Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На ринку – святкові ціни на м’ясо: свиняча шинка – 140 гривень за кіло, теляча – 180

Через мороз овочі та фрукти продають з-під прилавка

Напередодні новорічних свят в Україні традиційно дорожчає більшість продуктів харчування. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин зазначила, що найбільше дорожчають продукти, потрібні для приготування святкових страв, – м’ясо, ковбасні вироби, сири, яйця, овочі, заморські фрукти... Напередодні свят ходові продукти будуть на 13-18% дорожчими, ніж кілька тижнів тому.

Соняшникова олія і цукор, які цього року продемонстрували най­більші темпи зростання цін, перед новорічними святами, каже експертка, дорожчати не будуть. Не додасть у ціні й хліб, який упродовж цього року подо­рожчав на 18%. “Для новорічного столу українці найчастіше обирають свинину та курятину. І ось саме куряче філе подо­рожчає найсерйозніше, – зазначає Світ­лана Литвин. – У попередні роки його ціна напередодні свят зростала при­близно на 5%. І якщо така тенденція буде зберігатися, то ближче до свят за куря­че філе доведеться заплатити близько 116 грн за кілограм. Ціни на свинячу ви­різку піднімуться на 5%, інші види свіжо­го м’яса не подорожчають”.

Журналістка “ВЗ” навідалася на львів­ський Привокзальний ринок, аби пере­вірити, наскільки перед святами зросли ціни. У м’ясному відділі пропозицій бага­то, але через високі ціни попит низький. За філе курятини просять 120-130 гри­вень, філе індика – 220. Свиняча шинка – 130-140 гривень за кілограм. А от те­ляча вирізка побила цінові рекорди за всі роки – аж 180 гривень за кілограм. “Чому так дорого? Бо скоро свята, є попит на товар, – відповіла продавчиня Анна. – Ще одна причина подорожчання теляти­ни – високі закупівельні ціни, бо у селах люди телят майже не тримають. Корми дорогі... За кілька років ситуація ще по­гіршиться, і свіжа телятина на ринку буде коштувати, як чорна ікра у супермарке­ті”.

За кілограм сала на Привокзально­му ринку правлять 90 гривень, шпондер – 100-120 грн. Хороші свинячі ребра для запікання – 85-90 грн за кіло.

Купити свіжі овочі й фрукти на ринку зараз непросто. Через морозну погоду більшість продавців торгують з-під при­лавка. На прилавках тримають хіба що те, чого не псує низька температура – квашену капусту (15 гривень за горнят­ко), квашені огірки – 60 грн, засолені по­мідори – 60-70.

Овочі “борщового набору” не подо­рожчали: картопля – 15 гривень за кі­лограм, морква – 20, цибуля – 20, бу­ряк – 15-20, білокачанна капуста – 8-10 грн. У продажу також є готові страви – бурячки з хроном по 45 гривень за пів­літрову банку. Сушені гриби на нитці – 180 гривень, лисички – на 30 гривень дешевші.

У попиті сезонні вітаміни – лляна олія. За 250-грамову пляшку правлять 50 гри­вень. Пан Василь торгує на ринку до­машніми продуктами уже багато років. Каже, віднедавна виготовляє лляну олію вдома, купив спеціальний прес за 34 ти­сячі гривень. “Не знаю, за скільки років прес може окупитися, – каже продавець. – Мій товар корисний, бо витискаю олію саме з несмаженого насіння льону”.

Читайте також: Державна служба статистики порівняла тогорічні і теперішні ціни: здорожчало все

Схожі новини