Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Тихі окупанти»

Громадськість закликає бойкотувати російські товари на полицях українських магазинів

Повномасштабне вторгнення рф в Україну триває майже місяць, але в метушні й стресі люди не помічають «тихих окупантів» на полицях наших магазинів. Це бренди й товари виробництва рф. Часом вони настільки замасковані різними штрих-кодами, дрібним шрифтом, латинкою, що важко прослідкувати країну їхнього походження. Перелік деяких таких брендів оприлюднила у своєму Інстаграмі журналістка Громадського і популярна блогерка Світлана Махнічева.

Це, зокрема, Lacalut, Splat (зубні пасти), Dirol (жуйка), Baltika (пиво) та інші.

Додамо від себе, що йдеться не тільки про суто російські товари, а й про товари іноземних фірм, власники яких відмовилися піти з ринку країни-агресора, не зважаючи на жорсткі економічні санкції, запроваджені проти росії Євросоюзом та США.

Серед таких брендів і наш старий-добрий «Світоч», адже контрольним пакетом кондитерської фабрики володіє швейцарська компанія Nestle.

На це, зокрема, звернув увагу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він поговорив з головним виконавчим директором Nestle Марком Шнайдером про неетичність роботи компанії в росії, передає Укрінформ. «На жаль, не знайшов порозуміння, - зазначив прем’єр. – Сподіваюсь, Nestle змінить своє рішення». За словами пана Шмигаля, «робочі місця та податки, сплачені у бюджет країни-терориста, - це фінансування вбивств беззахисних дітей та жінок».

«Nestle на роздуми ми багато часу не дамо»

«Наразі менеджмент Nestle взяв час, щоб прийняти остаточне рішення щодо роботи в рф, - розповів «ВЗ» директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда. – Але довго думати ми їм часу дати не можемо. Тиждень часу, думаю, більш ніж достатньо. Опісля – бойкотувати таку продукцію!».

Степан Куйбіда повідомив, що сьогодні має зустріч із представниками торгових мереж, які діють на Львівщині, щодо наявності товарів рф і подальших дій:

«Ми аналізуємо ситуацію. Якщо дивитися на те, що є на полицях торгових мереж у Львівській області, то у відсотковому співвідношенні до загальної кількості товарів, товари рф – до 3%. Були товари російського виробника, які завозилися через іншу країну. Тут росіяни хитрували і йшли обхідними шляхами. У мирний час ми, як обласна адміністрація, того не відслідковували. За підсумками 2021 року операцій експорту-імпорту між Львівською областю і рф було менш як 1% від кількості загальних експортно-імпортних операцій в області. Здебільшого це були паливно-мастильні матеріали. Буквально якісь соті відсотка — товарні групи. Моя позиція, і я це буду точно проговорювати з торговими мережами, щоби на всі 100% було заблоковано продаж російських товарів. Це стосується не тільки товарів, де є штрих-код рф. Товари із білорусі також мають бойкотуватися максимально. Якщо до нас буде находити інформація про товари інших країн, де кінцевими бенефіціарами є представники рф, ми будемо її максимально поширювати, перепровіряти».

Нагадаємо, хакери Anonymous опублікували базу даних найбільшої харчової компанії у світі Nestle, яка відмовляється йти з російського ринку, попри війну в Україні. У мережі — дані електронної пошти, паролів, бізнес-клієнтів Nestle тощо.

«Ми з 2014 року москальськими товарами не торгуємо!»

«Компанія «Львівхолод» - перша торгова мережа в Україні, яка відмовилася продавати російські товари, - розповів «ВЗ» власник і президент компанії «Львівхолод» (мережа «Рукавичка») Богдан Козак. – Про це навіть повідомляли російські канали. З 2014 року мережа «Рукавичка» не тільки відмовилася продавати товари російського виробництва і вилучила з продажу всі товари російського походження, а й замасковані під товари з українським чи іноземним штрих-кодом. Тоді ж я звернувся до всіх власників торгових мереж, до Асоціації рітейлерів України – припинити торгівлю товарами рф. Але мене ніхто не хотів чути. Усіх закликаю врешті-решт зрозуміти ситуацію і перестати торгувати цими товарами!»

На запитання «ВЗ», чи Богдан Козак запрошений на сьогоднішню зустріч власників торгових мереж щодо торгівлі російськими товарами, яка запланована у Львівській ОВА, він сказав: «Я про це нічого не знаю. Мене, може, через це і не кличуть, що я москальськими товарами вже давно не торгую. Кличуть тих, хто торгує…».

Читайте також: Відомий світовий бренд звинувачують у підтримці росії

Схожі новини