Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що і як лікує ромашка

Ромашка аптечна, камила, рум’янок, ромашка лікарська, маткова трава, моргун – все це назва однієї і тієї ж рослини, яка всім відома як ромашка, – рослини з білими квітками невеликого розміру і жовтою серцевиною

Ромашка – одна з най­більш поширених у народ­ній медицині рослин, яка з давніх часів використовува­лася для лікування величезної кількості захворювань. Ще наші предки знали, що цілющі влас­тивості ромашки лікарської до­помагають від запальних про­цесів. Адже за своїм хімічним складом, складним і різнома­нітним, з ромашкою не може зрівнятися жодна інша рослина. У складі ромашки присутні ка­прилова кислота, кадинен, ке­тоспирт, фарнезен, хамазулен, холін, монотерпени, кумарини та багато іншого.

Завдяки такому багато­му складу ромашку лікарську застосовують як потогінний, протизапальний, проносний, жовчогінний, заспокійливий за­сіб. Її приймають всередину як відвар, і зовнішньо – для ванн і примочок, нею вмиваються, щоб зняти шкірні висипання і заморожують відвар, щоб ви­користовувати для тонізації шкіри.

Настій лікарської ромашки лікарі призначають за матко­вих кровотеч, запальних захво­рювань шлунково-кишкового тракту, хвороби нирок і судом.

У стоматології відвари ро­машки застосовують для по­лоскань і примочок за стома­титів, наривів, виразок. Для лікування ангіни роблять ін­галяції з відвару ромашки, а також для полоскання горла. Ромашкові ванни добре допо­магають від артриту, золотухи і ревматизму.

Читайте також: Вміст лікарської сировини (у грамах) в 1 столовій ложці

Існує кілька рецептів приго­тування ромашки лікарської для прийому всередину. Головна від­мінність полягає у тому, з якою метою застосовується ромашка. Наприклад: для лікування вираз­ки шлунково-кишкового тракту ромашку слід готувати так:

  1. Півтори столової ложки сухих квітів лікарської ромашки (купувати її необхідно тільки в аптеці) залити однією склянкою окропу.
  2. Дати настоятися протягом пів години і випити весь настій за 20 хвилин до їди.
  3. Після прийому відвару ляг­ти на правий бік на 3 хвилини, потім на живіт на 3 хвилини, по­тім на лівий бік теж на 3 хвилини.
  4. Курс лікування не менше місяця, приймати відвар 3 рази на день перед кожним прийо­мом їжі.

Від розладів кишечнику– спазмів, метеоризму або проносу ромашку слід готувати так:

  1. Залити водою (пів літра) шість столових ложок квітів ро­машки і варити на водяній бані 20 хвилин.
  2. Дати охолонути, процідити і додати 1-2 ложки меду.
  3. Приймати після їди по пів склянки.

Як приготувати ромашку для зовнішнього застосування.

Як правило, зовнішньо від­вари ромашки застосовують для лікування захворювань порожнини рота, горла або захворювань шкіри. Щоб при­готувати відвар ромашки для зо­внішнього застосування, необ­хідно:

  1. Дві-три столові ложки кві­ток ромашки лікарської залити склянкою крутого окропу.
  2. Дати настоятися не менш ніж годину.
  3. Ретельно процідити відвар.
  4. Використовувати у вигляді компресів або полоскань.

Читайте також: Корінь здоров’я – цикорій