Передплата 2024 «Добрий господар»

«Маємо «вільні» дрова. Газ подорожчав, то їх купуватиме населення»

Що думають лісівники про новий закон щодо заборони експорту необробленої деревини?

У неділю, 20 вересня, лісівники відзначатимуть своє професійне свято. День працівників лісу щороку святкують у третю неділю вересня (з 1993 року). Цьогоріч працівники галузі отримали законодавче нововведення — з листопада набуває чинності десятирічний мораторій на експорт необробленої деревини усіх порід, крім сосни. Необроблені кругляки сосни буде заборонено експортувати з 1 січня 2017 року. Закон ухвалили навесні, та президент України Петро Порошенко зволікав із його підписанням. У деяких експертів навіть закралася підозра, що президент накладе вето. Журналіст “ВЗ” запитала лісівників про “плюси” та “мінуси” закону, який забороняє експорт кругляку. Чи стане це шансом для розвитку української деревообробної галузі?

Як розповів “ВЗ” начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, усі лісогосподарські підприємства Львівщини готуються до законодавчого нововведення. Звели баланс деревини: скільки заготовляє обласне лісогосподарське управління, комунальні підприємства “Галсільлісу” та військові лісгоспи. З’ясувалося, що це 1 мільйон 263 тисячі кубометрів в рік. “Цю деревину в області вирубують законно, - наголошує він. - За обсягами вирубування лісів Львівщина посідає сьоме місце в Украї­ні. Найбільше лісу вирубують у Житомирській, Чернігівській, Київській, Рівненській, Закарпатській, Івано-Франківській областях”.

За словами чиновника, коли закон набуде чинності, уся необроблена деревина поповнить внутрішній ринок. Раніше в Україні її продавали лише дві третини. “Ми дослідили, скільки деревини потребують наші лісогосподарські підприємства, врахувавши інвестиційні проекти, - наголошує Анатолій Дейнека. - З’ясувалося, що це 1 мільйон 17 тисяч кубометрів деревини (майже 100% від тієї, яку вирубують). Також з’ясували, що ділової деревини треба більше, ніж заготовляють. Будемо закуповувати в інших областях України. Натомість маємо “вільних” 170 тисяч кубометрів дров. Оскільки газ суттєво подорожчав, дрова купуватимуть населення та комунальні котельні”.

Друга проблема — де реалізовувати? Державні лісогосподарські підприємства продають на біржових торгах. “Підготували пропозиції для профільного міністерства, щоб удосконалити торги, - каже головний лісівник області. - Продаж треба проводити у дві сесії: перша — для місцевих лісопереробних підприємств, друга — для усіх інших в Україні. Тобто те, що не продалося на першій сесії, запропонувати для реалізації в інші регіони”.

Керівник Львівського обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства “Галсільліс” Петро Пешко має трохи іншу думку щодо законодавчих нововведень. Перевага закону — розвиток галузі, нові робочі місця та сплата податків в казну. Але на Львівщині не настільки розвинена мережа деревообробних підприємств, як за кордоном. Якщо хтось має пилораму, то зможе виготовити з “кругляку” лише дошку... “Україна ще не готова до цього закону, особливо комунальні деревообробні підприємства, - наголошує Петро Пешко. - Ніхто не заперечує, що треба забороняти експорт кругляку, особливо цінних порід. Але мораторій треба було відтермінувати - на два-три роки. Спочатку створити державну програму модернізації існуючих та будівництва нових деревообробних підприємств на умовах пільгового кредитування. На мій погляд, ефективніше було б запровадити мито на експорт кругляку. Тоді деревини вивозили б менше. А хто експортує — нехай платить мито в бюджет. Ці гроші можна скерувати на нові виробничі потужності галузі”.

Коментар для «ВЗ»

Юлія РОМАНСЬКА, директор Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств

Наша асоціація брала участь в опрацюванні, обговоренні законопроекту. Підтримуємо заборону експорту необробленої деревини, бо це перший інструмент розвитку нашої деревообробної галузі. Раніше компанії не розвивалися через дефіцит деревини, зокрема дуба, який, по суті, був створений штучно. Тепер підприємства зможуть залучати в галузь іноземні інвестиції. Державні лісгоспи будуть зацікавлені у реалізації усього ресурсу в межах України.

З досьє «ВЗ»

Середня вартість кубометра кругляку за кордоном — 55-60 євро за кубометр, а на внутрішньому ринку — 1000-1200 гривень. Автори закону про мораторій на експорт кругляку стверджують, що 70% вирубаного в Україні лісу йшло на експорт як необроблена деревина.

Схожі новини