Передплата 2024 ВЗ

Як уберегтися від застуди?

Прості правила рятують життя

Осінь — сезон застуд чи сезон гарячого шоколаду, прогулянок і красивих фото? Щоб уникнути простудних захворювань, необхідно дотримуватися простих правил. Вони відомі кожному, але чомусь ми нехтуємо ними, згадуючи лише тоді, коли застуда і грип вже застали нас зненацька.

Частіше мийте руки. На початку пан­демії коронавірусу всі слухняно корис­тувалися санітайзером і мили руки мак­симально часто. Але з часом багато хто забув про цю корисну звичку. Часте миття рук і використання антисептичних серве­ток справді може захистити від вірусів і бактерій, мінімізувавши ризик зараження.

Не торкайтеся руками обличчя. Перебуваючи на шкірі долонь, віруси не здатні спричинити застуду. Респіраторні інфекції поширюються в організмі, лише потрапивши на слизову оболонку рота чи носа. Тому варто позбутися звички чухати ніс, чіпати губи, волосся і підпирати рука­ми підборіддя.

Не кладіть на стіл сумки і пакети з супермаркету. Про важливість миття рук відомо усім. Але ми забуваємо про те, що мікроби можуть зберігати свою життєздат­ність на поверхнях упродовж кількох го­дин і навіть днів. Пакет з супермаркету або шкільний рюкзак, поставлений на обідній стіл, значно збільшать ризик зустрічі з се­зонними респіраторними захворюваннями.

Спіть не менш ніж 7−8 годин на добу. Організму необхідний час для повноцінно­го відпочинку і відновлення. Вчені довели, що уві сні виробляється мелатонін, який сприяє посиленню імунітету, і особливі клі­тини-кілери — Т-лімфоцити, які ефективно розпізнають і знищують чужорідні віруси і бактерії, що потрапляють в організм.

Раціон харчування має бути повно­цінним. У раціоні харчування восени для профілактики застуди необхідні: сезонні овочі та фрукти, багаті на клітковину і віта­міни; горіхи, багаті на магній; білкова їжа — м’ясо, риба і бобові; цілісні злаки і мака­рони з твердих сортів пшениці; кисломо­лочні продукти, які покращують травлення і мікрофлору кишківника.

Намагайтеся налягати на овочі та фрукти, але не забувайте про те, що де­які важливі мікроелементи є і в продук­тах тваринного походження. Наприклад, залізо з м’ясних продуктів засвоюється значно краще, ніж з рослинних. Дефіцит заліза призводить до анемії, яка прово­кує зниження імунітету. Адже гемоглобін необхідний для доставки кисню в клітини організму. Знижений гемоглобін провокує кисневе голодування на клітинному рівні і знижує захисні сили організму.

Не забувайте про продукти, багаті на вітамін D. Вчені довели зв’язок дефіциту вітаміну D і зниження імунного захисту. На вітамін D багаті курячі яйця, вершко­ве масло, молоко і яловича печінка. Але найкраще цей вітамін синтезується ор­ганізмом, коли ми перебуваємо на сонці у ранкові години. Тому не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі, особливо у сонячні дні!

Більше гуляйте і частіше провітрюйте кімнати. Що може бути краще за прогулян­ки в парку теплого осіннього дня? Ходіть пішки або катайтеся на велосипеді — помір­на фізична активність поліпшить кровообіг і стане чудовою підмогою для імунітету! Якщо погода не дозволяє здійснювати тривалі прогулянки на свіжому повітрі, від­чиніть вікна і провітріть кімнати, впустив­ши повітря, насичене киснем. Особливо корисно провітрювати приміщення у до­щову погоду, бо повітря у такий час чисті­ше, а підвищена вологість допоможе нор­малізувати мікроклімат у приміщенні.

З початком опалювального сезону по­вітря в приміщенні стає сухим, що нега­тивно позначається на стані слизових обо­лонок дихальних шляхів і знижує місцевий імунітет. Чим більше часу ви проводитиме­те на свіжому повітрі, тим краще!

Підтримуйте оптимальну вологість повітря. Міські жителі більшу частину дня проводять у квартирі чи офісі, де вологість повітря є екстремально низькою через ро­боту опалювальних приладів. Восени, так само, як і взимку, необхідно стежити за во­логістю повітря у приміщенні. Підтримати оптимальну вологість допоможуть спеці­альні прилади — зволожувачі повітря. Вони показують рівень вологості і підтримують його у межах норми. Деякі моделі оснащені навіть функцією очищення повітря від пилу. Але найважливіше — зберігати позитивний настрій! Учені давно довели зв’язок пси­хоемоційного стану людини з її фізичним здоров’ям.

Читайте також: «Не вакцинувався і не буду»

Схожі новини