Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Рік був непростий, але ми достойно його пройшли»

В.о. директора Західної електроенергетичної системи ДП «НЕК«Укренерго» Ярослав Данилюк – про підсумки 2016 року

22 грудня, у найкоротший світловий день у році, професійне свято відзначили працівники енергетичної галузі. З нагоди Дня енергетика ми поспілкувалися із в.о. директора Західної електроенергетичної системи ДП «НЕК «Укренерго» Ярославом Данилюком. Розпитали, зокрема, про впровадження комплексного підходу до оновлення обладнання на енергооб’єктах, а також благодійну діяльність, яку вже другий рік проводить Західна ЕС.

— Ярославе Григоровичу, перш за все, вітаємо вас із професійним святом і бажаємо безаварійної роботи. Ваше професійне свято припадає на кінець року. Час, аби підбити підсумки роботи і оцінити здобутки. Чим запам’ятався для вас цей рік?

— Цього року я очолив центральну робочу групу ДП «НЕК «Укренерго», яка проводила технічний аудит енергообладнання на підстанціях магістральних мереж усієї компанії. Ми виконали масштабну роботу і розробили комплекс заходів, спрямованих на забезпечення ефективної роботи енергетичного обладнання, підвищення точності вимірювальних комплексів обліку електроенергії та зменшення технологічних втрат електроенергії в мережах усіх енергосистем «НЕК «Укренерго». У результаті, ми розрахували для кожної енергосистеми економічний ефект від впровадження та виконання розроблених нами заходів. Щодо Західної ЕС, то за прогнозними даними 2016 року, зменшення величини втрат на передачу електроенергії магістральними мережами становитиме 53 545 тис. кВт. год./рік., тому можемо очікувати збільшення надходжень до ДП «Енергоринок» на рівні 47 656 тис. грн./рік.

— А як щодо реалізації проектів? 2015 рік ознаменувався важливою як для Західної енергосистеми, так і для усієї об’єднаної енергосистеми України подією — введенням в експлуатацію повітряної лінії 750 кВ «Рівненська АЕС — Київська», яка суттєво покращила баланс ОЕС України. Її будівництво тривало чотири роки. Над якими масштабними проектами працювали у 2016 році?

— У цьому році ми розпочали спорудження волоконно-оптичної лінії зв’язку «Рівненська АЕС — Грабів — Рівне — Хмельницька АЕС». Вона дозволить модернізувати телекомунікаційну мережу та забезпечить передачу інформації високошвидкісними потоками між конкретними енергооб’єктами «НЕК «Укренерго». Завдяки цій лінії зв’язку центральний диспетчерський пункт буде забезпечуватися надійними каналами зв’язку з підстанціями Західної ЕС, а саме з підстанцією 330 кВ «Рівне» і підстанцією 330 кВ «Грабів». а також здійснюватиметься надійна і безперебійна передача телеінформації з Рівненської АЕС. Спорудження волоконно-оптичної лінії зв’язку виконується шляхом монтування оптичних кабелів, вбудованих у грозозахисний трос. Але першочергово, на повітряних лініях, по яких проходитиме волоконно-оптична лінія зв’язку, проводяться відновлювальні роботи із заміною дефектних опор. Зокрема, запланована заміна 241 проміжної залізобетонної опори та 23 анкерних металевих опор. Планується, що цей проект буде завершений до кінця 2017 року.

Ще одним важливим проектом, над яким триває робота, є будівництво повітряної лінії 330 кВ «Західноукраїнська — Богородчани». Його реалізація дозволить збільшити експорт електроенергії в країни Європи на величину 80-90 МВт. Це стане можливим за рахунок переведення електропостачання споживачів Опорнянського енерговузла (Івано-Франківська область) з «острова Бурштинської ТЕС» на Об’єднану енергосистему України.

Протягом року ми працювали над забезпеченням надійного електропостачання споживачів, належної експлуатації електромережі та виконанням інвестиційної програми. Ми вчасно та в повному обсязі завершили усі передбачені на 2016 рік заходи щодо ремонту та технічного обслуговування енергооб’єктів Західної енергосистеми. Крім того, відповідно до інвестпрограми на 2016 рік замінили на підстанціях частину фізично зношеного обладнання, провели реконструкцію повітряних ліній 400 кВ «Бурштинська ТЕС-Мукачеве» та «Мукачеве-Капушани», здійснили реконструкцію і технічне переоснащення пристроїв релейного захисту та автоматики. Також придбали обладнання, класом напруги 330-750 кВ, для проведення заміни на підстанціях «Західноукраїнська», «Львів південна» та «Рівне». Введення в експлуатацію цього обладнання заплановане на 2017 рік. Незважаючи на труднощі, які виникали, ми все-таки змогли реалізувати завдання, які ставили перед собою на початку року. Цей рік був непростий, але ми достойно його пройшли.

— У листопаді Західна енергосистема успішно пройшла ресертифікаційний аудит, у результаті якого компанія «Укренерго» отримала сертифікати відповідності новим версіям міжнародних стандартів системи управління якістю, екологією, гігієною та безпекою праці. Наскільки ця подія є важливою для підприємства?

— Для Західної ЕС високий рівень системи управління якістю, екологією, гігієною та безпекою праці, підтверджений відповідними міжнародними сертифікатами, є особливо важливим. Адже частина нашої енергосистеми, так званий «острів Бурштинської ТЕС», працює паралельно з об’єднаною енергосистемою Європи. І для наших закордонних партнерів міжнародні сертифікати є підтвердженням нашої надійності як партнера, який надає якісний продукт і у своїй діяльності дотримується міжнародних стандартів. Ми свідомо обрали напрям євроінтеграції, і наше бажання бути кращими і відповідати європейським стандартам є цілком природним. Саме тому ми приділяємо значну увагу постійному покращенню системи менеджменту і впроваджуємо кращі світові практики в управлінні. За цей рік ми виконали величезний обсяг робіт та заходів стосовно приведення існуючої системи управління якістю, екологією, гігієною та безпекою праці у відповідність до вимог нових версій міжнародних стандартів. Незалежні експерти високо оцінили функціонування у Західній ЕС системи управління якістю, екологією, гігієною та безпекою праці, висловивши велику кількість позитивних спостережень.

— Наскільки нам відомо, компанія «Укренерго» впроваджує комплексний підхід до оновлення обладнання на своїх енергооб’єктах. Чи можете підтвердити інформацію, що саме на одній із підстанцій Західної енергосистеми буде реалізований пілотний проект з комплексної реконструкції?

— Так, справді, з наступного року запроваджується комплексний підхід до реконструкції та технічного переоснащення електромереж. І перший пілотний проект з комплексної реконструкції буде реалізований на підстанції 400 кВ «Мукачеве», яка зараз перебуває в експлуатації Закарпатських магістральних електромереж Західної енергосистеми. Ця електропідстанція відіграє важливу роль у процесі електропостачання споживачів Закарпатського енерговузла та забезпеченні експорту електроенергії з «острова Бурштинської ТЕС» до країн Європейського Союзу. Вона має безпосередні електричні зв’язки напругою 220 і 400 кВ з енергосистемами Угорщини, Словаччини та Румунії. Підстанція була введена в експлуатацію в 1962 році і з того часу масштабно так і не оновлювалась. Перші кроки для проведення комплексної реконструкції підстанції «Мукачеве» ми зробили вже у цьому році.

— Можете розказати детальніше про цю реконструкцію?

— Комплексна реконструкція підстанції означає не вибіркову заміну, а повне оновлення застарілого обладнання. Реконструкція підстанції «Мукачеве» буде проходити в три етапи і завершиться в 2019 році. На підстанції буде встановлено сучасний автотрансформатор АТ-4 та обладнання до нього, проведено реконструкцію відкритого розподільчого пристрою 110 кВ та замінено автотрансформатор АТ-3.

Реконструкцією також передбачено встановлення шунтуючого реактора, переоснащення релейного захисту, управління і автоматизації автотрансформаторів та силового обладнання, покращення благоустрою території та встановлення комплексної системи безпеки. Ця реконструкція дозволить перевести функціонування підстанції на якісно новий рівень. Це буде перша реконструйована електропідстанція в Україні з автоматизованою системою управління технологічними процесами.

— Які ще підстанції Західної енергосистеми найближчим часом мають пройти таку реконструкцію?

— У 2017 році плануємо укласти угоди на придбання за кредитні кошти обладнання для здійснення реконструкції ще шести електропідстанцій, а саме: «Західноукраїнська», «Львів південна», «Рівне», «Івано-Франківськ», «Ковель» та «Богородчани».

— Крім виробничої сфери, ви багато уваги приділяєте соціальній. Зокрема, багато зробили для оновлення бази відпочинку Західної ЕС у м. Сколе. Це свідчить, що для вас важливо, аби ваші працівники мали можливість відпочити в комфортних умовах.

— Звичайно. Я дотримуюсь думки, що для ефективної роботи працівників потрібно створити для них не лише хороші та безпечні умови праці, а й створити умови для комфортного відпочинку. Саме тому ми взялися за оновлення нашої бази відпочинку. Цього року суттєво покращили побутові умови в будинку. Також провели реконструкцію спа-зони. Ще замінили частину огорожі і трохи облагородили територію бази. Крім того, для дитячих розваг встановили батут і до весни плануємо облаштувати дитячий майданчик.

— Пане Ярославе, минулого року ви взяли під опіку два дитячі будинки. Чи продовжуєте допомагати дітям із цих закладів?

— Коли ми у минулому році брали під опіку школу-інтернат «Надія», що у Верхньому Синьовидному Львівської області, та родинний дім «Покрова» у Львові, я відразу сказав, що мене не цікавить одноразова акція. Якщо ми вже взялися за цю справу, то працюватимемо у цьому напрямку постійно. Ми за найменшої можливості намагаємось надати посильну матеріальну допомогу, а крім того, прагнемо подарувати цим дітям більше радісних подій та емоцій, організовуємо для них різні розважальні заходи. До Дня Святого Миколая ми вирішили допомогти Чудотворцю придбати подарунки. У кінці листопада наші працівники організували в енергосистемі збір коштів та провели доброчинний вечір. Вдалося зібрати 29 тис. грн. За ці гроші усім дітям із «Надії» ми купили теплі спортивні костюми, а профспілковий комітет Західної ЕС придбав пакунки із солодощами. Для хлопців із родинного дому «Покрова» закупили місячні абонементи на заняття з плавання в одному із львівських спортивно-оздоровчих комплексів. Плануємо оплатити хлопцям заняття ще на 3 місяці. Крім того, за проханням керівника закладу о. Михайла для дітей закупили необхідні медикаменти.

— Ви сказали, що організовуєте для дітей розважальні заходи?

— Так. У школі-інтернаті «Надія» живуть і навчаються діти з вадами розвитку. До них цього року привозили артистів із лялькового театру, які ставили виставу «По щучому велінню». А для хлопців з «Покрови» організовували день розваг в «Аквапарку» і водили на виставу до Львівського цирку. Також у грудні цього року фахівець у сфері охорони та безпеки праці із Західної ЕС прочитав для хлопців лекції на тему електробезпеки. До речі, минулого року, коли ми облаштували для хлопців комп’ютерний клас, ми також провели для них навчальний курс про сучасний цифровий світ, його можливості та перспективи розвитку. Оскільки хотіли не лише подарувати їм комп’ютерну техніку, а й навчити грамотно її використовувати.

Ігор БОГДАНОВ.

Схожі новини