Передплата 2024 «Добра кухня»

Ковід: таблетки для лікування важкої форми

Таблетки можуть бути ефективним як проти «Дельти», так і проти «Омікрону»

Комітет EMA схвалив ковід-таблетки від Pfizer. Фото ілюстративне pexels
Комітет EMA схвалив ковід-таблетки від Pfizer. Фото ілюстративне pexels

Європейське медичне агентство з лікарських засобів (комітет EMA) схвалило ковід-таблетки від Pfizer. Комітет рекомендує дозволити цей препарат для лікування людей з ризиком розвитку важкої форми COVID-19.

Так, комітет рекомендував надати умовне реєстраційне по­свідчення пероральному противірусному препарату Paxlovid (паксловід) для лікування коронавірусу. Таблетки можуть допо­могти людям, які заразилися COVID-19, і у них є ризик розвитку важкої форми захворювання, але їм не потрібне додаткове отри­мання кисню.

«Паксловід — перші пероральні противірусні ліки, рекомендо­вані в ЄС для лікування COVID-19. Вони містять дві активні речо­вини, PF — 7 321 332 і ритонавір, у двох різних таблетках. Перша речовина працює шляхом зниження здатності SARS-CoV-2 (віру­су, що викликає COVID-19) розмножуватися в організмі, в той час як ритонавір продовжує його дію і дозволяє йому довше залиша­тися в організмі на рівнях, які впливають на розмноження вірусу.

Під час дослідження було встановлено, що лікування таблетками від Pfizer значно знижує кількість госпіталізацій або смертей у пацієн­тів, у яких є хоча б одне основне захворювання, що піддає їх ризику тяжкого перебігу COVID-19. Учасників дослідження розділили на дві групи. Першій давали паксловід, а другій — плацебо. Серед людей, які приймали справжні таблетки, смертей не було. А в групі, якій давали плацебо, померло 9 осіб. Більшість пацієнтів, яких лікували ковід-та­блетками, були інфіковані штамом «Дельта». Однак вчені вважають, що препарат може бути ефективний і для лікування «Омікрону».

Побічні ефекти від «Паксловіру» незначні. Дослідники встано­вили, що користь від ліків перевищує ризики, тому його рекомен­дують до використання.

Тепер Європейська комісія прискорить процес прийняття рі­шення про видачу умовного дозволу на продаж паксловіду, що дозволить продавати ці ліки на території ЄС.

Комісар ЄС з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес зая­вила, що зараз комітет домігся значних успіхів у розробці методів лікування, які вона назвала другою лінією захисту після вакцин.

«Паксловід — це перший пероральний противірусний препарат для домашнього використання в нашому портфоліо, який може реально допомогти людям з високим ризиком прогресування важкої форми COVID», — заявила Кіріакідес.

Pfizer і BioNTech розпочали випробування вакцини проти ко­від-штаму «Омікрон».

Руслан Сергієнко.

Схожі новини