Передплата 2024 ВЗ

13-річній дівчинці видалили пухлину, яка важила близько 3 кг

Була настільки великою, що ледве вміщалася у двох руках

Прооперували юну пацієнтку з Тернопільщини медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові. Велетенська пухлина на лівому яєчнику, яку виявили у дитини, заповнювала весь її живіт.

Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі медич­ного закладу, опе­рація тривала майже 4 години. Разом із новоут­воренням, яке заважило майже 3 кг, і самим яєчни­ком хірурги видалили та­кож 1,5 л асцитичної рі­дини та кілька менших пухлинок. Інший яєчник виявився здоровим, тож його вдалося зберегти.

До початку війни ні сама дівчинка, ні її мама не зауважували пробле­ми. Проте у березні ро­дина пережила трагедію. Захищаючи Харків, заги­нув 20-річний племінник жінки, якого та виховува­ла як сина. Дівчинка дуже переживала і, за слова­ми мами, помітно схудла. Тоді обоє й зауважили, що живіт у юнки сильно збіль­шився. Пропали місячні.

«Така патологія – не рідкість у дівчаток-підліт­ків. Негаразди і вони, і їхні батьки виявляють саме з початком статевого до­зрівання. Проте розмір цієї пухлини вразив на­ших медиків. Це, мабуть, один з найбільших ново­утворів, які нам доводи­лось видаляти», – зазна­чив хірург лікарні Орест Лешневський.

Після операції дівчинка почувається добре. Нара­зі залишається у Центрі, де отримує спеціалізова­не лікування.

За словами лікарів ЗУСДМЦ, такі пухлини на початкових стадіях мають безсимптомний перебіг. Тож виявити їх вчасно можна лише за­вдяки регулярним про­філактичним обстежен­ням.

Схожі новини