Передплата 2024 «Добрий господар»

Крадуть у супермаркетах усі, ловлять – пенсіонерів

За цей рік українці винесли з торгових мереж товарів на кілька мільярдів гривень

Те, що ми могли собі запросто дозволити два-три роки тому, нині стало предметом розкоші. Йдеться навіть не про ікру, червону рибу чи імпортний алкоголь. Навіть каву та шоколадні цукерки тепер собі можуть дозволити не всі. Адже якщо у вас з чоловіком на двох чотири тисячі гривень зарплати, а на шиї — двоє дітей, то 60-80 гривень на пачку нормальної кави знаходиться не завжди. Про ціни на косметику взагалі мовчу... Але ж жінка залишається жінкою, навіть якщо вона мама вічно голодного сімейства. Тож люди вдаються до крайнощів і те, на що не вистачає грошей, часто намагаються поцупити. Торговельні мережі коментувати крадіжки не хочуть, а от охоронні компанії заявляють, що за останні два роки в Україні кількість товару, який винесли “мимо каси”, зросла вдвічі. У деяких мережах крадіжки сягають до 1,5-2% виручки! В масштабах країни це мільярди гривень.

«Крадуть усі — і діти, і студенти, і навіть молоді мами, — розповідає пані Оксана, яка вже кілька років працює касиром у мережі супермаркетів. — У нас навіть заборонили заїжджати у супермаркет з дитячими візками, бо ховають туди товар. А перетрясати дитячий візок якось “невдобно”. Якщо охорона знаходить, то така мамця каже: нічого не знаю, певно, дитина сама взяла. Було, що навіть горілку в дитячу сумку ховали. Ті злодюжки добре знають, з якого боку віддерти етикетку, щоб нічого не запищало. То пенсіонери думають, що якщо вони змогли щось сховати під плащ, то вже зможуть винести. Їх найчастіше і ловлять. На моїй минулій зміні зловили бабуську, яка заплатила за два рогалики, а під плащем намагалась винести ще пачку масла. І шкода її, але, якщо у нас перевищений ліміт втрат, вираховують з зарплати всієї зміни”.

Пані Оксана каже, колись було найбільше проблем з товаром на вагу. Коли люди самі важать товар, то або притримують пакет, аби була менша вага, або, уже зваживши, докидають ще. Тепер є вага на кожній касі. Але і тут люди хитрують. Наприклад, є дорожчі мандарини, а є дешевші, акційні. Спритні покупці в один пакет кидають тих і тих і платять за нижчою ціною. А касу обирають ту, де більша черга. За повільне обслуговування менеджер може робити зауваження касиру. За кілька зауважень — штраф. Тому касир не буде приглядатись до кожної мандарини.

“Деякі жінки спеціально ходять з великими дамськими сумками, у які можна сховати все, що завгодно. От тримає вона однією рукою і сумку (відкриту), і “кульок”, в який набирає товар на вагу. Кидає кілька яблук чи мандаринів у пакет, а кілька — в сумку. Нічого “пікати” не буде, бо на кожне яблуко стікер не наклеїш”, — каже касирка. Жінка зізнається, раніше крадіжок було менше і через те, що в торговому залі було більше працівників. Тепер їхня мережа скоротила частину персоналу, а камери спостереження показують далеко не всі закутки. Та й помітити через камеру, як хтось хитрує, можна тільки тоді, коли охоронець у той момент дивитиметься саме зображення з цієї камери.

Щодо товарів на вагу, зізнаюсь, я теж одного разу надурила супермаркет, купуючи чай. Щоправда, вийшло це випадково (повторити вдруге не вистачає сміливості). Купувала розсипний чай. Поки чекала в черзі до ваги, переплутала код. Тільки вдома помітила, що на етикетці — чорний байховий, який коштує суттєво дешевше за ту суміш, яку я взяла. Звичайно, можна було помилитись і не на свою користь, але пощастило.

Мабуть, усі помічали серед цукерок на вагу порожні фантики чи як хтось “куштує” мигдаль чи фундук (це тепер коштує понад 500 грн. за кілограм). Так от, працівники супермаркетів кажуть, що люди псують і з’їдають у залі значно більше продуктів, ніж виносять з собою. Навіть пиво примудряються випивати. Роблять це також хитро. Беруть пляшку пива, видудлюють її поки ходять по залу. Якщо працівник робить зауваження, кажуть, які проблеми, я пляшку не з’їм — на касі розрахуюсь. А потім знову вертаються у ряди з пивом і непомітно міняють порожню пляшку на повну.

В одному з міні-маркетів натрапила на таку сценку: охоронець та касирка обшукували двох дівчат — на вигляд 16-17 років. Ті пручались, кричали, один покупець старшого віку вимагав припинити це неподобство і відпустити дівчат. Але врешті в однієї з них знайшли шоколадку — в самій фользі. Виявляється, ці дівчата тут постійні “клієнти”, тому за ними пильнували, як тільки зайшли в зал. Підлітки придумали нехитрий спосіб підняти собі настрій солодким. Деякі виробники випускають шоколад у такій упаковці, з якої легко дістати саму плитку у фользі, а сама упаковка, на якій штрих-код, лишається неушкодженою. Її залишають на полиці, а шоколад забирають. За словами продавців, за день у такий спосіб крадуть шоколаду на двісті-триста гривень. Таким чином примудряються витягувати з коробок креми та іншу косметику, тому у мережах з побутовою хімією стікери зі штрих-кодом ліплять і на коробку, і безпосередньо на баночку з кремом.

Утім, крадуть з супермаркетів не лише покупці. Працівники також не безгрішні. Купуючи кондиціонер для білизни в одному з гіпермаркетів, помітила, що у більшості пляшок до верху недолито 50-70 грамів. Розсунувши кілька рядів (кращий товар завжди ставлять ближче до стінки, щоб у першу чергу продати те, що має недолік чи термін придатності закінчується), таки знайшла повну пляшку. Найімовірніше, позливав хтось з працівників складу — додому теж треба. Чула, що вантажники навіть горілку відливають — лишають у пляшці трошки на дні (для запаху) і розбивають. А втрати при транспортуванні та зберіганні закладені у вартість товарів...

Зрештою, махлюють не лише у продуктових супермаркетах, а навіть у магазинах з секонд-хендом. На відміну від мережевих магазинів нового одягу, тут магніт на кожну річ не чіпляють. Тому людям часто вдається виносити одяг, не заплативши ні копійки. Хтось ховає в сумку, а хтось набирає кілька речей у примірочну, потім одну купує, а іншу виносить... на собі. Сумку можуть перевірити, а хто дивиться, що під своїми штанами у покупця ще одні чи крадена футболка під светром.

“Якщо товар на вагу, то це не страшно — точна кількість речей ніде не зафіксована. У нас брендовий оцінений товар — нові речі, які не продались навіть після розпродажів. Недавно зловили чоловіка, який свою стару куртку лишив на вішаку, а намагався вийти у нашій. І ще скандал зчинив — мовляв, що ви в мене хочете, то моя, не прийшов же я з вулиці в самій сорочці. Заспокоївся тільки тоді, коли зібрались викликати міліцію”, - розповіла продавець.

Ще одна знайома поділилась “секретом”, як на секонді купити дорожчий товар за менші гроші. У деяких мережах є нижчі ціни на товар без бірки (приблизно 180 гривень за кілограм) та вищі (понад 400 грн.), якщо товар новий з етикеткою. Тож коли береш новий товар, етикетку можна непомітно зірвати...

А тим часом...

Обкрадають супермаркети не лише зубожілі українці. За даними дослідження Global Retail Theft Barometer, у Штатах обсяги крадіжок покупців та працівників мереж за останні два роки зросли з 1,28% від продажів до 1,97%. При цьому кількість магазинних крадіжок має чіткий сезонний характер. 46% крадіжок припадає на зиму, 24% - на осінь, 18% - на весну і лише 12% - на літо. Очевидно, це пов’язано з тим, що під теплим одягом можна заховати значно більше, ніж під легенькою літньою майкою чи сарафаном.

121,8 гривні

Вартість вкраденого має перевищувати саме таку суму, аби була підстава для порушення кримінального провадження. Тому охорона і не викликає поліцію, якщо людина вкрала плитку шоколаду чи пачку масла. А от вкрадену туш для вій (в середньому 200-250 грн. у супермаркеті) уже можуть кваліфікувати як дрібну крадіжку. Після нового року мережам боротись з крадіями може стати ще важче. З 1 січня 2016 року податкову соціальну пільгу хочуть прирівняти до прожиткового мінімуму для працездатних. Тобто це буде 1378 гривень. Кримінальну відповідальність за крадіжку рахують, відштовхуючись саме від податкової соціальної пільги (дрібна крадіжка — від 50% пільги). Якщо нововведення набуде чинності, то кримінальна відповідальність наставатиме лише за крадіжку на понад 689 грн.

Схожі новини