кальцій:

  • молочні продукти (крім вершкового масла);
  • лосось, сардина, креветки;
  • стручкові рослини (горох, квасоля);
  • мигдаль, мак, сезам, насіння соняшнику;
  • меляса (кормова патока);
  • соя;
  • зелені овочі (броколі, білокачанна капуста).

З польської переклала Наталія Гелий.