Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Інтимний догляд: як стежити за собою в період війни

Поради

Фото умовне з відритих джерел
Фото умовне з відритих джерел

Жінкам:

Організм у критичні моменти непередбачуваний. На тлі постій­ного стресу від війни, незбалан­сованого харчування та поганого сну менструальний цикл може збитися, тимчасово пропасти або розпочатися раніше.

Перш за все, потурбуйтесь про прокладки для місячних, щоденні прокладки, серветки для інтимної гігієни та туалетний папір. Покла­діть їх у всі можливі кишені одягу та до аптечки, з якими йдете в укриття під час оголошення пові­тряної тривоги.

Від тампонів варто тимчасово відмовитись, адже ви не завжди матимете можливість змінити й утилізувати їх. А це може при­звести до синдрому токсичного шоку.

Білизну треба продовжувати змінювати щодня, а якщо такої можливості немає - часто зміню­вати щоденні прокладки.

Руки, які торкаються статевих органів, повинні бути чисті. І голо­вне — мийте водою або серветка­ми вульву акуратно, не проникай­те вглиб піхви, щоб не поранити її та запобігти розвитку інфекцій.

Якщо ви в укритті, а місячні почалися — забудьте про сором. Найважливіші в цій ситуації - за­лишити всю ділянку статевого органу сухою та чистою. Ско­ристайтеся засобами інтимної гігієни, а якщо не маєте, то роз­питайте у кожної жінки, чи має вона прокладки. Якщо ніхто не має, тоді точно у когось в аптеч­ці є бинти та вата. Шматок одягу також підійде.

У сховищах повинна бути сані­тарна зона, де ви можете спокій­но зробити свої справи. Просіть жінок прикрити вас, якщо почува­єтесь некомфортно.

Чоловікам:

Інтимна гігієна чоловіків не менш складна й важлива. Крім туа­летного паперу, завжди майте при собі серветки для інтимної гігієни. Адже якщо немає можливості по­мити пахову ділянку та головку статевого члена водою, то сервет­ки знадобляться. Нехтування гігіє­ною призводить до розмноження бактерій у такому закритому воло­гому середовищі, водночас може з’явитися неприємний запах.

За можливості, обов’язково змінюйте білизну щодня.

Підготувала Анастасія Сисак

Схожі новини