Передплата 2024 «Добра кухня»

Cковороду позбавили «Всевидячого ока»

НБУ прибрав масонський символ з нових 500 гривень, бо він обурював громадськість

Уже кілька днів в Україні в обігу перебувають нові 500-гривневі банкноти зразка 2015 року. Однак деякі люди, яким пощастило отримати вже нові п’ятсотки, стикаються з тим, що у деяких магазинах їх відмовляються приймати. Справа в тому, що нова банкнота дещо відрізняється від звичної нам банкноти зразка 2006 року.

Як повідомив начальник Управління Національного банку України у Львівській області Іван Гаврилець, і стара, і нова банкноти перебуватимуть в обігу одночасно. Спеціально обмінювати старі на нові не треба.

“Дизайн банкноти суттєво не змінився, — каже Іван Гаврилець. — Дещо змістили в центр портрет Григорія Сковороди. На банкноті зразка 2006 року поряд з портретом був знак “Всевидяче око” - око в трикутнику, обрамлене кругом. І хоча це авторський малюнок самого Сковороди, у суспільстві трактували цей знак неоднозначно. Тому НБУ вирішив вилучити цей знак. У попередній банкноті біля портрета Сковороди був ромб, який змінював колір від нахилу. Тепер там розміщена книга з елементом SPARK. Зміна її кольору відбувається поступово від зеленого до синього. Ще один елемент захисту — “віконна” захисна стрічка. Вона проходить через усю банкноту, але її видно лише в окремих вікнах. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, буде враження, що елементи, зображені на ній, рухаються. У новій банкноті більше рельєфних елементів, а також захисних елементів, які неможливо побачити без спеціального обладнання”.

Власне, центробанки кожної країни періодично оновлюють вигляд і ускладнюють систему захисту банкнот, аби уникнути підробок. Утім, в НБУ кажуть, гривня і так досить захищена грошова одиниця. Так, якщо на один мільйон банкнот євро припадає 48 фальшивок, то на мільйон наших банкнот — лише три штуки. Підробляють найчастіше банкноти крупним номіналом, хоча трапляються і фальшиві двадцятки. Хоча фальсифікувати такі дрібні купюри не так вигідно, їх легше “спихнути” в точках продажу, адже такі номінали, як правило, не перевіряють. Саме через ризик підробок НБУ наразі не карбує монети номіналом 2, 5 та 20 гривень. “Звичайно, монети мають значно більшу зносостійкість, ніж банкноти. Вони можуть служити десятиліттями, тоді як, наприклад, 100-гривнева банкнота може перебувати в обігу в середньому 3-5 років. Але викарбувати монети можна будь-де, там практично нема систем захисту, як на паперових банкнотах”, — каже Іван Гаврилець. Відтак НБУ воліє витрачати кошти на друк нових банкнот, ніж заміняти їх на монети. Щороку з обігу вилучають близько 900 млн. штук банкнот. Враховуючи, що загалом в обігу перебуває 2,8 млрд. штук банкнот, то вилучається майже третина. Як правило, 80% банкнот, які вилучають через зношеність, — номіналом від однієї до двадцяти гривень.

61 штука

Стільки паперових банкнот припадає на одного українця. Найбільше в обігу банкнот номіналом 200 гривень (514,6 млн. штук), а найменше двадцяток (144,3 млн. штук). Щодо монет, то на одну особу припадає 276 штук. Найпопулярнішими є десять копійок. Їх в обігу майже 3,6 млрд. штук. Найменше металевих гривень — 458 млн. штук.

Схожі новини