Передплата 2024 ВЗ

Найстарішу в Україні солеварню продадуть з молотка?

Проти виступив міський голова Дрогобича Тарас Кучма, аби попередити ризик несанкціонованої забудови в центрі міста Котермака

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Фонд державного майна України знайшов інвестора та планує виставити на продаж Дрогобицький солевиварювальний завод — найстаріше діюче підприємство в Україні, яке перебуває в підпорядкуванні Фонду з 2019 року. Керівниця відділу приватизації регіонального відділення Фонду держмайна України Оксани Дідик повідомила, що інвестора цікавить свердловина підприємства та виробництво солі. Хто саме є інвестором, який зацікавився солеварнею, у Фонді держмайна не оприлюднюють.

Нагадаємо, такі питання піднімають не перший рік, оскільки підприємство не надто прибуткове. У травні 2022 року у Дрогобицькій солеварні підняли планку виробництва — через дефіцит солі в Україні обсяги виробництва збільшили до 50 тонн на місяць.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма виступив проти приватизації солеварні і пропонує передати підприємство в комунальну власність.

«Першочергово своє слово щодо долі солеварні має сказати громада шляхом громадських обговорень та моніторингу, — каже пан Кучма. — Моя позиція у цьому питанні чітка — категорично проти продажу підприємства приватнику. Вважаємо, що солеварню Фонд держмайна міг би передати громаді у комунальну власність, ми про це заявляли неодноразово. Також розглядаємо довгострокове право оренди із можливістю залучення інвестицій. Готові самотужки подбати про душу нашого міста та розвивати її. Продаж солеварні - ризик втрати унікальної технології видобутку солі та забудови території в центрі міста».

Серед інших — загроза підмиття твердих порід із можливим утворенням провалля у місті…

«Підприємство повинно працювати й розвиватися. Технологія виробництва солі має бути збережена, — прокоментував директор Солевиварювального Дрогобицького заводу Олег Петренко. — Яким чином робота підприємства буде фінансуватися — хай вирішує влада і Фонд держмайна, які зараз обговорюють це питання. Держава наразі фінансування не дає. На жаль… А солеварня потребує оновлення, бо багато чого на підприємстві у поганому стані. Покращення заводу можна зробити й без продажу, але потрібне додаткове фінансування. Не маємо можливості самотужки зберегти в належному стані те, що є.

Дрогобицька солеварня працює з 1250 року. Наразі підприємство — єдиний в Україні виробник солі, оскільки «Артемсіль» припинила свою роботу через повномасштабну війну. Зараз на заводі видобувають майже 500 тонн продукту в рік.

Схожі новини