Передплата 2024 «Добрий господар»

Ярослав Данилюк: «У наступному році плануємо й надалі плідно та наполегливо працювати»

22 грудня своє професійне свято відзначили працівники енергетичної галузі. Не випадково воно припадає на найкоротший світловий день у році, коли робота енергетиків є найнеобхіднішою.

До Дня енергетика ми поспілкувалися із заступником директора ДП «НЕК «Укренерго» — директором Західної електроенергетичної системи Ярославом Данилюком (на фото). Розпитали його про цьогорічні досягнення енергосистеми, перспективу «віялових» відключень, а також дізналися більше про благодійну діяльність, яку цього року розпочала Західна енергосистема.

— Ярославе Григоровичу, ваше професійне свято припадає на кінець року. Саме в цей період традиційно підбивають підсумки. Чим важливий для енергосистеми 2015 рік?

— Напевно, найважливішою енергетичною подією цього року не лише для Західної електроенергетичної системи, а й для об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України є завершення будівництва та введення в експлуатацію повітряної лінії 750 кВ «Рівненська АЕС — Київська». Це справді масштабний проект державного значення, який дозволить компенсувати нестачу потужності, що є у центральній частині ОЕС України, за рахунок видачі потужності Рівненської атомної електростанції. Будівництво лінії тривало 4 роки, її довжина становить 353 км.

Проект фінансувався державними «НАЕК «Енергоатом» та «НЕК «Укренерго», а також Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком. Загальна його вартість — 400 млн. євро. Включення лінії під робочу напругу відбулося за присутності президента України напередодні Дня енергетика — 21 грудня. Такі об’єкти, як лінії електропередачі найвищого класу напруги, не будували та не вводили в експлуатацію на території України останні 15 років. Введення такої лінії є мостом у майбутнє України, яке, я впевнений, за певний час буде європейським.

— Чи вплине введення в роботу цієї високовольтної лінії на можливість застосування так званих віялових відключень, які населення відчуло на собі минулої зими?

— Кажучи простими словами, якщо обсяг споживання електроенергії відповідатиме обсягам її виробництва, то «вія­лових» відключень вдасться уникнути. На експлуатацію лінії «Рівненська АЕС — Київська» покладають великі сподівання, оскільки вона має суттєво покращити баланс ОЕС Украї­ни. Звичайно, ніхто не може стовідсотково гарантувати, що цієї зими не будуть застосовуватися планові графіки відключень. Але можу сказати, що завдяки введенню в експлуатацію цієї високовольтної лінії ризики їх застосування стають значно меншими. Крім того, наразі нам сприяють і погодні умови.

— Ви очолили Західну енергосистему навесні 2015-го. Що вдалося зробити за цей неповний рік?

— За 8 місяців роботи нам вдалося добитися вирішення проблем, які не вирішувалися роками, а саме включення в план 2016 року монтажу автотрансформатора АТ-4 на підстанції «Мукачеве». Цей автотрансформатор, закуплений у 2011 році, чотири роки іржавів під парканом, у той час як АТ-3 був перевантажений, і влітку його доводилося поливати водою, щоб зменшити нагрів. Ще одна проблема, яка не вирішувалася десятки років, — це добудова лінії 330 кВ Бурштин — Богородчани, яка стояла недобудованою з 1990 року. За цей час лінію розкрадено на суму 22 млн. 361 тис. грн. Проте цього року нам вдалося вирішити питання в НКРЕ щодо фінансування добудови лінії у 2016 році.

— З якими труднощами довелось стикнутися у роботі?

— На жаль, фінансова криза позначилась і на діяльності Західної енергосистеми. В умовах обмеженого і недостатнього фонду оплати праці довелось економити та шукати шляхи отримання додаткових доходів, що змогли би бути джерелом виплати заробітної плати. У результаті проведених заходів нам вдалося збільшити обсяги оплати за перетікання реактивної електроенергії та встановити жорсткіший контроль за її споживанням. Також ми змогли додатково зменшити технологічні витрати на передачу електроенергії магістральними мережами, активно використовували можливості зменшення власних потреб. Як наслідок, працівники Західної ЕС працювали повний робочий тиждень, не зупинялась дія жодних трудових пільг та гарантій, а найголовніше — було збережено колектив.

— Пане Ярославе, чи вдас­ться Західній енергосистемі впев­нено пройти зимовий період?

— Цьогорічну ремонтну кампанію ми завершили вчасно і у повному обсязі. Провели ряд важливих робіт із заміни морально та фізично застарілого обладнання підстанцій та реконструкцію двох високовольтних повітряних ліній, якими здійснюється експорт електроенергії до країн Європи. Усі ці заходи були спрямовані на забезпечення безперебійного транспортування електроенергії магістральними та міждержавними електричними мережами, особливо у зимовий період. У рамках підготовки до осінньо-зимового періоду оперативний персонал провів планові тренування із відпрацювання дій в аварійних ситуаціях та в умовах низьких температур. Тому можу запевнити, що ми забезпечимо надійну передачу електроенергії мережами Західного регіону.

— Цього року Західна енергосистема розпочала активну благодійну діяльність. Не важко здогадатися, що саме ви стали ініціатором такої роботи. Розкажіть про неї детальніше?

— Справді, ми намагаємось допомогти дітям, які волею долі опинилися у складних життєвих обставинах. Цієї осені взяли під опіку школу-інтернат «Надія», яка розташована у Верхньому Синьовидному Львівської області. Зараз там живуть та вчаться 58 дітей з вадами розвитку. Станом на сьогодні ми замінили у цій школі двері запасного виходу з актового залу, а також на горище.

Крім того, напередодні Дня святого Миколая ми придбали для вихованців «Надії» святкові подарунки, адже розуміємо, що це одне з найулюбленіших дитячих свят. Усі діти, незалежно від соціального статусу чи життєвих обставин, щиро вірять у диво і сподіваються, що Миколай про них не забуде. Творчий колектив нашої енергосистеми організував доброчинний вечір «Творімо добро разом», на якому було проведено своєрідний благодійний аукціон із символічними лотами. Завдяки небайдужості працівників вдалося зібрати близько 9 тис. грн. За ці гроші, а також за підтримки Профспілкового комітету Західної ЕС ми закупили для дітей солодощі та подарунки від святого Миколая. Думаю, такі вечори стануть для Західної енергосистеми хорошою традицією, оскільки наші працівники щиро підтримали таку доброчинну акцію.

— Тобто ви й надалі планує­те допомагати дітям цього закладу?

— Взявши цю школу під свою опіку, ми прагнемо не надати разову допомогу, а постійно підтримувати їх і в межах можливостей допомагати у вирішенні проблемних питань. Проте ми не обмежились лише цим дитячим будинком, а змогли допомогти ще одному, розташованому у Львові.

— Про який заклад ви говорите і в чому полягає допомога?

— Йдеться про родинний дім «Покрова», в якому живуть 55 хлопців віком від 6 до 20 років. Для вихованців цього дому ми облаштували комп’ютерний клас та проводимо спеціалізовані навчальні заняття. Для нас важливо не лише подарувати дітям комп’ютерну техніку, а й навчити їх грамотно її використовувати. Для цього спеціалісти Західної енергосистеми розробили для дітей цікавий навчальний курс про сучасний цифровий світ, його можливості та перспективи розвитку. Лекції та практичні заняття проводять щотижня провідні фахівці IT-кластеру Західної ЕС. Комп’ютер для школяра вже не розкіш, а один із засобів отримання знань. Тому сподіває­мось, що закуплені Профспілковим комітетом Західної ЕС комп’ютери стануть для хлопців надійними помічниками на шляху навчання та саморозвитку.

— Як відомо, ви цього року допомагали не лише дітям-сиротам, а й військовим. Що це була за допомога?

— Так, ми справді надали своє­рідну допомогу 114-й бригаді тактичної авіації, що в Івано-Франківську. Територія вій­­сь­кового аеродрому густо поросла чагарниками і військові не могли впоратися з ними самотужки. А наявність цих чагарників негативно впливала на безпеку польотів та організацію охорони аеродрому. Тому на прохання керівництва військової частини ми безкоштовно надали їм кущоріз для розчищення території аеродрому від низькорослих дерев та кущів. Після проведених робіт техніку нам повернули. В енергосистемі ми її використовуємо для розчищення трас високовольтних повітряних ліній.

— Кажуть, успішний керівник повинен бути і хорошим господарем. Чи погоджуєтесь із цією думкою? Якщо так, то як працюєте в цьому напрямі?

— Швидше за все, так. Господарська діяльність є важливим складником успішного функціонування будь-якого підприємства. Тому ми також приділяємо чимало уваги цій роботі. Розпочали її зі встановлення флагштоків із прапорами України, Європейського Сою­зу та Західної ЕС біля входу в адмінбудинок. Паралельно відремонтували під флагштоками парапет. Значні ремонтні роботи виконували у будівлі апарату управління Західної ЕС. Зокрема, відремонтували сходові майданчики у двох корпусах енергосистеми.

Крім того, цього року ми працювали і над оновленням бази відпочинку Західної ЕС у м. Сколе. Намагались покращити побутові умови в будинку та облагородити територію, аби відпочинок наших працівників був максимально затишним і комфортним. Подбали і про активне сімейне дозвілля. Для цього за підтримки Профспілкової організації купили 4 велосипеди різної величини. Плануємо ще поставити тенісний стіл і облаштувати дитячий майданчик. Крім того, до весни хочемо облаштувати окремий будиночок для SPA-відпочинку. Я впевнений, що для ефективної роботи колективу необхідно створювати для нього не лише належні та безпечні умови праці, а й надавати можливість хорошого відпочинку.

— І на завершення розмови поділіться планами на 2016 рік.

— У наступному році плануємо й надалі плідно та наполегливо працювати. Очікуємо, що у 2016 р. витрати на ремонтну кампанію для Західної енергосистеми будуть збільшені приблизно у 2 рази. Тому сподіваємось на успішне проведення усіх запланованих на 2016 рік ремонтних робіт, а також реалізацію комплексу заходів із заміни морально та фізично застарілого енергообладнання. Пріоритетним завданням наступного року буде монтаж та введення в експлуатацію автотрансформатора АТ-4 на підстанції «Мукачеве» та будівництво лінії 330 кВ Бурштин — Богородчани. Загалом, плануємо докладати максимум зусиль та впроваджувати заходи, які будуть сприяти результативній роботі, покращенню умов та оплати праці, а також надійному та ефективному функціонуванню Західної енергосистеми. І, звичайно ж, продовжуватимемо свою благодійну діяльність.

Схожі новини