Передплата 2024 «Добра кухня»

На лікарняні чекають по 3-4 місяці!

Фонд соціального страхування заборгував українцям за листками непрацездатності аж 3,11 мільярда гривень

Українці хворіють на коронавірус, лежать у лікарнях, оформляють листки непрацездатності… Але лікарняні їм держава виплачувати не поспішає. Як правило, справно оплачуються лише перші п’ять днів хвороби, які має компенсувати страхувальник, тобто підприємство, де людина працює. Усе решта має оплатити держава, тобто Фонд соціального страхування України. А з цим проблеми — люди чекають на свої законні лікарняні по три-чотири місяці.

Станом на 1 червня заборгова­ність Фонду соціального страху­вання перед українцями, які мають отримати виплати по лікарняних листках, становить 3,11 мільярда гривень. Про це повідомляє «Суспільне», яке отримало офіційну відповідь з Фонду соціального страхування України.

Згідно із цією інформацією, 2020 року через стрімке поширення коронавірусної хвороби в Україні суттєво зросла кількість лікарняних листків та днів непрацездат­ності, які мають бути оплачені за рахунок коштів Фонду. Лише в грудні-2020 серед­ньоденні видатки Фонду зросли в 2,3 раза порівняно з попередніми місяцями і стано­вили 131 мільйон гривень.

Як наслідок, станом на 1 січня 2021 р. заборгованість Фонду перед українцями по цих виплатах становила 1,649 мільярда гривень. Упродовж цього року кількість лі­карняних листків продовжила зростати. У січні-квітні загальна кількість осіб, яким мав виплатити Фонд, становила 1,3 мільйона, а сума виплат — 7,3 мільярда гривень. Через скорочення доходів Фонд заборгував зна­чну частину цієї суми. Таким чином станом на 1 червня загальна заборгованість Фонду по виплатах становить 3,11 мільярда гри­вень.

«Я хворіла на „корону“ від 6 по 21 квіт­ня, три тижні, а отримала лише лікарняні за п’ять днів, з роботи, — розповідає львів’янка Анна. — Державних лікарняних ще досі нема. Сказали, чекати не раніше, ніж у лип­ні-серпні».

Знайома бухгалтерка пані Галина роз­повіла, що її підприємству держава винна лікарняні за березень-квітень. «Мій зять теж каже, що йому затримують виплати за лікарняні. Мабуть, у держави просто немає грошей, — каже пані Галина. — 21 квітня ми отримали тільки січневі і лютневі лікарняні. Чула, влада хотіла зробити так, щоб підпри­ємство оплачувало 10 днів, а решту держа­ва. Але наразі не зробили».

Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі Львів­ського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван­ня України у Львівській області, 2 червня відділення подало до органу держказна­чейства платіжні доручення для фінансу­вання страхувальників (фірм, які мають виплатити лікарняні своїм працівникам. Авт.) — на виплату матеріального за­безпечення в повному обсязі по заявах-розрахунках страхувальників, які були прийняті 12 квітня, 13 квітня і 14 квітня цього року, та частково по заявах-розра­хунках, прийнятих 15 квітня цього року. Загальна сума платіжних доручень — 9,7 млн грн. Як повідомили у Фонді, кошти на рахунки страхувальників мали бути зара­ховані ще 3 червня.

Щодо ситуації із заборгованістю у міс­ті Львові, то, як розповів «ВЗ» керівник Львівського відділення управління вии­конавчої дирекції Фонду соцстрахуван­ня України у Львівській області Роман Нога, заборгованістю вважається сума, не профінансована протягом десяти робо­чих днів. Враховуючи це, станом на 3 черв­ня заборгованість по виплаті лікарняних по Львову становить 92 мільйони гривень.

Заступник начальника УВД Фонду соціального страхування у Львівській області Юрій Бобеляк розповів «ВЗ», що зараз заборгованість значно зменшиться, оскільки Кабмін виділив 400 мільйонів гри­вень для виплати заборгованості за лист­ками непрацездатності. Відповідну поста­нову «Деякі питання виділення коштів для виплати застрахованим особам матері­ального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездат­ності» уряд затвердив 2 червня. Після над­ходження на рахунок Фонду ці кошти ске­рують на виплати допомог по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах. «Сума заборгованості постійно змінюється, тому що ми постійно фінансує­мо лікарняні, — сказав Юрій Бобеляк. — Так, 2 червня було профінансовано заборгова­ність по 15 квітня».

Яка саме сума з 400 мільйонів, виділе­них Кабміном, надійде на Львівщину? «Це залежить від того, скільки заявок на опла­ту лікарняних надійде до Києва з кожної об­ласті, — пояснив Роман Нога. — Тобто за­лежить від кількості людей, які захворіли і перебували на лікарняному».

Схожі новини