Передплата 2024 «Добра кухня»

Рекордні прибутки банків насправді штучні?

Державний ПриватБанк за минулий рік заробив більше, ніж всі решта банки, разом узяті

Торік українська банківська система отримала рекордні прибутки. Як повідомили в НБУ, чистий прибуток усіх банків за 2019 рік склав 59,634 млрд грн. Це у 2,7 раза більше, аніж було у 2018 році. Таке рекордне зростання прибутковості банків не може не дивувати, адже особливого зростання кредитування не було. А саме за рахунок відсотків за кредитами банки мали отримувати основну частину прибутків. То звідки гроші?

Особливо дивує зрос­тання доходів ПриватБан­ку. Банк, який три роки тому довелось націоналізувати, аби врятувати від банкрутства, торік отримав 32,6 млрд прибут­ку. Тобто більше, аніж всі решта 74 банки. «Історично держав­ний» Ощадбанк заробив лише 277 мільйонів, а Укрексімбанк — один мільярд. Серед приват­них банків найбільший прибу­ток отримав «Райффайзен Банк Аваль» — 4,75 млрд. Утім, порів­няно з Приватом — це мізер.

«Якщо брати цифри відірвано від контексту розвитку економі­ки, прибуток банків і справді ви­глядає значним. Якщо ж враху­вати, що більша частина цього прибутку припадає на держав­ні банки, стає зрозуміло, що йдеться про штучні прибутки. Іншими словами, це перекла­дання грошей з правої кишені в ліву, — каже економічний екс­перт Олексій Кущ. — Візьме­мо ПриватБанк. Держава у про­цесії націоналізації внесла до статутного капіталу цього бан­ку пакет облігацій внутрішньої державної позики номінальною вартістю близько 144 мільярдів гривень. Ці облігації зараз в ак­тивах банку, і щомісяця на них нараховуються відсотки. Це мі­льярди гривень, які держава на­раховує на користь націоналізо­ваного банку! Інший інструмент — депозитні сертифікати. Торік впродовж дня операції з мобі­лізації коштів, які проводив НБУ за допомогою депозитних сер­тифікатів, коливались на рівні 50−60 млрд гривень. Під кінець року цей показник збільшився до 120 млрд грн. Зараз ця циф­ра сягає уже 150−160 млрд грн на день. Звичайно, за ці кошти нараховується відсотковий до­хід. Тому виходить, що близько 20% прибутків банків зароблені на казначейських інструментах. Фактично, держава перетво­рилась у друкарський верстат, який друкує доходи банківської системи. Споживче кредиту­вання, де ставки понад 30%, також дає банкам певний до­хід. Натомість, якщо ми візьме­мо традиційний фінансовий ін­струмент — кредити реального сектору економіки, то тут кре­дитний портфель скорочуєть­ся. За минулий рік він скоро­тився приблизно на 10 млрд грн. Тобто українська банків­ська система не виконує сво­єї основної функції — перетво­рення суспільних накопичень у кредитування реального секто­ру економіки. Саме кредитуван­ня підприємств є тим важелем, за допомогою якого можна при­скорювати економічне зростан­ня. Але у нас воно не працює».

Утім, на думку експерта, про­блема не стільки у тому, що державні банки заробляють на операціях з ОВДП та інших каз­начейських операціях. Пробле­ма в тому, що левова частка ринку припадає на чотири дер­жавні банки. Точніше, навіть на один потужний державний банк. За станом на 1 січня цього року ліцензію мали 75 банків. Од­нак за такого розподілу прибут­ків говорити про конкуренцію на банківському ринку немає сен­су.