Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У кав’ярнях «підвісили» каву з тістечком, у аптеках… йод

До соціального проєкту «Підвішена послуга» приєдналися 20 закладів

У місті Лева стартував благодійний проєкт «Підвішена послуга». Ідея походить з Італії, де свого часу кафе запровадили проєкт «Підвішена кава»: хтось купує послугу для того, хто не має на неї достатньо грошей, а заклад поміщає цю інформацію на видному місці.

Відтепер львів'яни можуть «підвішувати» вхідні квитки у му­зеї, галереї, театри, у також ку­пувати для когось книги, суве­ніри, каву, десерти, ліки тощо. «Мета проєкту «Підвішена послу­га» — подарувати послугу тому, хто не може собі цього дозволи­ти під час війни, — розповіла на­чальниця управління туризму Львівської міської ради Хрис­тина Лебедь. — Львівські під­приємці сприйняли ідею «Підві­шеної послуги» позитивно.

Узяти участь у соціальному проєкті зголосилося 20 львів­ських закладів. Це вісім міських музеїв, зокрема Національний музей імені Андрея Шептиць­кого, Музей Олени Кульчиць­кої, Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького «Шевченківський гай», Львівський музей істо­рії релігії і Музей скла. У музе­ях можна «підвісити» квитки на екскурсії.

Серед закладів, які погоди­лися на «підвішений» експери­мент, є аптека в центральній частині міста. Провізорка Оль­га розповіла, що в рамках ак­ції вже придбано три екскурсії старовинною аптекою та ліки, зокрема йод, бинти, таблет­ки від головного болю та засо­би для зняття температури. «До нас приходили вимушені пере­селенці, які не мають грошей на ліки, і ми їм дозволили взя­ти набір із „Підвішеної послуги“, — каже пані Ольга. — Люди, які купували в нашій аптеці ліки — благодійники, які часто жертву­ють на армію, волонтерять. Та­кож ліки в рамках акції купували підприємці-харків'яни, які пере­їхали в наше місто через війну».

Керівник кав’ярні «Міліта­рі» Михайло Дацьо розповів: «У нашому закладі почалося все з того, що відвідувачі самі за­пропонували оплатити каву вій­ськовим. Ми повісили на зви­чайних стікерах інформацію про безкоштовну каву для воїнів. Згодом помітили, що таких кав усе більшає, а багато військо­вослужбовців відмовляються від них і самі пропонують „підві­шений“ напій іншим».