Передплата 2024 ВЗ

Добре виспані жінки «запалюють» на роботі

А якщо не виспалися, то мотивації до професійних звершень не мають

"Коли жінки сплять погано, це дуже погіршує їхній настрій"... Фото grewalcenter.com.
"Коли жінки сплять погано, це дуже погіршує їхній настрій"... Фото grewalcenter.com.

Як встановили дослідники з Університету штату Вашингтон (США), хороший сон є для жінок необхідною умовою їхнього професійного успіху. Представниці прекрасної статі, які добре виспалися, більш мотивовані до праці за своїм фахом і кар'єрних досягнень.

Протягом двох тижнів науковці спостерігали за 135 працівниками, жінками й чоловіками. Зокрема, аналізували їхній сон, настрій, ставлення до виконання службових завдань і ступінь мотивації до підвищення власного професійного статусу. За результатами цих досліджень учені виявили, що для жінок добрий сон має вирішальне значення.

«Коли жінки добре висипаються, їхній настрій значно покращується, і вони стають більш умотивованими робити кар'єру, — стверджує провідна авторка статті, опублікованої у виданні Sex Roles професорка Леа Шеппард. — А коли жінки сплять погано, це дуже погіршує їхній настрій. І відповідно, бачимо значно меншу зосередженість на досягненні професійних цілей».

А от із чоловіками інакше

У чоловіків, свідчать результати дослідження, професійна мотивація залежить від якості їхнього сну не настільки сильно, як у жінок. У чому причина?

Як припускають науковці, це може бути наслідком відмінностей у контролі над емоціями, а також у певних соціальних стереотипах щодо статей. Адже багато хто вважає, що чоловіки зазвичай більш професійно амбітні, ніж жінки (хоча це не факт). Чоловіки прийняли таку точку зору, тому навіть тоді, коли не висипаються, змушують себе зберігати високу професійну мотивацію.

Варто подбати про якість сну

Дослідники з Університету штату Вашингтон роблять такий висновок: якщо жінки хочуть робити успішну професійну кар'єру, то мусять подбати про свій емоційний стан, а відтак — про якість свого сну.

«Важливо пов’язувати свої прагнення на роботі з тим, що відбувається поза роботою, і на що ви можете вплинути, — наголошує професорка Леа Шеппард. — Кожен може зробити багато для того, щоб поліпшити свій сон, а відповідно й свій настрій».

Схожі новини