Передплата 2024 ВЗ

Зростання цін, пенсій та додаткові податки: головні нововведення нового року

  • 01.01.2019, 13:27
  • 1 578

В Україні з 1 січня 2019 року набуває чинності низка ухвалених урядом і парламентом змін. Деякі з них позитивні, проте більшість стосується зростання тарифів або нового податкового навантаження.

Головні нововведення року, які очікують на українців від початку нового року, зібрав ТСН.ua.

Підвищення мінімальної зарплати

Від 1 січня мінімальну зарплату збільшать на 12,1% - до 4 173 грн. До цього мінімальна зарплата в Україні була на рівні 3 723 грн. Прожитковий мінімум від 1 січня складе 1853 грн. Це новина і гарна, і не дуже. Бо з одного боку — з цієї зарплати більше вирахують податків. А підприємцям, яких піймають у тіні, нарахують штрафи. За 2018 рік, приміром, їх оштрафували на 224 мільйони гривень.

Пенсійне забезпечення

Від січня майже двом мільйонам пенсіонерів, які досягли 65-річного віку, перерахують пенсії. Це стосується чоловіків зі стажем від 35 років і жінок зі стажем від 30 років. Передбачено, що розмір пенсії для таких осіб не може бути нижче, ніж 40% мінімальної зарплати. Втім, реальна надбавка для більшості буде незначна, оскільки від 1 грудня мінімальна пенсія становить 1 497 грн, а 40% від нового рівня мінімальної зарплати складатиме 1669 грн. Тобто збільшення всього — 172 грн.

Підвищення тарифів

Нацкомісія з регулювання енергетики змусила 18 теплопостачальників підвищити ціну вже від 1 січня. Це обумовлено тим, що уряд підвищив у листопаді ціну на газ. У платіжках суми збільшаться у всіх по-різному. Найбільше — майже на третину зростуть у містах — Одесі та Рівному (+30%). Серед областей лідер — Сумщина (+25%). Найменший удар по кишені відчують жителі Донеччини та Чернігівщини (12−16%).

Монетизація субсидій

Монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже від 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їхній персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

В уряді переконують, що тим сім’ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

Від 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, зокрема користується допомогою в літній період. А від 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Повернення ліків

В Україні від 1 січня 2019 року можна повертати лікарські засоби до аптек. До цього лікарські препарати та засоби, згідно з постановою Кабміну, були такими, що не підлягали обміну чи поверненню. Відтепер, коли аптека отримуватиме повернені ліки, вона має перевірити, чи не були вони відкриті, що вони не були використані, що не була пошкоджена упаковка. Тоді це не несе жодної загрози, і ліки можуть бути повернуті.

Податок на закордонні посилки

Від 1 січня 2019 року в Україні буде запроваджено оподаткування на додану вартість закордонних посилок вартістю від 150 євро, і вже від 1 липня на всі посилки від 100 євро. Відповідні зміни у Податковий кодекс були підписані президентом у середині грудня. У разі вартості посилки більше ніж 150 євро, додатково треба буде сплатити 35% від суми товару.

Схожі новини