Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Молодий бурячок для молодості та здоров’я організму

Літня пора радує нас розмаїттям овочів та фруктів. Серед такого широкого асортименту виділяється молодий буряк, який є незамінним продуктом харчування влітку

Буряк унікальний овоч. У їжу використовують не тільки багатий вітамінами корене­плід, а й бадилля (гичку), регу­лярне вживання якого нормалізує обмін речовин, запобігає атеро­склерозу, допомагає за гастритів і хвороб печінки.

Свідченням незвичайної ко­ристі буряка, є те, що ще ста­родавні лікарі застосовували його у випадку різних недуг і готували на його основі ліки. Навіть Гіппократ у своїх пра­цях згадував буряк як засіб для лікування багатьох захво­рювань.

Хімічний склад

У складі раннього буряка та його гичці повний спектр віта­мінів, макро-і мікроелементів, необхідних для нормального функціонування людського ор­ганізму. Між іншим, в буряко­вому бадиллі міститься навіть більша кількість вітаміну С, ніж у самому коренеплоді.

Цей овоч містить велику кіль­кість вітамінів, зокрема А, С, РР, U, вітаміни групи В, фолієву кислоту, а також мікроелемен­ти: калій, магній, фосфор, за­лізо, бор, йод, цинк, кремній та інші. У ньому міститься велика кількість клітковини і антиокси­дантів.

Корисні та лікувальні властивості

Ще з античних часів людям було відомо, що буряк допомагає боротися з жаром і закрепами. І досі цей овоч використовують для поліпшення роботи кишківника.

Буряк виводить з організму радіонукліди і солі важких мета­лів, а також допомагає боротися з раковими клітинами за рахунок високого вмісту бетаціаніну, який надає буряку насиченого яскра­вого кольору.

Бетаїн, що міститься в буря­ку у великій кількості, допомагає роботі печінки і покращує її за­хисні функції, а також покращує метаболізм і використовується для профілактики атеросклерозу і серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера і остеопо­розу.

Буряк покращує стан судин і капілярів, нормалізує травну сис­тему, усуває в організмі дефіцит йоду і заліза, знижує артеріаль­ний тиск.

Завдяки високому вмісту фо­лієвої кислоти у поєднанні з за­лізом, буряк особливо корисний жінкам.

Дуже корисний буряковий сік, що має всі перераховані власти­вості, але не містить такої кіль­кості грубої клітковини. Сік буряка краще пити в суміші з іншими со­ками, хоча б на початках. Чудовий варіант – 1 частина соку буряка і 45 частин соку яблука або моркви. Крім того, буряковий сік краще за­здалегідь витримати в холодиль­нику протягом декількох годин, бо після вживання соку, особливо в чистому вигляді, можуть виник­нути нудота або діарея. З часом кількість чистого бурякового соку в сумішах можна збільшувати і по­ступово дійти до вживання його в чистому вигляді.

Бурякова гичка володіє масою корисних властивостей, в ній міс­титься вітамінів більше, ніж в ко­ренеплодах. Страви з буряковим бадиллям рекомендують готувати і включати в раціон людям, хво­рим на цукровий діабет та анемію, а також тим, які мають проблеми з серцем і щитовидною залозою. Крім того, вона чудово налаго­джує роботу кишківника і допома­гає впоратися з закрепами.

Щоб позбутися головного болю, в давнину розтирали листя буряка в кашку та прикладали до чола на 15 хвилин, біль минав.

Потовчене листя буря­ка прикладають до повік за кон’юнктивіту.

Тим, хто хоче позбутися весня­нок або пігментації, необхідно на­кладати кашку з листя на попере­дньо протерту содовим розчином шкіру обличчя.

Буряк допоможе тим, у кого довгий час не гояться рани, тріс­кає шкіра. Сік листя, кашку з ньо­го і відвар застосовують для про­мивання ран і компресів. У разі хвороби і тріщин на ступнях з від­вару бадилля роблять ванночки.

А ще вітаміни Р і U допомагають у роботі судин, запобігаючи атеро­склерозу, активізують обмін речо­вин і кровотворення, допомагають у лікуванні виразкової хвороби, га­стритів і хвороб печінки.

Протипоказання

Cирий буряк не рекомендують людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, особливо в стадії загострення, діабету (гліке­мічний індекс буряка досить висо­кий), з обережністю слід вживати буряк людям із захворюваннями нирок і жовчного міхура, особливо з сечокам’яною і жовчнокам’яною хворобою (буряк може провокува­ти утворення каменів).

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини