Передплата 2024 ВЗ

«Попри землетрус у Туреччині, ринок нерухомості в курортній Аланії зростає»

Однокімнатна квартира коштує 80 тисяч євро, місячна оренда на березі моря — 500−800 євро

Туреччина. Фото з сайту pexels
Туреччина. Фото з сайту pexels

Землетрус на кордоні із Сирією, який потряс частину Туреччини, не вплинув на ринок нерухомості у курортній Аланії. Там останніми роками квартири в новобудах активно скуповують українці та жителі європейських країн (для вигідних інвестицій та, щоби переселилися на зимовий сезон).

Зараз чимало людей із постраждалих регіонів Туреччини переселилося до Аланії, або проходять там курс лікування та реабілітації. Відтак ціни на житлові квадратні метри в Аланії суттєво збільшилися. Ринок нерухомості в цьому регіоні на березі Середземного моря формують не турки, а європейці. Також житло на узбережжі Аланії має попит серед українців, казахів та росіян. Також квартири в Аланії часто купують американці та канадійці.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» львівська рієлторка, яка займається продажем квартир в Аланії, Ірина Яремко, регіони Анталії та Аланії - у безпечній сейсмічній зоні (хоча певні коливання під час нещодавнього землетрусу були).

«Жодних руйнувань на Анталійському узбережжі не було, — наголошує пані Ірина. — Попри землетрус, регіон Аланії розвивається і там стрімко зростає вартість нерухомості. Є кілька причин: хороший клімат, дешеві ціни на харчі, не високі комунальні послуги. Середземне море чисте, тут хороші пляжі. Також невдовзі здадуть в експлуатацію гірськолижний курорт (від центру Аланії до курорту — 20 кілометрів). Тут можна займатися і річковим рибальством».

Середня ціна однокімнатної квартири площею до 60 метрів квадратних коштує в Аланії 80−90 тисяч євро. За двокімнатну квартиру на березі моря треба викласти з гаманця від 120 тисяч євро. Чим далі від моря, тим дешевша вартість квадратних метрів. На ціну впливає «начинка» квартири, район, рівень будинку.

«Пропозицій помешкань за 80 тисяч євро вже мало, бо попит на квартири на березі моря високий, — наголошує Ірина Яремко. — На відміну від України, в Туреччині новобудови здають в експлуатацію з ремонтом, готовими комунікаціями. У кожній квартирі встановлено кухонні меблі. У новому помешканні ніхто нічого не переробляє, не свердлить… У будинку є басейн, спортивний зал, спа, охорона».

Окрім комунальних послуг, щомісяця жильці скидаються на обслуговування інфраструктури житлового комплексу. Найбюджетніший внесок — 10−20 євро, найдорожчий — 120−150 євро в місяць.

Місячна оренда однокімнатної квартири в Аланії - 500 євро, двокімнатної - 700−800 євро.

Схожі новини