Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахтарі Червонограда розпочали рік зі страйку

Вимагають виплати 78% зарплати за листопад і 100% – за грудень 2015 року.

Гірники шахт «Степова» та “Великомостівська” державного підприємства «Львіввугілля» від 2 січня розпочали стихійний страйк - через заборгованість із зарплати. 1600 шахтарям не виплатили за листопад минулого року 78% зарплати, а за грудень — усієї суми. На держпідприємстві «Львіввугілля» сума заборгованості становить понад 70 млн. грн. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

У понеділок, 4 січня, шахтарі взагалі відмовились працювати. «Працюють лише гірники, що займаються закріпленням лави, дрібним ремонтом. Бо це просто необхідно. Наш протест триватиме доти, доки нам не виплатять повністю зарплату за листопад», — розповів голова Незалежної профспілки гірників шахти «Степова» Віталій Оніжук. Керівництво «Львіввугілля» пообіцяло шахтарям виплатити зарплату за листопад у найближчі дні.

А Михайло Волинець заявив, що у Львівській області шахтарі-страйкарі мають намір 12 січня перекрити митні переходи з Польщею - щоб не тільки привернути увагу центральних органів влади до того безладу, який утворився в паливно-енергетичному комплексі, і до бездіяльності пана Демчишина (міністра енергетики та вугільної промисловості України), а й для того, щоб привернути увагу міжнародної громадськості. За словами Михайла Волинця, працівники ДП «Львіввугілля» сподівалися, що їм виділять 480 млн. грн. на погашення різниці у собівартості та розвиток їхніх підприємств. Але насправді у бюджеті-2016 на ці статті не передбачено ні копійки. У бюджеті закладено кілька мільйонів гривень на реструктуризацію, тобто закриття шахт, та 500 млн. грн. на погашення боргів із зарплати у 2015 році.

Львівська облдержадміністрація намагається врегулювати ситуацію, попри те, що корінь проблеми - на рівні міністерства. Як розповів “ВЗ” перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський, він зустрічався 3 і 4 січня із трудовим колективом шахти “Степова”. “Вони не страйкують, це акція протесту — вони не виходять на роботу, і на шахті їх не табелюють, тобто ставлять пропуск без поважної причини, - каже пан Замлинський. - Профспілки прийняли рішення, що у разі невиплати зарплати за листопад вони будуть робити страйк з 12 числа. Тому все, що відбувається зараз, — незрозуміла ініціатива з боку певних активістів місцевого значення, працівників шахт. На шахті “Степова” така ситуація: частина людей вийшла на роботу, частина — не вийшла.

Вимога шахтарів проста — виплатити зарплату за листопад-2015. Зараз виплачено 22% зарплати, а 7% — не оплачено. Але ця неоплата — у такій самій пропорції, як і на інших шахтах. Усі в однакових умовах. І на “Степовій”, і на шахті “Відродження” - усім боргують по 78%. Але “Степова” не працює, а всі інші — працюють. Щодо зарплати за грудень, то це питання буде вирішуватися, починаючи з 20 січня. Згідно з колективним договором і згідно з ситуацією на енергоринку, зараз ДП “Львіввугілля” актує відвантажене вугілля, проводить акти звірок — скільки відвантажено, скільки не відвантажено, скільки прийшло, яка ціна тощо. Розраховується кінцевий баланс ДП “Вугілля України” із енергоринком, і тільки потім починається переказ коштів.

На 2016 рік у держбюджеті не передбачено державної підтримки щодо погашення різниці між собівартістю продукції і ціною реалізації вугілля. Торік при собівартості 1500 грн. відпускна ціна була 1180 грн. Тобто з кожної тонни фактично 300 грн. держава мала дотувати. Це не було виконано. Відповідно на 2016 рік закладено кошти на погашення заборгованості із зарплати 2015 року. Зараз має відбутися бюджетний розпис, після того - затвердження бюджетної програми, після того - розпис по цій програмі.

Із шахтарями постійно триває переговорний процес. Зокрема, директор ДП “Львіввугілля” 4 січня спілкувався із трудовими колективами. На 5 січня планується нарада з представниками профспілкових організацій від кожної дільниці. Найважливіше зараз - напрацьовувати активи, тобто не припиняти видобувати вугілля. Бо якщо не буде відвантаження вугілля, то коли шахтарі повноцінно приступлять до роботи, вийде так, що в них немає активів, тобто немає грошей”.

Схожі новини