Передплата 2024 ВЗ

На донорський орган дитина чекала півтора року

4-річний Миколка став наймолодшим пацієнтом у львівській клініці, якому пересадили нирку. Донором став батько хлопчика

Фото пресслужби ЗУСДМЦ
Фото пресслужби ЗУСДМЦ

Миколка — з Івано-Франківщини. Хронічний гломерулонефрит у нього діагностували у 2019 році. З важкою нирковою недостатністю малюка доправили «швидкою» у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Медикам реанімаційного відділення вдалося стабілізувати стан маленького пацієнта. Понад 1,5 року дитина перебувала на перитональному діалізі під спостереженням львівських лікарів.

Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі медзакладу, хлопчика готували до операції кілька місяців. Щоб скоригувати наслідки хронічного захворювання нирок, Миколці давали ліки й проводили сеанси плазмафорезу (фільтрували плазму — рідку частину крові — через спеціальну мембрану, щоб очистити її від токсичних речовин). Донором погодився стати його батько. Але ситуація ускладнювалася суттєвою різницею у віці та вазі донора й реципієнта.

«Пересаджувати дорослий орган маленькій дитині завжди складно, адже маємо справу з дрібними дитячими судинами. Анастомози (з'єднання судин. — Авт.) тут справді мусять бути «ювелірні», — зізнаються медики.

Завдяки фаховості команди лікарів Центру та їхніх колег з Львівської обласної клінічної лікарні трансплантація пройшла успішно. Обидва — і син, і тато, почуваються добре та вже планують, куди вирушать у подорож. Раніше це було неможливо через хворобу малюка.

Це вже сьома трансплантація нирки дитині, яку провели в цій лікарні, з них дві пересадки були неродинні та п’ять родинних.

«Пацієнти проходять у нас повний цикл лікування: консервативну, нирковозамісну терапію (діаліз), а з 2021 року ми ще й виконуємо трансплантації нирок. У Центрі є можливість пройти безплатно всі необхідні обстеження та записатися на чергу на пересадку у Лист очікування», — повідомив нефролог Центру Роман Андруневич.

Також фахівці ЗУСДМЦ коригують імуносупресивну терапію, яка не дозволяє відторгнутися донорському органу, та проводять подальше спостереження за пацієнтами. У медзакладі діє спеціальна програма для дітей та підлітків з хронічною хворобою нирок. Специфічне супровідне медикаментозне лікування вони отримують безплатно.

Схожі новини