Передплата 2024 ВЗ

Ацетонемічний синдром

Що робити, коли відчули запах ацетону з рота дитини?

Засобів для регідратації існує багато, їх можна придбати в ап­теках.
Засобів для регідратації існує багато, їх можна придбати в ап­теках.

Вірусні інфекції, незвична їжа, переїдання та психоемоційні навантаження, що призводять до стресу, — такі причини можуть зумовити розвиток у дітей ацетонемічного синдрому, який характеризується підвищенням у крові кетонових ацетонових тіл. Найхарактернішою його ознакою є запах ацетону з рота.

Про цю часту і небезпечну хворобу серед дітей, її причини, симптоми та як діяти батькам у випадку їх виявлення, розповіла лікарка Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ, гастроентеролог, нутриціолог Наталія Ячмінська.

— Насамперед, пані Наталіє, розкажіть, будь-ласка, що це за хвороба ацетонемічний син­дром і чим вона небезпечна?

— Ацетонемічний синдром — це метаболічний розлад, під час якого порушується вуглеводний та жиро­вий обмін, внаслідок чого в крові дитини підвищується рівень ацето­нових (кетонових тіл). Це призво­дить до інтоксикації організму.

Коли вміст кетонових тіл збіль­шується, це може спричинити за­грозу у вигляді гіпоглікемії (різке падіння рівня глюкози у крові), або ж ацидозу (небезпечний стан, за якого порушується кислотно-лужний баланс в організмі).

— Які причини можуть спри­чинити розвиток ацетонеміч­ного синдрому?

— Ацетонемічний синдром може розвинутися з різних при­чин. Зокрема, його можуть спри­чинити вірусні інфекції або стрес чи психоемоційне навантаження. Окрім того, до нього можуть при­звести вживання незвичної їжі чи голодування.

— Які симптоми вказують на його можливе виникнення?

— Серед найпоширеніших хочу назвати нудоту та блювання; діа­рею чи закреп; блідий колір шкіри і слабкість; підвищення темпера­тури, а також характерний запах ацетону з рота і запаморочення.

— Що повинні робити батьки у випадку, коли виявлять такі симптоми?

— Виявивши схожі симпто­ми, слід негайно звернутися до лікаря. Під час ацетонемічного синдрому дитина втрачає велику кількість води та потребує невід­кладної допомоги. А щоб уникну­ти зневоднення, необхідно одразу ж вжити засіб для регідратації, тобто для відновлення водно-со­льового балансу. При цьому пиття має бути солодким.

Засобів для регідратації існує багато, їх можна придбати в ап­теках. Якщо в необхідний час їх не виявилося під руками в домашній аптечці, то такий засіб можна при­готувати самотужки в домашніх умовах. Рецепт найпростішого та найдоступнішого з них, реко­мендований ВООЗ, виглядає так: 3 г суміші звичайної кухонної солі, 18 г цукру розчинити в 1 л води. Можна пити звичайну глюкозу, розведену водою, лужні розчини, компот із яблук та родзинок або солодкий чай.

Записала Ірина-Марія Лис.