Передплата 2024 «Добра кухня»

Можливо, це впливи коронавірусної інфекції, про які ми ще не знаємо…

У Львівській області почастішали випадки ускладнень середнього отиту

Нещодавно упродовж більш ніж двох тижнів медики зафіксували чотири випадки отиту, що призвели до важких ускладнень. Три із них навіть потребували великих вушних операцій.

Лікарі зазначають, що переважно за рік мали чотири ускладнення від гострого середнього отиту. Така середня цифра.

Зараз же за короткий проміжок зафіксували вже чотири ускладнення. Чому так? Наразі для лікарів це загадка. На цю тему вони спілкувалися зі своїми колегами з-за кордону. Ті ж кажуть, що в них теж пішла хвиля ускладнень. Можливо, йде мікс інфекцій. Можливо, це впливи коронавірусної інфекції, про які ми не знаємо, які ще треба буде дослідити.

Про гострий середній отит та його лікування розповів керівник клініки дитячої оториноларингології у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» Федір Юрочко.

— Федоре Богдановичу, яку інформацію про гострий се­редній отит (ГСО) ви надали б батькам?

— Гострий середній отит — це одне із найчастіших захворювань дитячо­го віку. Його лікування залежить від досвіду лікаря та індивідуального підходу до кожного пацієнта.

Причиною отиту може бути бактеріальна, вірусна чи вірусно-бактеріальна інфекція. Найчастіше виникає як ускладнення гострої респіраторної вірусної інфекції.

Розрізняють також травма­тичний середній отит як наслідок травми барабанної перетинки.

У хворої на отит дитини спо­стерігаються біль у вусі, значне підвищення температури тіла, пропасниця, зниження слуху. Може відчуватися закладеність, шум, автофонія. Саме на стадії появи цих симптомів найчастіше виявляється отит у дітей молод­шого віку, адже пояснень своєму стану у малюків немає, і вони по­чинають шукати їх у дорослих.

Можуть бути притаманні і не­специфічні симптоми, як-от дра­тівливість, зниження апетиту, сонливість, блювання, діарея.

— Як лікують отит?

— Зважаючи на високу частоту самоодужання за ГСО, інколи за­проваджують тактику уважного спостереження. Вона полягає у тому, щоб ретельно моніторити стан дитини протягом 1−2 діб. За умови поліпшення стану продо­вжують симптоматичне лікування. Якщо упродовж цього часу ефект відсутній або стан погіршується, призначають антибіотик.

Тривалість такої антибіотико­терапії становить 10−14 днів.

Лікування доповнюють фізіо­терапевтичними заходами. Це, зокрема, курс із 5−7 процедур ін­галяції розчинами антисептиків та антибіотиків.

За можливості лікарі рекомен­дують тимчасово відмовитися від відвідування дитиною дитячого навчального закладу.

Захворювання може мати різ­ний рівень складності. За най­складніших обставин може зна­добитися хірургічне втручання.

— А що варто знати про трав­матичний ГСО?

— Травматичний ГСО виникає внаслідок травми барабанної пе­ретинки та проникнення інфекції у барабанну порожнину. Для його лікування призначають антибіоти­котерапію протягом 5−10 днів, туа­лет зовнішнього слухового ходу за правилами антисептики, місцеві вушні краплі з антибіотиком, які не містять кортикостероїдів. Слід пам’ятати, що краплі зі вмістом спирту капати у вухо не можна.

— Федоре Богдановичу, на щоб б ви радили звернути ува­гу батькам, у яких діти захворі­ли на отит?

— Насамперед — бути уважни­ми. Це захворювання у більшості випадків має легкий перебіг, ми­нає без антибіотиків, але вод­ночас отит небезпечний своїми ускладненнями, які можуть навіть загрожувати життю!

Записала Ірина-Марія Лис.

Схожі новини