Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Подарувала онукові … свою нирку!

І тим врятувала рідній людині життя

У Першому територіальному медичному об’єднанні Львова провели першу дитячу трансплантацію нирки від родинного донора. Донором для 15-річного підлітка стала його 66-річна бабуся. Операцію виконали у міській дитячій лікарні «на Орлика».

За словами завідувача дитячого урологічно­го відділення міської дитячої лікарні Тараса Ві­вчарівського, Ярослав від народження мав хворі нирки, однак гломерулонефрит у ди­тини виявили лише в 11 років. Це захворювання супрово­джується запаленням нирко­вих клубочків. Лікування, яке призначили хлопцю, не допо­магало. Розвинулася ниркова недостатність, яка невпинно прогресувала. Настав день, коли родина постала перед вибором: підключати Яросла­ва до апарата «штучної нирки» чи зважитися на пересадку до­норського органа.

Донорська нирка запрацювала у підлітка ще на операційному столі. Фото пресслужби Першого ТМО м. Львова
Донорська нирка запрацювала у підлітка ще на операційному столі. Фото пресслужби Першого ТМО м. Львова

На операцію хлопець та його рід­ні чекали чотири місяці. Нирка ба­бусі підійшла онуку за всіма пара­метрами. Медики зазначили, що, попри вік, донорська нирка була у дуже хоро­шому стані. Так пані Анастасії вдалося врятувати життя одному зі своїх онуків, а у жінки їх – шестеро: найстаршій внучці – 24 роки, наймолодшій – чотири...

І хлопець, і його бабуся почуваються добре.

До операційної бригади, крім Тараса Вівчарівського, ввійшли керівник Центру трансплантології КЛШМД Максим Овеч­ко, завідувач урологічного відділення того ж медзакладу Володимир Дмитрів і лікар-хірург Центру трансплантології Андрій Крупач.

Медики запевняють: велика різниця у віці (у цьому випадку донор більш як на 50 років старший за реципієнта) жод­ної ролі не відіграє. І сподіваються, що донорська нирка послужить хлопцю не менш ніж 12-15 років, а може, й довше – цього ніколи не можна знати напевно.

Як зазначив Тарас Вівчарівський, по­треба у дитячих трансплантаціях нирок у межах України – близько пів сотні на рік. «Трансплантації нирок для дорос­лих уже стали рутинними. Тепер хочемо, щоб такі операції стали звичними й для дітей», – кажуть лікарі. У планах – опе­рації із трансплантації печінки. Львівські медики хочуть рятувати не лише діток зі Львова і Львівської області, а й з цілого західного регіону.

У Львові вже два заклади охоро­ни здоров’я проводять родинні тран­сплантації нирок дітям. Крім Першого територіального медичного об’єднання Львова, цим займається й Західноукра­їнський спеціалізований дитячий ме­дичний центр. Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі ЗСДМЦ, у квітні цього року у лікарні провели першу у Львові родин­ну трансплантацію нирки. Донором для 13-річної дівчинки став її батько.

А тим часом Ярослав уже будує пла­ни на майбутнє. Мріє, як і його старший брат, вступити на юридичний факультет і стати адвокатом. «Син у мене гарний. Буває впертий. Але як трохи посидить-подумає, то дуже хороший. Допомагає. Як народилася сестричка Вікуся – і пам­перси міняв, і колисав, і годував із пля­шечки, і гуляв. Він – мій маленький по­мічник», – нахвалює сина 42-річна пані Наталія.

Підліток радіє, що більше не втомлю­ватиметься, зможе бути більш фізично активним і йому не доведеться прийма­ти ліки від тиску...

Довідка «ВЗ»

У Львові працюватимуть три територіальні медичні об’єднання: невідкладної, планової допомоги і акушерства та гінекології.

До об’єднання невідкладної допомоги, крім Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова і міської дитячої клінічної лікарні, ввійшла також 8-а міська клінічна лікарня. До об’єднання планової допомоги – 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева, 4-а і 5-а міські клінічні лікарні і лікарня «Госпіс» м. Львова. В об’єднанні акушерства та гінекології – пологовий клінічний будинок №1 «на Мечникова» і 3-я міська клінічна лікарня (пологовий «на Раппопорта»).

Наразі сесія Львівської міськради дала старт роботі лише Першого ТМО, але невдовзі повинні запрацювати й два інші.

Читайте також: Із лікарні виписали першу дитину, якій пересадили серце в Україні

Схожі новини