Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто в офшори, хто – у біткойни

Чим манять криптовалюти українських чиновників і депутатів?

Дорогі яхти, розкішна нерухомість і люксові авто, приватні церкви, стоси готівки — таким добром у колекціях наших «заможновладців» нікого не здивуєш. Нова модна фішка, якою хизуються чиновники і депутати, - валюта-невидимка. Для цих грошей ні сейфа не потрібно, ні банківських рахунків, ні звичайної платіжної карти. До них не доберуться «домушники», їх не потрібно ховати в офшорах. А за бажання, із ними можна провернути сумнівні операції на мільйони, не ставши при цьому героєм резонансної корупційної справи чи скандалу про несплату податків. Усе це — про криптовалюти, лихоманка на які шириться світом, не оминувши й Україну.

Поки у Нацбанку розводять руками, не визнаючи біткойн та менш популярні «цифрові гроші» платіжним засобом, список українських власників цих чарівних «монеток» стрімко примножується. І не лише охочими розбагатіти на рекордних стрибках курсу біткойна. Криптовалюта — знахідка як для шанувальників тіньових оборудок, так і для тих, у кого рильце в корупційному пушку.

За найсвіжішими оцінками аналітиків, обсяг ринку біткойнів в Україні за доларовим курсом вимірюється сумою 2,5 мільярда. У перерахунку на «криптомонети» виходить, що у віртуальних гаманцях українських користувачів осіло близько 230 тисяч біткойнів (станом на 30 січня 2018 року біткойн цінили в 11 тисяч доларів). Лише сьома частина цієї суми «засвітилася» офіційно – у деклараціях. За даними сервісу Opendatabot, за останні два роки біткойни у звітах про свої статки показали 57 українських чиновників, депутатів, посадовців. Найбільший «гурток криптовалютників» – в Одеській обласній та міській радах: 12 обранців, включно із головою обл­ради Анатолієм Урбанським. До цієї дюжини можна доплюсувати ще двох одеситів із парламентським мандатом – нардепів Дмитра Голубова та Олександра Урбанського (брат згадуваного голови Одеської облради). Задекларували біткойни і двоє інших депутатів з фракції «БПП» – Дмитро Білоцерковець та Олексій Мушак.

Із четвірки нардепів, які «засвітили» свої криптозапаси, найскромніші біткойн-збереження у Білоцерковця – 398. У коментарі «Чесно» депутат заявив, що криптовалютою як вигідним капіталовкладенням зацікавився ще 2013 року. Судячи з декларації за 2016 рік, над придбанням біткойнів довго не роздумував. За покупку у три заходи виклав неповних 129 тисяч гривень. Щодо вигоди, не прогадав. За нинішнім курсом, 398 біткойнів – це майже 4,4 мільйона доларів, або 122 мільйони гривень.

Нардеп Мушак теж мав криптовалютну «чуйку». П’ять років тому «намайнив» (видобув) собі 465 біткойнів і завбачливо приберіг їх. Тепер цю скромну за тодішніми мірками суму можна «обміняти» на п’ять мільйонів доларів! А це – задекларована Мушаком депутатська зарплата за... 75 років.

Що вже казати про криптовалютні запаси тріо небезвідомих одеситів – нардепа Голубова і братів Урбанських?! Голубов («хрещений батько хакерської мафії», як його прозвали після нашумілої не стільки в Україні, стільки у США справи щодо зламування банківських систем і викачування 11 мільйонів доларів) задекларував за 2016 рік 4376 біткойнів. А у серпні 2017-го поповнив свій віртуальний гаманець ще такою ж сумою дешевших біткойнів-кеш. Якщо перевести усі ці «монети» за гривневим курсом, із кількістю цифр можна заплутатися. Виходить понад півтора мільярда гривень. А зазирнеш у декларацію нардепа Голубова – ні кола ні двора. З нерухомості – лише скромна одеська квартира дружини, та й то у співвласності. Навіть авто немає. А у столиці бідолашний мільярдер перебивається номером у «депутатському» готелі, який оплачують із наших з вами податків (річна вартість номера – понад 168 тисяч гривень).

Не гребує казенною компенсацією за готельчик й Олександр Урбанський, в якого лише коштовних годинників стільки, що окрема шафа-сейф знадобиться. І ще одна – на стоси готівки. За 2016 рік нардеп Урбанський задекларував 5328 біткойнів. Коли і за скільки став їхнім власником, завбачливо змовчав, вказавши лише вартість свого криптокапіталу станом на кінець року – майже 140 мільйонів гривень. У серпні 2017-го Урбанський «засвітив» ще 5328 біткойнів-кеш за 40,6 мільйона гривень. В один день із братом-депутатом поповнив свої криптовалютні статки і голова Одеської облради. До своїх 4256 біткойнів Анатолій Урбанський додав таку ж суму біткойнів-кеш.

Для сімейного підряду Урбанських криптовалюта, схоже, не стільки вигідне капіталовкладення, скільки алібі на випадок, якщо їхніми статками раптом зацікавляться антикорупційні органи. «Столичний» брат вже має практику. На початку минулого року набула розголосу кримінальна справа за ухиляння від сплати податків, фігурантом якої був нардеп Урбанський. У ході досудового розслідування встановили, що задекларовані депутатом статки не відповідають його офіційним доходам. Отримавши інформацію з Державної фіскальної служби, слідчі з’ясували: за 2005-2015 роки Урбанський заробив 2,2 мільйона гривень. А у декларацію за 2015 рік вписав чотири «нерухомі» обновки за 1,3 мільйона гривень, авто за 759 тисяч (крім десяти об’єктів іншого цінного рухомого майна), 25 мільйонів гривень готівки і 5328 біткойнів, вартість яких на кінець 2015-го становила майже 55 мільйонів гривень. Звідки таке добро у дрібного, судячи із офіційних заробітків, мільйонера? Логічного пояснення у Генпрокуратурі так ніхто і не озвучив. А у грудні, під передсвятковий шумок, провадження щодо Урбанського взагалі закрили.

Якщо ж раптом генпрокуророві Луценку знову знадобиться піар-картинка з Урбанським у кадрі (за принципом: дивіться, мовляв, для нас немає своїх-чужих, депутатів з «БПП» теж трусимо), у пригоді стане криптовалютне алібі. Де гроші на дорожезні обновки взяв? Біткойни за вигідним курсом продав або за них же і купив нове авто чи нерухомість. Схема надійна, зважаючи на те, що усі транзакції з біткойном анонімні, а довести, за яким курсом була куплена чи продана криптовалюта, фактично неможливо. Та й що доводити, коли Нацбанк досі не врегулював правовий статус біткойна в Україні, тож ні слідчі органи, ні суди не знають, що з такими справами взагалі робити?

Зате знавців, як можна використати криптовалюту у сумнівних схемах, дедалі більше. Враховуючи біткойн-можливості, розмах таких оборудок навіть важко уявити. Перерахувати криптовалюту можна за лічені хвилини у будь-яку точку світу – без «зай­вих» запитань, комісій, а головне – очей. За біткойни можна купити віллу за кордоном, розплатитися із партнерами по тіньових схемах чи отримати «чарівними монетками» хабара. І хай потім антикорупційні органи шукають кінці у воді.

Із таким набором можливостей не важко спрогнозувати, що у цьогорічних деклараціях (фінансові звіти за 2017-й депутати, чиновники та інші «е-зобов’язані» посадовці мають подати до 1 квітня) граф із сумами у криптовалюті навіть не у рази, а у десятки, а то й сотні разів побільшає.

$ 20 042

Такий рекордний за всю історію існування біткойна курс було зафіксовано під час електронних торгів 17 грудня 2017 року.

Карикатура зі сайту dm-investment.com

Схожі новини