На ринку – святкові ціни на м’ясо: свиняча шинка – 140 гривень за кіло, теляча – 180
Через мороз овочі та фрукти продають з-під прилавка
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/448969/runok.jpg)
Напередодні новорічних свят в Україні традиційно дорожчає більшість продуктів харчування. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин зазначила, що найбільше дорожчають продукти, потрібні для приготування святкових страв, – м’ясо, ковбасні вироби, сири, яйця, овочі, заморські фрукти... Напередодні свят ходові продукти будуть на 13-18% дорожчими, ніж кілька тижнів тому.
Соняшникова олія і цукор, які цього року продемонстрували найбільші темпи зростання цін, перед новорічними святами, каже експертка, дорожчати не будуть. Не додасть у ціні й хліб, який упродовж цього року подорожчав на 18%. “Для новорічного столу українці найчастіше обирають свинину та курятину. І ось саме куряче філе подорожчає найсерйозніше, – зазначає Світлана Литвин. – У попередні роки його ціна напередодні свят зростала приблизно на 5%. І якщо така тенденція буде зберігатися, то ближче до свят за куряче філе доведеться заплатити близько 116 грн за кілограм. Ціни на свинячу вирізку піднімуться на 5%, інші види свіжого м’яса не подорожчають”.
Журналістка “ВЗ” навідалася на львівський Привокзальний ринок, аби перевірити, наскільки перед святами зросли ціни. У м’ясному відділі пропозицій багато, але через високі ціни попит низький. За філе курятини просять 120-130 гривень, філе індика – 220. Свиняча шинка – 130-140 гривень за кілограм. А от теляча вирізка побила цінові рекорди за всі роки – аж 180 гривень за кілограм. “Чому так дорого? Бо скоро свята, є попит на товар, – відповіла продавчиня Анна. – Ще одна причина подорожчання телятини – високі закупівельні ціни, бо у селах люди телят майже не тримають. Корми дорогі... За кілька років ситуація ще погіршиться, і свіжа телятина на ринку буде коштувати, як чорна ікра у супермаркеті”.
За кілограм сала на Привокзальному ринку правлять 90 гривень, шпондер – 100-120 грн. Хороші свинячі ребра для запікання – 85-90 грн за кіло.
Купити свіжі овочі й фрукти на ринку зараз непросто. Через морозну погоду більшість продавців торгують з-під прилавка. На прилавках тримають хіба що те, чого не псує низька температура – квашену капусту (15 гривень за горнятко), квашені огірки – 60 грн, засолені помідори – 60-70.
Овочі “борщового набору” не подорожчали: картопля – 15 гривень за кілограм, морква – 20, цибуля – 20, буряк – 15-20, білокачанна капуста – 8-10 грн. У продажу також є готові страви – бурячки з хроном по 45 гривень за півлітрову банку. Сушені гриби на нитці – 180 гривень, лисички – на 30 гривень дешевші.
У попиті сезонні вітаміни – лляна олія. За 250-грамову пляшку правлять 50 гривень. Пан Василь торгує на ринку домашніми продуктами уже багато років. Каже, віднедавна виготовляє лляну олію вдома, купив спеціальний прес за 34 тисячі гривень. “Не знаю, за скільки років прес може окупитися, – каже продавець. – Мій товар корисний, бо витискаю олію саме з несмаженого насіння льону”.
Читайте також: Державна служба статистики порівняла тогорічні і теперішні ціни: здорожчало все