Передплата 2024 «Добрий господар»

Колись “клепали” будівельні рукавиці для СРСР. Тепер для Європи виготовляють рятувальні жилети

Ужгородському підприємству, де працюють люди з вадами слуху, пропонують шити ще й військову форму для НАТО

Не так давно на адресу цієї фабрики в Ужгороді, що розташована на вулиці Лобачевського, 26, прийшов лист-подяка від Червоного Хреста... Швеції. Іноземці дякували українській фірмі за те, що її високоякісна продукція допомогла врятувати людину. Компліменти за свою роботу отримав колектив навчально-виробничого підприємства №2, де зайняті люди з вадами слуху. Незважаючи на проблеми зі здоров’ям, вони працюють за високими міжнародними стандартами. Рекламацій з-за кордону не надходить. 88 відсотків обсягу виробленої тут продукції йде замовникам у Євросоюзі. Часом від них чують: ось це складне завдання спроможні виконати лише наші партнери в Ужгороді...

Фабрика шиє рятувальні жилети великого асортименту. Ними користуються пасажири літаків, кораблів, любителі екстремального відпочинку на воді — від літнього чоловіка до немовлят (для останніх виготовляють жилети з памперсами). Рятівне вбрання яскраво помаранчевого кольору ужгородці продукують навіть для домашніх... тварин. Замовляють ці вироби фірми зі Швеції, Голландії, Угорщини. За місяць наші краяни шиють для європейців до 6 тисяч одиниць специфічної продукції. Замовники настільки задоволені п’ятирічною співпрацею з цим колективом, що продовжили контракт з ним ще на три роки. Хотіли б працювати і на довшу перспективу.

Із задоволенням ця фабрика приймає замовлення від рідного Закарпаття. Шиє форму для співробітників МНС, місцевого водоканалу, медиків, торгівельників. Незабаром в Ужгороді відкриють дитячу залізницю — її персонал теж буде одягнутий в однострої, пошиті підприємством Українського товариства глухих. І все ж головний замовник — Європа.

У радянські часи у стінах цього підприємства дві сотні людей виготовляли робочі рукавиці. Після розпаду СРСР фабрика з її старими технологіями, цехами без вікон-дверей, “вклякла”. Все змінилося, коли директором призначили ініціативну вінничанку Наталію Марценюк. За кошти, виділені Фондом інвалідів, придбали першу лінію нового (китайського — бо дешевше) обладнання. Запросили вправних фахівців, навчили новачків, розшукали замовників. І справи зрушили з місця. Люди, які десять років років тому “штампували” примітивні рукавиці, почали виготовляти для європейських фірм... модельні штани, піджаки, спідниці. Ба навіть складну військову форму для армії Нідерландів!

Вийшли з “мінусів” - зробили ремонт, придбали краще (японське та німецьке обладнання), яке дозволило виконувати операції високої складності. Згодом випадково познайомилися з представниками шведської фірми Baltik, яка мала потребу у рятувальних жилетах — і ці замовлення стали основними.

- Ми є у каталозі підприємств, які здатні виготовити все, - не без задоволення каже Наталія Марценюк. - Західні партнери хотіли б навіть, щоб ми шили форму для НАТО. Європа нас навчила того, чого досі не вміли. Дала нам додаткове устаткування. Ставлення до нас - партнерське, співпрацюємо нарівні, немає ніякої зверхності. Нас цінують за рацпропозиції, прислухаються до наших порад. Якщо і побачать якийсь недолік, то не сварять, не штрафують. Та й ми стараємося не підводити. Золоте правило: машина з якісною продукцією має виїхати за кордон вчасно.

Співпраця з країнами ЄС забезпечила цій фабриці фінансову стабільність. Швачки-інваліди заробляють від 7 до 9 тисяч грн. на місяць. До кожного свята працівникам видають матеріальну допомогу, продуктові набори на 300 грн. Ми порозмовляли з ветераном виробництва Катериною Шнайдер. Каже: зарплатою задоволена, за неї купує подарунки для чотирьох онуків, незабаром п’ятий буде. Але нарікає, що замовлень від вітчизняних клієнтів надходить не так багато, як хотілося б. Тож добре, що виручає Європа...

До слова, Державний комітет статистики повідомив відрадну новину: обсяг українського експорту у країни Євросоюзу у 2017 році зріс на 29,9% , сягнувши 17,5 млрд. доларів. Тобто перевищив показник чотирирічної давності, коли Україна ще не була асоційованим членом ЄС. У цих цифрах є внесок і невеличкого колективу швейної фабрики з Ужгорода.

Схожі новини