Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Запорука надання житлової субсидії – достовірна інформація про доходи родини

  • 11.02.2016, 12:20
  • 4 670

Будь-яка українська сім’я, якій важко щомісяця оплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги, може звернутися по допомогу до держави.

Всі, хто справді її потребують та чиї доходи не дозволять повною мірою оплачувати рахунки за комунальні послуги, можуть розраховувати на отримання житлової субсидії. Запорука об’єктивності органів соціального захисту населення при призначенні житлових субсидій — достовірна інформація, вказана в декларації про доходи.

Враховуючи стрімке здорожчання тарифів на житлово-комунальні послуги, в 2015 році уряд України реформував Програму житлових субсидій, зробивши її простішою та доступнішою. Наразі для того, щоб звернутися за підтримкою до держави, достатньо надати органам соціального захисту населення лише два документи — заяву встановленого зразка та декларацію про доходи і витрати.

Для того, щоб житлові субсидії були адресними і надавалися саме тим, хто їх потребує, впроваджується система контролю за дотриманням законодавства у сфері соціальної підтримки населення, яка розповсюджена у більшості країн світу. Під час звернення по житлову субсидію громадян попереджають про необхідність подання достовірних даних про своє домогосподарство і доходи тих, хто живе у помешканні. У разі виявлення неправдивої інформації чи допущеної помилки під час оформлення субсидії її розмір буде перерахований, а надміру нараховані кошти повернуті до бюджету.

Сучасна система передбачає, що робота місцевих органів соціального захисту населення щодо призначення житлових субсидій та використання державних коштів, що виділяються на цю програму, також підлягає ретельному контролю. Ця робота здійснюється Міністерством соціальної політики з урахуванням міжнародного досвіду. Тим громадянам, які подали правдиву інформацію для призначення житлової субсидії і вже отримують її, на наступний термін ця допомога буде призначена автоматично, без додаткового звернення. Слід лише пам’ятати, що необхідно повідомити органи соціального захисту про зміни, які відбулися під час отримання житлової субсидії. Наприклад, змінився склад проживаючих, хтось змінив місце роботи тощо. Якщо таке повідомлення надійде вчасно, призначення житлової субсидії на новий термін буде здійснено також без додаткового звернення.

Детальну інформацію можна дізнатися на сайті Міністерства соціальної політики України або за телефоном урядової гарячої лінії 0-800-507-309 (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні). Також на сайті Міністерства соціальної політики можна знайти всі адреси органів соціального захисту населення у своєму регіоні.

Схожі новини