Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Я думала, проводку тут мотають роботи...»

На Львівщині офіційно відкрили підприємство японської компанії «Фуджікура».

На Львівщині запрацював уже другий завод відомої японської компанії «Фуджікура». На львівських заводах компанія виробляє кабельні джгути (електропроводку) для відомих світових автомобільних марок. Не така вже й велика інвестиція (6 мільйонів доларів США) настільки важлива для області, що на офіційне відкриття заводу завітав президент України Петро Порошенко у супроводі японських високопосадовців. Після офіційних промов глава української держави урочисто натиснув на кнопочку і запустив у рух один із конвеєрів підприємства.

Президент зробив невеличкий екскурс в історію появи японського виробництва на Львівщині: «Голова Львівської ОДА Олег Синютка мені сказав: «Пане президенте, маємо зробити рішучий крок, щоб переконати потужного інвестора вкласти кошти у підприємство на Львівщині». Я мав переконати раду директорів «Фуджікури» вкладати гроші саме в Україну. Про це я розмовляв на борту президентського літака із президентом Японії, і розмова завершилася рукостисканням і домовленістю: інвестиції «Фуджікури» будуть у Львівській області. А завершували ми цю розмову під час мого державного візиту до Японії. Японці запевнили мене, що їм ніде у світі не було так комфортно починати бізнес, як в Україні, у Львівській області».

«Компанія «Фуджікура» має 20 заводів по всьому світі, — розповів віце-президент компанії Акіра Сасагава. — Ми працюємо вже 135 років. По всьому світу на «Фуджікуру» працюють більше 58 тисяч працівників».

Столичний «десант», запрошені гості і журналісти розсіялися по величезному цеху заводу, спостерігаючи за виробничим процесом. Всюди багато світла, розставлені конвеєри із великими стендами, на яких монтують тисячі різних проводів. На сидячих робочих місцях кожен кабель перевіряють на тестері і під збільшувальною лупою. Праця організована до найменшого нюансу. Є у цеху і своя «дошка пошани» — на стенді вивішені кількадесят фото найкращих працівників.

Підприємство фактично працює із січня цього року, але ще не набрало виробничих потужностей, бо працівники багато вчаться. Зараз тут працевлаштовано 550 людей, до середини 2017 року планується найняти ще три тисячі. За тиждень завод продукує до мільйона штук кабелів. Працюють у три зміни: перша з 6.00, друга — з 13.30, третя — з 15.00. Працівників довозять спецавтобусом від львівського залізничного вокзалу до місця праці (це недалеко, їхати хвилин 15). «Офісний планктон» працює з 8.30.

«Я сама зі Львова, досі чотири роки працювала в Києві у компанії із продажу жувальної гумки, — розповідає «ВЗ» економіст із планування виробництва Мар’яна Куждеба. — Побачила оголошення, що «Фуджікура» набирає персонал, зателефонувала, мене запросили на співбесіду. Коли мене взяли на цю роботу, з радістю повернулася у Львів. Тут мене скерували на стажування у Румунію. Я навіть не мала поняття, що саме роблять на «Фуджікурі». Думала, проводку тут мотають роботи. Мені довелося вивчити весь процес з самого початку. Була на всіх заводах у Румунії, ознайомилася з повним асортиментом продукції... Мені подобається тут працювати, це дуже цікаво. Сподіваюся, компанія буде розвиватися, і я буду розвиватися разом із фірмою».

Щоправда, не на диктофон працівники фірми висловлюються не настільки райдужно. Середня заводська зарплата три тисячі гривень мало у кого викликає ейфорію. Тим більше, подейкують, що на підприємствах-конкурентах, які розташовані у Львівській області, платять по 5-6 тисяч грн. Робота важка, цілий день треба простояти на ногах. До того ж це дуже нудно. А виробництво досить-таки шкідливе. Як розповів «ВЗ» один із низових працівників заводу, персонал обов’язково мусить працювати у гумових рукавичках. «Як почав працювати у цеху, в мене одразу з’явилася сильна лупа у волоссі, і нігті почали рости як скажені, — бідкається пан Іван. — Причому нігті стали такі тверді, що я їх не можу врізати. На заводі не ризикують працювати вагітні жінки...» Фото автора. с. Підрясне Яворівського району.

А тим часом...

Поява «Фуджікури» саме на Львівщині не обійшлася без невидимого пересічному оку суперництва. Ще торік голова Львівської ОДА Олег Синютка розповідав, що японці вагаються, відкривати свій другий завод на Львівщині чи на Івано-Франківщині. Пообіцяв докласти усіх зусиль, щоб японський гігант запрацював саме у нашому регіоні. Як бачимо, переконав і президента Порошенка, аби той пролобіював перед японцями цю інвестицію. За два дні до офіційного відкриття міський голова Львова Андрій Садовий зібрав виїзну прес-конференцію і на заводі оголосив, що запрошує президента Петра Порошенка і майбутнього прем’єр-міністра відвідати офіційне відкриття заводу. «Ми п’ять років боролись за цю інвестицію, п’ять років долали опір і перепони державної бюрократії», — заявив львівський мер. Недарма Андрія Івановича називають майстром піару. Адже у пересічного мешканця склалося враження, що саме міський голова Львова і був найбільшим лобістом «Фуджікури» на Львівщині...