Передплата 2024 ВЗ

Дитина може не тільки в ложці води втопитися, а й вдавитися крихітним шматком їжі

Лікарка-педіатр розповіла, як запобігти нещасному випадку. Поради актуальні й для дорослих

Давати дитині тверді фрукти й овочі можна лише після того, як у неї сформуються кутні зуби. Фото Power of Positivity та фейсбук-сторінки Лідії Бабич
Давати дитині тверді фрукти й овочі можна лише після того, як у неї сформуються кутні зуби. Фото Power of Positivity та фейсбук-сторінки Лідії Бабич

Під час повномасштабної війни, регулярних повітряних тривог та відключень електропостачання українці крутяться як в’юни на сковорідці. Пришвидшуються, щоб за коротший час встигнути зробити більше. Втім, це не означає, що можна нехтувати безпекою. Особливо коли йдеться про безпеку дітей. Прийом їжі — один з процесів, який вимагає відповідального ставлення та уваги дорослих. Адже дитина може не тільки у ложці води втопитися. Перекус «на ходу» також може закінчитися для неї фатально.

Відома лікарка-педіатр, фахівчиня зі здоров’я дітей, дитячого харчування й грудного вигодовування Лідія Бабич закликає батьків дотримуватися правил, щоб вберегти своїх «малюків» від випадкового удушення. Такі випадки, за її словами, не рідкість, а дорослі не завжди знають, як діяти, коли дихальні шляхи малюка перекриває шматок їжі.

Лідія Бабич
Лідія Бабич

Чого не можна робити:

  • ходити, бігати, стрибати з їжею;
  • їсти під час ігор на дитячому майданчику;
  • сміятися з їжею в роті. «Не можна навмисно смішити малечу, коли та їсть», — наголошує лікарка;
  • запивати їжу напоєм через трубочку. «Втягуючи рідину, дитя може ненароком втягнути в дихальні шляхи й часточки їжі», — пояснює Лідія Бабич. Тому спершу їжа, тоді напій або навпаки, проте не одночасно;
  • давати прикорм у напівлежачій позі («позі шезлонга») або коли малюк лежить на животику. Якщо їжа потрапить в дихальні шляхи, буде складно її відкашляти. «Можна тримати малятко на руках, можна посадити його у стільчик для годування, але воно повинно сидіти», — підкреслює фахівчиня;
  • дозволяти старшій дитині годувати молодшу. «Безпека дітей — це відповідальність дорослих, — нагадує педіатриня. — Так, це виглядає дуже зворушливо, коли 5−7-річна малеча пропонує молодшому братику чи сестричці ложечку з прикормом. Але дошкільня не зможе вчасно розпізнати ознаки удушення і не знатиме, що робити, коли потрібно буде швидко надати допомогу»;
  • годувати дитя, коли воно втомлене. «Можливо, ви бачили в Інтернеті фото або відео, де малюк засинає прямо за столом. Насправді це зовсім не смішно, — переконана Лідія Бабич. — Для мене це означає, що потреби, стан й відчуття маленької дитини не знаходять відгуку у її батьків. У напівсонному стані у малечі набагато гірше синхронізуються процеси жування, ковтання й дихання»;
  • давати їсти, коли дитя лежить у ліжечку, зокрема годувати його з пляшечки. «У жодному разі не застосовуйте „позиціонери для пляшечок“. Це такі поролонові штуки, які підпирають пляшечку й фіксують її біля рота малюка, — тлумачить медикиня. — Дорослим здається, що це зручно. Не треба навіть тримати пляшечку. Але такі вироби використовувати не варто, бо є ризик, що малятко вдавиться. Не кажучи про те, що ви позбавите дитину емоційної й фізичної близькості»;
  • давати їжу, яка не відповідає віку малечі. «Боїтеся дати сину чи доньці неподрібнену котлету й перетираєте до невпізнаваності суп. Водночас даєте їм згризти ціле сире яблуко, — дивується фахівчиня зі здоров’я дітей. — Але це небезпечно, бо дитя може відламати яснами чи зубками твердий великий шматок, і той може застрягнути в її горлі. Поки малюк не має кутніх зубів, що дозволить йому впевнено жувати, не давайте йому сиру моркву, цілі фрукти чи великі шматки яблук, груші тощо. Їжа має бути настільки м’якою, щоб ви могли розчавити її пальцями»;
  • надто довго годувати лише пюре. Згідно зі сучасними рекомендаціями, перейти на їжу, яка подається шматочками, варто вже у 8−10 місяців. Якщо довго з цим зволікати, у маленької дитини може виникнути порушення оральної моторики, через що вона відчуватиме відразу до шматочків й давитиметься ними;
  • «небезпечні форми їжі: карамельки, попкорн, сосиски (відкушений шматок має продовгасту форму, якої вистачить, щоб перекрити дихальні шляхи), дрібний виноград, лохина, неподрібнені ягоди, черешні й вишні (через кісточки), неподрібнені горіхи, кукурудзяні палички, бублики та сухарі, — перелічує лікарка. — Небезпечною може виявитися й в’язка їжа, яка прилипає до рота: пастила, нуга, мармелад і арахісова паста. Таку їжу давайте малечі потроху та під наглядом»;
  • залишати дітей самих за столом;
  • залишати їх у стільчику для годування, не застебнувши страхувальні паски.

Лідія Бабич нагадує: не можна їсти гарячу їжу та пити гарячі напої, тримаючи малюка на руках, адже він може крутитися й вибити тарілку чи горнятко з рук.

«Ці поради щодо профілактики задухи можуть врятувати життя, адже у схожі ситуації потрапляють і дорослі. Нам також не варто реготати з повним ротом їжі, бо якщо ми вдавимося, далі все буде залежати від того, чи зможе хтось, хто перебуває поряд, правильно й швидко надати нам невідкладну допомогу. Якщо у вас є така можливість, пройдіть курси з надання домедичної допомоги. Чим більше людей знатиме, як діяти в екстрених ситуаціях, тим більше у нас шансів вижити в разі чого», — підсумовує педіатриня.