Передплата 2024 «Добра кухня»

Окуляри для… глухих

Дозволяють людям, які погано чують, бачити «субтитри» розмови у реальному часі

Як інформує Mail Online, невдовзі люди, які зовсім не чують або мають поганий слух, матимуть можливість суттєво покращити своє повсякденне життя. Інноваційні окуляри Nreal Air з програмним забезпеченням британської компанії XRAI Glass дозволяють глухим людям «бачити» слова, які вимовляють їхні співрозмовники. Розумний пристрій перетворює слова на писаний текст, який люди з поганим слухом читають у лінзах окулярів Nreal Air.

Невдовзі буде ще й переклад

Розумні окуляри перетворюють слова на писаний текст, який люди з поганим слухом бачать у лінзах Nreal Air. Фото petapixel.com.
Розумні окуляри перетворюють слова на писаний текст, який люди з поганим слухом бачать у лінзах Nreal Air. Фото petapixel.com.

Програмне забезпечення XRAI Glass, сумісне зі смартфонами й окулярами AR (із так званою розширеною реальністю), перетворює сказані слова й речення на такі собі субтитри. При цьому є можливість розпізнавання голосів, тобто XRAI Glass може визначити, хто саме говорить, і показати це глухій людині. А невдовзі, як обіцяє керівництво компанії, з’явиться можливість перекладу (з мови людини, яка говорить, на мову глухої людини, яка бачить текст у лінзах своїх розумних окулярів), а також передачі висоти тону, — аби пояснити людині, яка зовсім не чує або ж недочуває, рівень емоцій її співрозмовників.

У XRAI Glass планують, що до кінця 2023 року окуляри Nreal Air матимуть близько 70 тисяч осіб. Орієнтовна вартість інноваційного пристрою — близько 500 доларів США.

Компанія оприлюднила емоційне відео глухої жінки, яка вперше користається унікальними окулярами. Даяна, яка раніше спілкувалася мовою жестів, просто вражена текстом, який несподівано з’являється у лінзах її розумного пристрою…

«Ми дуже пишаємося, що ця інноваційна технологія здатна збагатити життя людей, які зовсім не чують або мають поганий слух, — каже генеральний директор XRAI Glass Ден Скарф. — Сподіваємося, з цією технологією такі люди зможуть максимально використати свій потенціал. Будуть здатні підтримувати розмову, готуючи вечерю або гуляючи зі своїми друзями».

«Ця технологія може кардинально змінити життя»

"Із цією технологією глухі люди зможуть підтримувати розмову, готуючи вечерю або гуляючи з друзями". Фото petapixel.com
"Із цією технологією глухі люди зможуть підтримувати розмову, готуючи вечерю або гуляючи з друзями". Фото petapixel.com

Як повідомила XRAI Glass, зараз починається випробувальний період, коли компанія «слухатиме своїх клієнтів та вчитиметься у них, розширюючи усі можливості програмного забезпечення, — аби гарантувати найкращий сервіс».

Одним із тих, хто вже мав можливість випробувати окуляри з технологією XRAI Glass, був Стів Крамп — засновник і голова організації DeafKidz International, яка допомагає глухим людям. «Як людина з глибокою втратою слуху, я просто захоплений цією технологією, — розповів Крамп. — Субтитри, які бачиш у реальному часі, дозволяють інтегруватися у повсякденне життя, як ніколи раніше».

23-річний Джош Фельдман народився з глибокою втратою слуху, і вже у 18-місячному віці мав слухові апарати на обох вухах. Фельдман випробував окуляри Nreal Air, не маючи жодного уявлення про те, що це за штука. Реакція? За словами чоловіка, інноваційні окуляри — «просто надзвичайні»! Як констатував Фельдман, «здатність не покладатися на погляд на чиїсь губи, а фактично говорити з цією особою, може кардинально змінити життя».

Схожі новини