Передплата 2024 ВЗ

Чому взимку варто з'їдати по одному апельсину на день?

Попри те, що для багатьох із нас апельсини насамперед асоціюються зі свіжим соком, експерти зійшлися на думці, що корисніше вживати їх повністю, оскільки саме так можна отримати всі вітаміни, мінерали і харчові волокна, які вони містять

Апельсин. Фото pexels
Апельсин. Фото pexels

Крім того, з апельсинів можна готувати джеми, мармелад, цукати або додавати їх у сніданки, салати, десерти та гарячі зимові напої.

Зміцнення імунної системи

Апельсини багаті на вітамін С — в одно­му фрукті міститься близько 50 мг. Вітамін С зміцнює імунну систему, здатний скоро­тити тривалість застуди. Крім того, цей ві­тамін діє як антиоксидант, що сприяє ви­робленню лейкоцитів і має противірусні та антисептичні властивості. Крім вітаміну С, в апельсинах містяться тіамін (B1), ри­бофлавін (B2), ніацин (B3), вітамін B6, фо­лієва та пантотенова кислоти, фосфор, магній, марганець та селен. Такий потуж­ний склад допомагає якнайкраще зміцни­ти захисні функції нашого організму.

Зниження ваги

Взимку ми неминуче починаємо біль­ше їсти, що може спричинити збіль­шення ваги. Як і помідори, огірки чи ка­вуни, апельсини містять багато рідини — понад 80%. У 100 г м’якоті цього фрук­та лише 43 кал, однак за рахунок клітко­вини перекушування одним апельсином виходить ситним, що дозволяє зменши­ти загальну добову калорійність раціону.Крім великої кількості рідини, апельси­ни містять чимало харчових волокон — така комбінація чудово підходить тим, хто прагне схуднути і налагодити роботу травної системи.

Зниження ризику серцевих захворювань

Причина виникнення серцевих недуг у людей літнього віку — закупорка судин та артерій. Це може бути наслідком не­здорового способу життя та вживання у великих кількостях шкідливої їжі. Апель­сини містять флавоноїди, як-от геспе­ридин, які знижують рівень «поганого» холестерину у крові та запобігають утво­ренню судинних бляшок.

Навіть одна склянка апельсиново­го соку, яку випивають тричі на тиждень, може знизити ризик інсульту на 20%. У людей, які регулярно пили натуральний апельсиновий сік, майже на 13% зни­зився ризик розвитку артеріальних за­хворювань. Такий ефект досягається завдяки вітаміну С, який підвищує елас­тичність стінок вен та артерій.

Збереження молодості

Вітамін С також захищає шкіру від передчасної появи зморщок та підви­щує синтез колагену, необхідного для створення сполучних тканин, загоєн­ня ран та підтримання гладкого та здо­рового зовнішнього вигляду шкіри.

У людей, в раціоні яких були продук­ти, багаті на вітамін С, рідше з’являлися зморшки. Ба більше! Якщо з'їдати по апельсину в день, омолоджувального ефекту можна досягти не лише через певний час — шкіра ставатиме свіжішою.

Поліпшення здоров’я очей

З віком зір починає погіршуватися, але це не найстрашніша проблема. Та­кож збільшується ймовірність розви­тку дегенерації жовтої плями — захворю­вання, яке може спровокувати часткову втрату зору або сліпоту. Дослідження, яке тривало протягом 15 років, показа­ло, що регулярне вживання апельсинів може знизити ризик дегенерації жовтої плями до 60%.

Вчені вважають, що за такий позитив­ний ефект відповідають флавоноїди, які містяться в апельсинах. Саме вони на­дають цим фруктам помаранчевого ко­льору, до того ж є надзвичайно потужни­ми антиоксидантами. Якщо з'їдатимете один апельсин на тиждень — матиме­те позитивний ефект для здоров’я очей. Однак якими б смачними та корисни­ми апельсини не були, зловживати ними не варто, щоб не спровокувати алергію. Один фрукт на день — оптимальна доза для того, щоб отримати всі необхідні ві­таміни, мінерали та антиоксиданти, без ризику небажаної реакції організму.

Схожі новини