Передплата 2024 «Добрий господар»

Голова ГТС: Не бачу причин для "Газпрому" продовжувати транзит через Україну

  • 30.04.2020, 14:17
  • 2 169

Голова "Оператору газотранспортної системи України" Сергій Макогон зазначив, що українська сторона готова до сценарію «нульового» транзиту

Про це він повідомив в інтерв'ю РБК.

Макогон повідомляє, що після запуску першої нитки «Турецького потоку» на початку року українська ГТС вже втратила 15 млрд куб, запуск другої нитки «відсіче» ще 15 млрд куб, а завершення «Північного потоку-2» — призведе до втрати 50 млрд куб, що залишилися.

«Очевидно, що якщо «Газпром» добудує «Північний потік-2», то потужності української ГТС стануть надлишковими для нього.

Я не бачу причин для «Газпрому» продовжувати транзит газу через Україну після 2025 року, хоча наші тарифи на транзит абсолютно конкурентні", — пояснює Макогон, відзначаючи, що Україна докладе зусиль, щоб будівництво не було закінчено, т. к як цей проєкт має явний політичний характер.

«Якщо відкласти в сторону всі політичні моменти, то і» Газпрому «, і Європі вигідно використовувати потужності української ГТС і ПСГ. У нас гнучка система, яка може оперативно реагувати на зміни попиту в Європі і в перебігу декількох годин почати поставку додаткових обсягів газу в ЄС.

Ні «Північний потік», ні «Турецький потік» не зможуть забезпечити таку гнучкість, т. к розраховані виключно на прокачку стабільних обсягів газу «, — заявляє голова ГТС.

Макогон заявляє, що в кінцевому підсумку українська ГТС буде повністю переорієнтована тільки на внутрішнє транспортування, після чого Європа буде повністю залежати від поставок газу через газопроводи «Газпрому».

«Ми готові до сценарію „нульового транзиту“ і за п'ять років повністю оновимо нашу ГТС під цей сценарій. Найбільше постраждає європейський споживач», — резюмує Макогон.

Схожі новини