Передплата 2024 ВЗ

«Ні» другим Грибовичам у Любіні!»

Жителі Великолюбінської ОТГ відстояли своє право бути курортною зоною і не сусідити із 41-гектарним сміттєзвалищем

Курортне містечко Великий Любінь, що у Городоцькому районі Львівщини, славиться своїми цілющими водами і грязями. Це один із найстаріших у Європі бальнеологічний та кардіологічний курорт із санаторієм. Та віднедавна над курортним статусом Любеня нависла загроза — Львівська ОДА «благословила» спорудження тут… сміттєпереробного заводу і полігону для захоронення твердих побутових відходів.

Про надання дозволу для обла­штування комплексу з переробки, утилізації, видалення та захоронен­ня ТПВ у кар’єрі під Великим Любенем йдеться у розпорядженні ЛОДА від 1 лип­ня цього року. Інвестор — ТОВ «Грінера-Л», фірма, яка займається вивезенням сміт­тя зі Львова. На клопотання інвестора Го­родоцька РДА 18 вересня надала дозвіл на розробку детального плану території щодо відведення земельної ділянки пло­щею понад 41 гектар — для сміттєкомп­лексу. Ділянка розташована за межами села Малий Любінь, на території Велико­любінської селищної ради і фактично за три кілометри від санаторію!

Незважаючи на запевнення представ­ників інвестора, що завод буде надсу­часним, за європейськими технологія­ми, жителі ОТГ не довіряють цим словам, мовляв, тут буде звичайне сміттєзвали­ще, так звані «другі Грибовичі». Позачер­гова сесія Великолюбінської селищної ради висловилася проти планів будівни­цтва сміттєкомплексу. А 2 листопада у смт Великий Любінь відбулися громадські слухання, куди прийшли сотні людей. Че­рез це слухання відбувалися просто неба, у центрі селища, біля пам’ятника Тарасо­ві Шевченку. Приїхали й жителі сусідніх до Великолюбінської ОТГ населених пунк­тів, зокрема зі щирецької громади. Люди скандували протестні гасла, тримали плакати «Ні» другим Грибовичам у Любі­ні!", «Не дамо заробляти гроші на нашому здоров’ї!». Громада обрала робочі органи зборів, присутніх реєстрували. Громада одноголосно висловилася проти майбут­нього будівництва сміттєкомплексу.

Задля демократії дали слово і пред­ставникові інвестора — депутату Львів­ської міськради Роману Іванціву. Хоча люди перекрикували його гаслами «Ганьба!», він повідомив, що «ніхто не йшов з обманом до вашої громади, хоті­ли знати ваше бачення». Також пояснив, що цю ділянку знайшли, оскільки, згід­но з українськими будівельними норма­ми, будувати у межах населених пунктів не можна, тож знайти ділянку для такого об’єкта дуже важко. «Коли ми побачили наявність такого об’єкта (кар'єр поблизу Малого Любеня. — Авт.), ми прийшли до селищної ради і запитали їхню думку, — сказав пан Іванців. — Бачення було таке, що „ми можемо говорити“. Ми поїхали в РДА, де один із керівників висловив по­зицію, що такий об’єкт справді необхід­ний. Ми зустрічалися з громадою Ма­лого Любеня. Пояснювали, що там має бути. Ми щиро говорили, що це є полі­гон, інженерна споруда для захоронення ТПВ. Ніякої маніпуляції, ніяких звалищ, тільки полігон. Більше того, ми запроси­ли людей у Польщу, подивитися на по­дібні об’єкти. У Кракові ми показали їм об’єкт, де з одного боку вулиці житлові будинки, а з іншого — комплекс, включ­но з полігоном…».

На цих словах люди почали сканду­вати «Ганьба!», «Чорнобиль!», «Будуйте у Львові такий полігон!».

Нинішнє рішення громади — лише перший крок у довгому шляху обстою­вання свого курортного статусу. Адже, як виявилося (а люди про це не знали), уряд Гройсмана у 2017 році позбавив Вели­кий Любінь (а також ще інших 17 курор­тів Львівщини) статусу курорту. Тепер за­вданням Великолюбінської громади є юридично відновити цей статус. Також громада була заскочена ще однією не­приємною новиною: згідно з генпланом Великого Любеня, який є на сайті Львів­ської ОДА, на цій території передбачено аж два сміттєпереробні заводи. Це крім третього, який планували спорудити у кар’єрі. Добре, що у генплан ще можна внести зміни…

Схожі новини