Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польща і Німеччина не порозумілися у справі про Nord Stream-2

  • 16.02.2018, 23:36
  • 2 112

На думку Матеуша Моравецького, газогін узалежнить економіку ЄС від російської сировини. Ангела Меркель вважає інакше

Під час розмов у Берліні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та канцлер ФРН Ангела Меркель погодилися з тим, що наразі немає компромісу обох країн у справі нового балтійського трубопроводу Nord Stream-2 з Росії. Про це пишуть польські медіа, зокрема Анджей Кублік з Gazeta Wyborcza.

Лідер РП вважав переговори довкола газпромівського проекту, який мав би доправляти до Німеччини 55 млрд куб м природного газу, найважливішою темою свого візиту у Берлін. За задумом росіян, відтак можна було б транспортувати «блакитне паливо» до Польщі та інших країн Центральної Європи. А це, на думку Матеуша Моравецького, узалежнило б економіки цих країн від російської сировини.

Прем’єр Матеуш Моравецький ще у п’ятницю, перед візитом, наголошував, що цей проект – то «перш за все, затія політична і несе великі, поважні загрози». Зокрема, очільник польського уряду зауважив, що після побудови Nord Stream-2 «Газпром» має намір згорнути постачання природного газу до країн Західної Європи через Україну. А це, у свою чергу, може стимулювати Москву на пряму агресію проти Києва. Моравецький не згадав, однак, що після побудови Nord Stream-2 росіяни зможуть також маніпулювати транзитом газу через Польщу, а це дестабілізуватиме її енергетичну систему, - зауважує Анджей Кублік.

Різноголосся довкола Nord Stream-2

- Маємо різні погляди, коли мова йде про Nord Stream-2. Вважаємо, що це є проектом господарським, - сказала на прес-конференції у Берліні канцлер Ангела Меркель. – Німці виступають за диверсифікацію енергії і прагнуть, аби Україна також диверсифікувала її постачання. Але, на нашу думку, Nord Stream-2 не загрожує такій диверсифікації.

- Не погоджуюся з позицією, що це є диверсифікацією, бо газ – з того ж джерела, тільки дорога інша. Вказуємо також на ризики, пов’язані з усуненням України від транзиту, - висловився прем’єр Моравецький. – На тему Nord Stream-2 варто поговорити на форумі Європейської Комісії. Про «третій енергетичний пакет» і про справжню диверсифікацію через термінали LNG, і про спорудження інтерконекторів у межах ЄС, бо у майбутньому це забезпечить великі можливості дистрибуції газу з різних джерел.

Німці дбають про монополію «Газпрому»

В ЄС тривають дискусії довкола проекту Європейської комісії про зміни до газової директиви, які мали б урегулювати всі трубопроводи, якими імпортують газ до Європи, - а, отже, і Nord Stream-2, - антимонопольними приписами так званого «третього енергетичного пакету» Унії. Проект було оприлюднено ще у листопаді минулого року, однак праця над ним гальмується Німеччиною, - пише Gazeta Wyborcza.

У середині минулого року ЄК звернулася до європейських країн по мандат на перемовини з Росією у справі залучення Nord Stream-2 до «третього енергетичного пакета». Однак ця ініціатива вперлася знову ж таки у позицію ФРН. Комісія наполягала, що проект Nord Stream-2 спричинить залежність ЄС від російського газу, всупереч унійній стратегії енергетичної безпеки. Вилучення «Газпрому» з ЄСівських антимонопольних приписів створить ризики для енергетичного союзу Європи.

Наприкінці 2015 року німецький антимонопольний орган Bundeskartellamt дуже хутко (менш ніж за місяць) погодився на утворення спілки між Газпромом і п’ятьма західними концернами для побудови Nord Stream-2. Польський UOKiK ретельно працював над долученням до спілки. Однак через два роки аналізу дійшов висновку: новий газогін створить домінування «Газпрому» на польському ринку. Російський концерн і його п’ять партнерів навіть не полемізували з поляками, і вилучили частку UOKiK.

«Газпром» може святкувати

Акурат у день візиту прем’єра Моравецького до Берліна у Москві відзначали 25-річчя діяльності «Газпрому» як акціонерного товариства, створеного на базі радянського міністерства газової промисловості, - зауважує Анджей Кублік. Прем’єр Росії Дмитро Мєдвєдєв у вітальній телеграмі з цієї нагоди написав, що за кілька місяців роботи в «Газпромі» можна навчитися більше, ніж за п’ять років вищого навчального закладу.

«Значною мірою від вас залежить енергетична безпека не тільки Росії, але й цілого світу», - написав шеф уряду працівникам «Газпрому».

У виступі під час наради, організованої з оказії ювілею, президент «Газпрому» Олексій Міллєр наголосив, яким важливим для російського концерну був дозвіл на побудову Nord Stream-2 у територіальних водах ФРН.

- Дозвіл федеральних органів Німеччини, який ми отримали наприкінці січня, відкриває можливість старту будівництва найважливішого відрізку газогону (Nord Stream-2) – у територіальних водах Німеччини, - а також прибережного терміналу для відбору газу у Ґрейфвальді, - сказав Міллєр.

...Доброго настрою «Газпрому» не зіпнула звістка, що прем’єр Матеуш Моравецький зумів переконати канцлера Ангелу Меркель припинити підтримку Nord Stream-2…

За матеріалами Gazeta Wyborcza

Схожі новини