Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Довіра українців до банків поступово відновлюється

Для української банківської системи останні два роки стали надзвичайно складними – рекордні коливання валютного курсу, відтік депозитів, неповернення кредитів. Не всі банки змогли встояти, й декому довелося піти з ринку.

Втім, більшість експертів погоджуються, що пік кризи пройдено і вже є приводи для оптимізму. Довіра українців до банків поступово відновлюється, про це свідчить збільшення гривневого депозитного портфеля банків. Про те, як сьогодні українці зберігають свої заощадження й на що саме беруть кредити, ми запитали в Ірини Вікторівни Походзяєвої, голови правління «ВіЕс Банку», який успішно працює на українському ринку вже понад 24 роки.

- Розкажіть, будь ласка, про ситуацію з депозитами. Чи правда, що українці перестали забирати свої заощадження з банків?

- Значні коливання валютного курсу припинилися — і це дало результат. Від початку року українці майже не забирають депозити, і навіть навпаки: з квітня ми спостерігаємо приріст депозитів у гривні. При цьому серед українців найбільш популярними є короткострокові депозити — на 3 місяці на суми до 200 тис. грн. і депозити з можливістю вільного доступу та управління рахунком.

Разом із тим, на жаль, українці все ще доволі часто зберігають власні заощадження не на депозитному рахунку, а вдома чи, у кращому випадку, в індивідуальній комірці (сейфі) банку. Головна причина в тому, що люди хочуть мати гарантовану можливість скористатися своїми коштами в будь-який момент. Банки це розуміють і готові йти клієнтам назустріч. Так, наприклад, «ВіЕс Банк» пропонує своїм вкладникам можливість розміщувати кошти на рахунку з вільним управлінням «Ощадний +», який дозволяє знімати кошти й поповнювати рахунок без обмежень та без втрат нарахованих процентів.

Таким чином, клієнти можуть у будь-який час скористатися своїми коштами і водночас вони дають їм «працювати». Так, якщо громадянин покладе на рахунок «Ощадний +» 50 тисяч гривень на рік, то щомісяця він отримуватиме по 500 грн. На сьогодні це хороший додатковий дохід, який знадобиться для оплати підвищених комунальних платежів.

- Як ви порадите українцям зберігати свої заощадження? У якій валюті варто тримати гроші?

- Головна порада — дозвольте грошам працювати: зберігайте їх на депозитних рахунках і отримуйте дохід. До речі, для депозитів, що не перевищують 200 тис. грн., Фонд гарантування вкладів фізичних осіб надає 100% гарантію повернення коштів. Тобто це не тільки економічно вигідно, а й цілком безпечно.

Що ж до валюти, то ми рекомендуємо зберігати заощадження в тій валюті, у якій ви заробляєте і в якій плануєте витрачати.

- Чи багато банків готові кредитувати?

- Як свідчать результати роботи банків за 9 місяців цього року, сьогодні банківське кредитування практично не розвивається, адже банки просто не мають достатніх можливостей для кредитування. З одного боку, дався взнаки попередній відтік депозитів, а з іншого боку — вітчизняним банкам важко залучити кошти ззовні. Крім того, банки змушені були зробити свою кредитну політику більш жорсткою, щоб стати більш стійкими.

У результаті заявки на кредит від населення наразі приймають не більше 15 банків. Це, як правило, банки з іноземним капіталом, які почуваються більш впевнено в цій ситуації й мають фінансові можливості, щоб продовжувати кредитувати. Так, «ВіЕс Банк» як частина європейської групи не припиняв видачу кредитів населенню й бізнесу.

- Які сегменти кредитування найбільше просіли? На що українці зараз беруть кредити? І що ви можете сказати про кредитну політику вашого банку?

- Найбільше від кризи потерпів сегмент кредитів на житло. По-перше, зросли відсоткові ставки, по-друге, загалом із 50 найбільших фінустанов України кредити на купівлю житла на вторинному ринку видають лише 14 банків. «ВіЕс Банк» не припиняв видачу кредитів на купівлю квартир/нерухомості, а також видачу споживчих кредитів під заставу нерухомості.

Відомо, що в декілька разів просів ринок автокредитів, а кількість проданих за минулий рік автомобілів — найнижча за останні 12 років. Що стосується банків, які пропонують автокредити, то їх кількість зменшилася до 10. «ВіЕс Банк» продовжує повноцінно кредитувати придбання і нових автомобілів, і автомобілів з пробігом — на досить конкурентних умовах.

На сьогодні у відділеннях нашого банку популярні також готівкові кредити без застави та поручителів для тих клієнтів, які отримують заробітну плату через «ВіЕс Банк». При цьому ми пропонуємо доступну ціну й чесну ставку без прихованих комісій. Для працівників наших клієнтів діє також пільгова програма кредитування — знижені процентні ставки по інших кредитах.

Крім того, «ВіЕс Банк» пропонує споживчі кредити під забезпечення як вигідну альтернативу дорожчим в 2-3 рази кредитам без застави, які надають інші банки. До речі, забезпеченням по кредиту не обов’язково має бути житло, автомобіль теж підійде, і затрати на оформлення такої застави істотно менші. Це насправді хороша пропозиція для тих, хто хоче перекредитуватися та зменшити витрати по вже виданих кредитах.

- Ситуація на банківському ринку потроху покращується. Як ви думаєте, що потрібно для повного відновлення?

- Банківська система дає поштовх для розвитку всієї економіки, а тому від неї залежить добробут кожного українця. Так, сьогодні ситуація на банківському ринку покращується — депозити повертаються на рахунки, а звичайному українцю хоч і складно, але реально отримати кредит. Однак банки ще мають повністю впоратися з наслідками кризових явищ минулих періодів та відновити довіру громадян. Для цього банкам потрібно бути максимально відкритими з клієнтами, пропонувати їм прозорі й зрозумілі умови співпраці. Водночас українцям слід ретельніше обирати банк - звертати увагу не тільки на відсоткові ставки, а також і на те, чи банк вчасно повертає депозити, виконує свої зобов’язання перед клієнтами.

Ігор БОГДАНОВ.

Схожі новини