Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нас деколи питають: «Це справді яблука?»

Подружжя з Франківщини започаткувало унікальне виробництво яблучних чипсів

Що пересічний українець знає про чипси? Хрумкі картопляні скибки, щедро приправлені ароматизаторами, барвниками, консервантами та іншою «хімією». Зловживання цим смачним, але шкідливим перекусом зазвичай призводить до проблем зі шлунком. Дієтологи прозвали їх отрутою…

Негативну репутацію чипси помалу ви­правляють — на поли­цях з’являються корисні і смач­ні снеки, однак не з картоплі, а з яблук. Виробництво яблучних снеків працює в Івано-Франків­ську — у 2018 році його започат­кувало подружжя — Ярослав та Юлія.

«Це була наша давня мрія — стати виробником. Чоловік був дистриб’ютором харчової про­дукції більше ніж 20 років», — по­чинає розмову в офісі підприєм­ства Юлія Ляхович.

«Я почав міркувати, яким біз­несом зайнятись. Все «не йшло. Спочатку з друзями зайнявся кондитерськими виробами — не т. е. Робили крафтове пиво — теж не т. е. А з яблучними чипсами «пішло», — розповідає співвлас­ник бізнесу Ярослав Повх.

Поки ми спілкуємось, Юлія відкриває невеличку упаковку з сушеними яблуками. На смак чипси дуже хрусткі, в міру со­лодкі і з невеличкою кислинкою. Назва «Newton`s apple chips» у перекладі з англійської — «яблучні чипси Ньютона». Сим­волічно, що, як і відомому вче­ному, визначитись з бізнесовою нішею допомогло яблуко.

«Ми любимо подорожувати за кордон машиною. Якось на заправці купили дітям яблучні чипси, але вони були не смач­ні. Тоді й виникла ідея нашо­го бізнесу — самим спробува­ти виробляти такі чипси. Але щоб були смачні і не шкідливі для здоров’я, — згадує Юлія. — Почали працювати над рецеп­турою. Зробили понад тися­чу експериментів. «Куштували десятки сортів яблук, випро­бовували різні методи сушін­ня. Кожну партію давали про­бувати дітям — вони ніколи не будуть їсти те, що не подоба­ється. Дегустували, поки не винайшли характерний смак, технологію і почали працюва­ти як невеличке крафтове під­приємство».

Можливо, підприємство так би і залишилось сімейним та «камерним», якби не пандемія. Тоді, кажуть власники, настав вирішальний момент зробити «ривок», щоб врятувати бізнес.

«Під час карантину ми роз­ширили виробництво, почали шукати фінансування і врешті-решт відкрили власне масштаб­не виробництво. Найскладніше було зберегти крафтовий спо­сіб приготування», — каже Юлія.

За три роки з сімейної спра­ви виросли у бізнес. «Почина­ли з чоловіком і його донькою. Під час карантину долучились ще двоє партнерів. У нас друж­ний колектив, ніхто не байдикує і відповідає за певний напрям», — розповіла Юлія.

Як не сваритись і не зіпсува­ти стосунки, вона має простий рецепт — відмежовувати роботу і сім’ю. «Колись виходить, а ко­лись ні…», — усміхається.

У сімейному бізнесі задія­ні всі, навіть діти — молодший син подружжя допомагав бать­кам не лише покращувати смак, а й радив, як вдосконалити ди­зайн упаковки. До побажань ді­тей особливо прислуховуються, бо саме діти — їхня цільова ауди­торія. Хоча і дорослим такі чип­си смакують.

«Вдома наші чипси надов­го не затримуються — діти вмо­мент їх з’їдають», — каже Юлія. І справді, снеки просто «тануть» — поки ми спілкувались, не помі­тили, як в пачці не залишилось і крихти.

Після перекусу не було від­чуття важкості у шлунку чи пе­чії, як це часто буває після кар­топляних чипсів. Яблучні сушки до того ж корисні — містять кліт­ковину, пектин, вітаміни та міне­рали.

Юлія каже, чипси можуть бути як перекусом, так і інгреді­єнтом страв.

«Ми любимо їсти снеки з вершковим солонуватим сиром — це дуже смачно, наприклад, до вина. Також їсти можна з мо­розивом, з арахісовою пастою, карамеллю, шоколадом, а ще додавати до основних страв», — розповіла Юлія.

Щодо конкуренції — її на ви­робництві не бояться, навпаки, агітують за розвиток цієї ніші.

Одну упаковку виготовляють з трьох яблук.

«Лише здається, що помив яблука, посушив — і смачно вийшло. Насправді, щоб ви­готовити партію, потрібно 20 годин. Яблука треба помити, підготувати, почистити, нарі­зати. Плюс тривале висушу­вання», — додає Ярослав.

Яблука для чипсів закупо­вують в українських фермерів. Сорт яблук — комерційна таєм­ниця.

«Нас деколи питають: «Це справді яблука? Як їх можна зробити такими смачними?», — каже Юлія.

У такого оригінального для України бізнесу є ще одна осо­бливість…

«У нас на виробництві співа­ють, — заінтригував Ярослав. — Робітники гуртом співають пісні, поки працюють, і їм це дуже по­добається».

«Ми не забороняємо, домо­вились, що це не має заважати іншим», — додала Юлія.

Можливо, у цьому секрет успіху підприємства — яблучні чипси готують не лише за осо­бливою рецептурою, а й з осо­бливим натхненням…

Читайте також: За два місяці промвиробництво в Україні впало на 4,2% - Держстат

Схожі новини