Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Котеджі за 5 мільйонів гривень. Що купують українці в час війни?

Найдешевше житло у Кропивницькій, Полтавській та Волинській областях

Від 100 тисяч гривень за скромну дачу на Полтавщині і до п‘яти мільйонів гривень за котедж класу люкс на Київщині. Саме за стільки можна зараз придбати заміську нерухомість в регіонах України, де немає бойових дій. Експерти «OLX нерухомість» дослідили, в якому зараз стані ринок житла і наскільки на попит та пропозицію вплинула війна.

Найбільший попит — на дачі, бо ціни на них доступні

«На сайті безкоштовних оголошень продають різні типи заміської нерухомості. Найбільше пропозицій у липні - продаж будинків (54 тисяч оголошень), — повідомила для „ВЗ“ менеджерка „OLX нерухомість“ Ольга Дзюба. — Така нерухомість становить переважну більшість оголошень. Покупці можуть знайти і інші типи житла, хоча їх продають в рази рідше: дачі (6,4 тисяч оголошень), частини будинків (4 тисячі), котеджі (3,9 тисяч), таунхауси (3,2 тисячі), дуплекси (1,5 тисяч), клубні будинки (228). Найбільшим попитом серед українців користуються дачі. Причина їх популярності — доступна ціна (в липні 2022 року дачу можна було придбати за 102−175 тисяч гривень — у Кропивницькій та Полтавській областях, а у Волинській області за 190 тисяч гривень). Найдорожчі дачі коштують неподалік столиці — майже 600 тисяч гривень, а на Закарпатті — 390−450 тисяч гривень. В середньому, на одне оголошення про продаж дач відгукується п’ять користувачів. Також серед лідерів вподобань — частини будинків та будинки».

Найдорожча нерухомість — у Київській, Закарпатській та Львівській областях

Ольга Дзюба каже, що найдорожчими варіантами заміського житла є котеджі. Ціни на них стартують від 1,1 млн грн (на Вінниччині). Найдорожчі котеджі сягають 5,1 млн грн (у Київській області).

«Якщо аналізувати вартість будинків у регіонах України, то найдорожча нерухомість продається в Київській, Закарпатській та Львівській областях, — наголошує пані Ольга. — Тут середня ціна на найпоширеніший тип заміського житла стартує від мільйона гривень. У Чернівецькій області будинок можна знайти за 877 тисяч гривень. Найдоступніші варіанти будинків категорії „Ціна-якість“ пропонують на Кіровоградщині, де будинок обійдеться приблизно у 380 тис. грн. А у Черкаській області будинок в липні 2022 року можна було придбати за… 307 тисяч гривень. Також недорогі пропозиції щодо житла є у Вінницькій області - 585 тисяч гривень»

Як сказав у коментарі для «ВЗ» львівський рієлтор Олександр Мількович, тенденція трьох місяців показує збільшення попиту на котеджі та особняки у Брюховичах, що неподалік від Львова. Таке житло орендують багаті переселенці, які тимчасово переїхали жити з сім'ями. Орендна плата особняка у Брюховичах — від півтори тисячі доларів. Наразі не було охочих придбати котедж, бо переселенці приїхали тимчасово. В середньому продаж скромного особняка у Брюховичах стартує від 900 тисяч гривень.

«Є люди, які хочуть орендувати помешкання лише у Брюховичах, — наголошує Мількович. — Це переважно поціновувачі здорового способу життя, які люблять гуляти зеленими зонами, чи спортсмени, які займаються бігом чи їздою на велосипедах. Винники теж популярні, але значно менше, ніж Брюховичі. У Брюховичах особливий антураж і тут є попит навіть більший, ніж у Львові», — підсумував Мількович.

Ціни на продаж нерухомості у Львівській області такі: будинок — від 936 тисяч гривень, дача — 380 тисяч гривень, котедж — 3 мільйони гривень, таунхауси та дуплекси — 2,4−2,5 мільйона гривень.

«Якщо говорити про комфорт заміської нерухомості, то частіше зустрічаються варіанти з підсобним приміщенням, — наголосила Ольга Дзюба. — Деякі будинки обладнанні мангалом та парканом. Кабельне або супутникове телебачення можна знайти серед 16% пропозицій, а ось швидкісний Інтернет — тільки у 9% пропозицій. Щодо комунікацій, то 78% оголошень мають навколо будинку асфальтовану дорогу. Майже половина пропозицій заміської нерухомості з інфраструктури поряд мають дитячі садки, відділення банків та аптеки. Більшість представлених на сайті будинків розташовані неподалік лісу».

Схожі новини